Danskere samlet på Amalienborg: Det er trist med prins Henriks tilstand

Prins Henriks sygdomstilstand er forværret, meddelte Kongehuset tidligere i dag.

Midt på Amalienborg Slotsplads er flere danskere stimlet sammen efter nyheden om prins Henriks alvorligt forværrede tilstand kom ud i morges.

En af dem er pensionisten Anette Henriksen. For hende har Kongehuset en stor betydning, så dagens nyhed gør hende trist.

- Det er meget sørgeligt. Jeg elsker kongefamilien, og jeg håber, at han kan komme over det og blive rask, siger hun.

På Amalienborg Slotsplads står også den 85-årige pensionist Anker Andersen, der i 40 år har arbejdet som kammertjener i Kongehuset. Først for kong Frederik 9. og senere for prins Henrik.

- Jeg er rigtig ked af det, der foregår for tiden, fortæller den tidligere kammertjener og fortsætter:

- Han har været alletiders mand at arbejde for.

Alvorlig forværret tilstand

I morges udgav Kongehuset en pressemeddelelse, hvor det fremgår, at prins Henriks tilstand er alvorligt forværret.

Derfor har kronprins Frederik afbrudt sit ophold i Sydkorea, hvor han var i forbindelse med Vinter-OL. Og nu er han så på vej til Danmark.

Dagens nyhed fra Kongehuset gør den tidligere kammertjener Anker Andersen trist.

- Jeg er godt klar over, at det ikke er godt, siger han.

Fra 1967 til 2000 var Anker Andersen en del af Kongehuset.

Som kongelig kammertjener var han ikke kun til stede ved de store begivenheder i den kongelige familie.

Anker Andersen lærte de kongelige familiemedlemmer at kende, og han var med dem på ture til blandt andet Grønland og Færøerne, Amerika, Afrika og de Vestindiske Øer.

Ringede og ønskede glædelig jul

Anker Andersen udgav i september måned sidste år bogen 'Kammertjeneren - 40 år i Kongehusets tjeneste', som handler om livet på Amalienborg.

I den forbindelse besøgte han prins Henrik, der på det tidspunkt opholdt sig på Fredensborg.

- Der kunne jeg godt mærke på ham, at han ikke havde det så godt. Men han var dejlig klar at snakke med trods alt, fortæller den tidligere kammertjener.

Efter mødet rejste prinsen til Egypten, og en tilfældig dag i december ringede telefonen hjemme hos Anker Andensen.

- En fredag lige før jul ringer telefonen hos mig, og så siger stemmen ’Det er prins Henrik, jeg vil gerne ønske dig en glædelig jul og godt nytår,’ fortæller han og uddyber:

- Så frisk var han jo trods alt der.

Anker Andersen er godt klar over, at situationen med prins Henriks helbred er meget alvorlig. Men han håber, at prinsen kan komme sig:

- Jeg håber, at jeg kan komme op og snakke med ham på Fredensborg igen i år.

PRINS HENRIKS SENESTE SYGDOMSFORLØB

  • Juli 2017: Prins Henrik bliver opereret på Aarhus Universitetshospital i Skejby. Han bliver opereret i højre lyske og får en ballonudvidelse i højre bækkenkar. Operationen bliver foretaget som følge af forsnævringer på pulsårerne, der også er kendt som åreforkalkninger. Prinsen er indlagt i omkring en uge i forbindelse med indgrebet.

  • August 2017: Prins Henrik bliver indlagt på Rigshospitalet efter tiltagende smerter i højre ben. Smerterne er eftervirkninger fra operationen i juli, som ellers forløb efter planen. Prinsen bliver behandlet medicinsk, og der forventes ikke yderligere kirurgiske indgreb.

  • September 2017: Kongehuset meddeler, at prins Henrik lider af demens. Demensdiagnosen betyder, at prinsens kognitive funktionsniveau er svækket. En måned tidligere vakte prinsen stor opsigt, da han meldte ud, at han ikke ønskede at blive begravet ved siden af sin hustru, dronning Margrethe, i Roskilde Domkirke som planlagt.

  • Januar 2018: Prins Henrik bliver indlagt på Rigshospitalet. Indlæggelsen sker i forlængelse af sygdom opstået i Egypten.

  • Februar 2018: Prins Henriks tilstand forværres alvorligt, oplyser kongehuset. Kronprins Frederik har derfor afbrudt sit ophold i Sydkorea, hvor han var i forbindelse med de vinterolympiske lege, og er på vej til Danmark.

  • Kilde: Ritzau, Kongehuset.