Danske festivaler efter koncertangreb i Manchester: Vi er oppe på mærkerne

Sikkerhedsniveauet ved danske musikarrangementer er generelt højt, understreger organisation.

Sommerens festivaler er altid store tilløbsstykker. Her ses festivalgæster ved Northside i Aarhus sidste år. (Foto: © Jens nøRgaard Larsen, Scanpix)

Den danske sommer byder traditionen tro på et større antal festivaler og livekoncerter under åben himmel.

Og det skal fortsat være glædelige og trygge begivenheder, understreger arrangørerne af en række danske festivaler efter angrebet i Manchester i går, hvor 22 personer blev dræbt ved en koncert.

Talsmand for festivalen Northside John Fogde fortæller, at angrebet giver stof til eftertanke inden musikfestivalen i Aarhus, der finder sted fra den 9. til 11. juni.

- Det er noget, vi skal have talt om og tilføjet til de generelle overvejelser og tiltag for at sikre folk på pladsen, siger han.

(Foto: © Grafik Simone Cecilie Møller, DR Nyheder)

En bred palet af angreb

Han henviser til, at der gennem det seneste år har været en række angreb mod arrangementer, herunder lastbilangrebet på strandpromenaden i Nice sidste sommer og mod julemarkedet i Berlin i december.

- Jeg vil ikke sige, de er blevet mere sofistikerede - nærmere det modsatte - men der er kommet en bredere palet af angreb, og det bliver vi også nødt til at forholde os til, siger John Fogde, der ikke vil gå i detaljer om konkrete sikkerhedstiltag.

Øget sikkerhed ved gadefester

Politiets Efterretningstjeneste har her til morgen oplyst, at situationen i Manchester bliver fulgt nøje, men at vurderingen af terrortruslen mod Danmark er uændret.

Chef for Distortion i København Thomas Fleurquin fortæller, at der for første gang vil være kontrolposter hele vejen rundt om gadefesterne på grund af lastbilangrebene sidste år.

- Vi kommer til at være mere oppe på mærkerne under begivenheden, men vi har i mange måneder planlagt et beredskab med betonklodser og tryghedskorps. Der kommer massiv polititilstedeværelse, siger han.

Distortion finder sted fra 31. maj til 4. juni.

- Vi har for første gang arbejdet ud fra, at der kan være en reel trussel, siger Thomas Fleurquin.

Sikkerhed i bøgeskoven

Talsmand for Smukfest i Skanderborg Poul Martin Bonde fortæller, at man også her er i løbende kontakt med de relevante myndigheder og sammen med dem vurderer, hvordan festivalen kan løbe af stablen på den bedste og mest ansvarlige måde.

Smukfest afholdes i bøgeskovene i Skanderborg fra den 9. til 13. august.

- Vi afvikler den på den måde, som vi finder ud af med de myndigheder, som overvåger det her i Danmark. Det er sådan, vi forholder os til det, og vores gæster kan være sikre på, at vi gør alt, hvad vi kan, for at lave en god og sikker festival.

Ingen ændringer i Jelling

Fra den 24. til 27. maj er der Jelling Musikfestival, og her er sikkerhedsniveauet på plads, siger festivalleder Lars Charlie Mortensen.

Han forklarer, at festivalen har en stor sikkerhedsmanual, og at alle ansatte ved, hvad de skal stille op, hvis noget skulle gå galt.

- Vi lytter selvfølgelig til myndighederne og ser på, hvad der kunne være af trusler. Men jeg tror slet ikke, man skal være nervøs for at komme på Jelling Musikfestival, siger han.

Organisation: Ingen garantier

Sekretariatschef Jakob Brixvold fra Dansk Live, der er interesseorganisation for festivaler og spillesteder, kalder angrebet for en forfærdelig tragedie og et fejt angreb på livemusikken og fællesskabet.

- Samtidig er det også en virkelighed, vi har levet i gennem nogle år efterhånden, og i særdeleshed efter angrebet på Bataclan for halvandet år siden. Så situationen før og efter Manchester-angrebet er på den måde uændret, siger Jakob Brixvold.

Han fortæller, at sikkerhedsniveauet ved danske arrangementer generelt er højt.

- Men der kan ikke udstedes nogen garantier. Det her angreb foregik ikke inde på Manchester Arena, men da folk forlod arrangementet, og det kan være enormt svært at dæmme op for den slags, siger Jakob Brixvold.

Samtidig siger han, at det er trist, at overvejelser om terrortruslen må fylde så meget, når der skal planlægges store musikarrangementer, og arrangørerne for eksempel må se på, hvordan de kan besværliggøre både adgang og flugtveje for potentielle terrorister.

- Sikkerhed skal være en del af planlægningen, men terrorangreb burde ikke være en del af et scenarium, hvor folk er ude for at feste og have gode oplevelser sammen, siger han.