Delingsfører i Tibet-sag: Fik ordre om at skjule Tibet-demonstranter for kineserne

Køretøjerne skulle trækkes frem foran demonstranterne, så kortegen ikke kunne se dem, husker delingsføreren under sin afhøring i Tibet-kommissionen.

Det var under den kinesiske præsidents statsbesøg i 2012, at delingsfører Peter Spanggard fik ordre om at skærme demonstranterne, så den kinesiske kortege ikke kunne se dem, fortæller han i Tibet-kommissionen. (Foto: © Dennis Lehmann, Scanpix)

Under den kinesiske præsidents statsbesøg i 2012 fik politiets delingsfører på dagen ordre om at skærme Tibet-demonstranterne med biler, så den kinesiske præsident ikke kunne se dem fra kortegen.

Det bekræfter delingsføreren Peter Spanggaard selv, da han bliver afhørt i Tibet-Kommissionen i Søborg.

- Jeg fik en konkret ordre om, at når de (den kinesiske kortege red.) kom over broen, så trækker jeg bilerne frem, fortæller han under sin afhøring i kommissionen i dag.

- Jeg skal sørge for, at demonstrationen ikke går fra rundkørslen, over broen og over på slotspladsen, fortæller han om sin opgave ved Højbro Plads i København den 15. juni 2012, hvor den kinesiske præsident Hu Jintaos kortege kører gennem Københavns centrum.

Demonstranterne stod på Højbro Plads med tibetanske flag, og kortegen kom kørende over Knippelsbro ned mod demonstranterne.

- Jeg skal sørge for, at der ikke kommer flag og symboler den vej op. Derfor skal jeg stoppe det, når kortegen kommer med de kinesiske statsmænd, siger han.

- Når de (den kinesiske kortege red.) bliver synlige for mig på Knippelsbro, skal jeg trække de her fire køretøjer frem foran demonstrationen, så kortegen ikke kan se demonstrationen på Højbro Plads.

- Ordren kom fra indsatsleder

Han fortæller, at ordren kommer fra indsatslederen Henrik Oryé og blev givet mindst en time inden kortegen skulle ankomme. Dette er i strid med Henrik Oryés forklaring. Henrik Oryé har forklaret, at han videregav en ordre fra kommandocentralen om at køre busserne ind foran demonstrationen - men at dette først skete umiddelbart før kortegens ankomst.

Under det kinesiske statsbesøg i 2012 var Henrik Oryé indsatsleder for den gruppe betjente, der blandt andet havde til opgave at holde opsyn med demonstrationen på Højbro Plads.

Henrik Oryé gav forklaring i kommissionen i sidste uge og forklarede som sagt, at ordren om at skærme kortegen fra demonstranter blev givet fra KSN.

Men udspørger Jakob Lund Poulsen undrede sig over, at der ikke findes lydfiler fra politiets radiokommunikation, der dokumenterer, at KSN gav ham den ordre.

- Så er det på en telefon, svarede Henrik Oryé i kommissionen.

- Havde du modtaget forhåndsordre om, at bannere og demonstranter ikke måtte være synlige fra kortegen, spurgte afhøreren i Tibet-kommissionen.

Til det svarede Henrik Oryé:

- Det kan jeg ikke huske. Det er gået min næse forbi.

I alt skal 58 vidner afhøres i kommissionen - heriblandt fem tidligere ministre, en rigspolitichef, to politidirektører og to forhenværende PET-chefer.

Kommissionen skal aflevere en endelig redegørelse i slutningen af 2017.

Det her er kommissionens opgave

  • Undersøge og redegøre for politiets handlinger i forbindelse med officielle besøg fra Kina i 2012, 2013 og 2014.

  • Undersøge hvem der har udstedt instruktionerne, hvem der var bekendt med dem, og af hvem de blev kommunikeret til politipersonalet.

  • Undersøge om andre statslige myndigheder end Kbh Politi har været involveret i tilblivelsen af instruktionen i politiet.

  • Undersøge i hvilket omfang der er blevet givet urigtige oplysninger til Folketinget.