Danske Emil var zika-smittet: Jeg holder stadig øje med nye teorier

25-årige Emil Johnsen havde ikke hørt om zika, da han i februar rejste til Venezuela.

Emil Johnsen var syg i en uge, da han blev smittet med zika på en rejse tidligere på året.

Da Emil Johnsen vågnede efter en to timers tiltrængt middagslur, fik han sig lidt af et chok. Han havde cirka 30 små, røde stik overalt på kroppen, der kløede og sved.

Oplevelsen fandt sted tilbage i februar, da den nu 25-årige journaliststuderende rejste rundt i Venezuela. Inden han og kæresten rejste derned, havde de aldrig hørt om zika. Eller om, at man aldrig skal sove med åbne vinduer i områder med de såkaldte zika-myg.

Cirka syv dage efter, da han og kæresten festede til et karneval i Colombia, begyndte Emil Johnsen at føle ubehag i kroppen. Han havde kvalme, hovedpine og feber og var tvunget i seng. Hele natten kastede han op.

Næste morgen tog han på hospitalet. Sygeplejerskerne testede ham, og alle de typiske zika-symptomer viste sig at have en klar årsag: Emil havde fået zika.

Efter han og kæresten var landet i Venezuela, var de blevet bekendt med virussen - men venezuelanerne tog det meget roligt. Rygter om babyer med små hoveder gik som steppebrande, men ingen vidste rigtig, hvad der var sladder, og hvad der var fakta. Og de mænd, der havde været smittet, var kommet ovenpå igen.

- Det var ligesom blevet almindeligt dernede. Vores massør meldte også afbud, fordi han havde fået zika, fortæller Emil Johnsen.

Venner var bange for smitte

I et døgn lå danskeren med drop og slanger i en hospitalsseng.

- Det første døgn var rigtig slemt. Men de behandlede mig professionelt, husker han.

De resterende seks sygedage tilbragte han i sin seng på hotellet. Han kunne ikke gøre andet end bare at vente på, at virussen forlod hans krop igen.

Emil Johnsens kæreste blev ikke smittet. Men ikke fordi parret tog nogen forholdsregler, for lægerne advarede dem ikke om, at sygdommen kunne smitte seksuelt.

Det var først da vennerne hjemme hørte om Emil Johnsens sygdom, og hans Facebook-indbakke flød over med artikler om den berygtede virus, at det gik op for ham, at store dele af verden havde dømt krig mod de små blodsugere.

- Da jeg kom hjem, var mange forskrækkede over, at jeg havde været syg, og spurgte ind til, om de kunne blive smittet af mig, siger Emil Johnsen.

Selv om han prøver at se sygdommen som et overstået kapitel, tænker han ind i mellem på, om der mon ligger noget latent i ham, der kan gå i udbrud.

- Der mangler stadig afklaring omkring sygdommen.Og jeg er også obs på at læse artikler om nye teorier, siger Emil Johnsen, der i dag ikke har nogen efterveer af virussen.