Her til eftermiddag opfylder prins Henrik sin allersidste pligt som prins. I en lukket kiste indhyllet i prinsgemalens eget flag ligger han på såkaldt ’castrum doloris’ – smertens leje.
En tradition, der strækker sig tilbage til 1746 og betyder, at den kongelige afdøde udstilles til skue for offentligheden.
Flere hundrede danskere har derfor stået i kø foran Christiansborg Slotskirke, for at sige et sidste farvel til prinsgemalen. Blandt andre royalist og folkepensionist Annette Nielsen.
Annette Nielsen har fulgt kongehuset hele sit liv.
- Jeg vil ind og vise ham den sidste ære, siger hun.
Annette Nielsen blev selv gift i 1966 bare ét år før prins Henrik og dronning Margrethe og fortæller, at hun lige siden da har fulgt prins Henrik og kongefamilien tæt.
- Jeg vil gerne ind og vise respekt for ham, jeg synes, at han har gjort meget for vores land, siger Annette Nielsen.
Siden 1746 har konger og dronningers kister været udstillet for offentligheden i kirkerummet i Christiansborg Slotskirke. Senest i 2000 lå dronning Ingrid på samme måde i tre dage, inden hun blev begravet.
Og dengang var Annette Nielsen også inde og se kisten. Derfor er det vigtigt for hende at udvise samme respekt for prins Henrik.
- Det bliver ligesom en afslutning med prins Henrik, siger hun og fortæller, at hun tror, at hun bliver bevæget, når hun går forbi kisten.
Gunhild Brink står i kø foran Christiansborg Slotskirke
Historisk vingesus
Folkepensionist Gunhild Brink har også lagt vejen forbi slotskirken her til eftermiddag. Hun er ikke i samme grad blevet påvirket af prins Henriks død, men har valgt at se kisten af historiske årsager.
- Det har ikke påvirket mig så meget, men det er en epoke, der er forbi og nu begynder der ny.
- Jeg er her for at få et historisk vingesus, siger Gundhild Brink, der dog understreger, at også gerne vil sige farvel til prinsgemalen.
- Et sidste farvel til prins Henrik, der var et fantastisk menneske, siger hun.