Dansk vaccinechef: 'Jeg håber, at Pfizer og Biontech er klar til at få den ud af vagten'

Der er givet grønt lys til coronavaccinen udviklet af Pfizer og Biontech i EU.

Direktør i Lægemiddelstyrelsen Thomas Senderovitz glæder sig over, at Europa-kommissionen formentlig godkender ny coronavaccine i aften. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

De to medicinalfirmaer Pfizer og Biontech skal bare få rubbet neglene og skibe deres netop godkendte vaccine mod coronavirus i retning af Danmark.

Sådan lyder reaktionen fra Thomas Senderovitz, direktør for Lægemiddelstyrelsen, efter at en række eksperter fra Det Europæiske Lægemiddelagentur, EMA, har givet grønt lys.

Vaccinen forventes at blive godkendt af Europa-Kommissionen inden for meget kort tid. Ifølge kommissionsformand Ursula von der Leyen måske allerede i aften.

- Så har kommissionen overgået sig selv i hurtighed, og det må man jo så tage hatten af for. Det betyder, at vi fremrykker skemaet, men den skal stadig skibes af sted, og det er op til firmaet. Jeg håber, at de er klar til at få vaccinerne ud af vagten, siger Thomas Senderovitz.

Godkendelsen af vaccinen kan blive et vigtigt skridt i kampen mod coronapandemien, der siden det spæde forår har skabt enorme udfordringer verden rundt.

Ingen frygt for nye mutationer

Planen er nu ifølge Thomas Senderovitz, at vaccinerne transporteres til Danmark for at komme en tur omkring Statens Serum Institut. Herfra skal de hurtigst muligt ud til de fem regioner, så de kan gå i gang med at vaccinere de borgere, der skal have den først.

- Hvornår det lige sker er ude af mine hænder, men det varer nok ikke alt for længe, siger Thomas Senderovitz.

Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, udtalte for nylig, at distributionen af vaccinen går i gang med det samme, den er landet på dansk jord. Også hvis det er over juledagene.

Det er i første omgang beboere på plejehjem, ældre med risikofaktorer og personale i blandt andet sundhedsvæsenet og ældreplejen, som står til at modtage de første vacciner.

En mutation af coronavirus, som i særlig grad er fundet i det sydlige Storbritannien, men også i Danmark, har i de seneste dage fået meget opmærksomhed. Ifølge Thomas Senderovitz er der dog ingen grund til at frygte, at det kan få konsekvenser for vaccinens virkning.

- Der er intet for nuværende, der tyder på, at hverken mink-mutationer eller andre mutationer skulle kunne have indvirkning på vaccinen. Men hvis det skete, at denne eller fremtidige mutationer skulle være et problem, så er den gode nyhed, at de her vaccine-teknologier er ret enkle at modificere.

- Det gør man selvfølgelig ikke lige med det samme. Men vi er ikke på herrens mark. Der er ikke noget, der tyder på det endnu. Men vi følger den selvfølgelig meget nøje, siger direktøren for Lægemiddelstyrelsen.

Bivirkninger som ved andre vacciner

Han understreger, at godkendelsen af den nye vaccine er gået fuldstændig efter bogen, og at folk ikke skal frygte bivirkningerne.

- I forhold til bivirkninger ved vi fra børn, der vaccineres mod andre sygdomme, at det kan svie og give lidt feber. Det er stort set de bivirkninger, vi forventer. Der kan også være meget sjældne allergiske reaktioner, siger Thomas Senderovitz.

Vaccinen er testet på unge, på gamle og på raske og folk med sygdom.

Ifølge Pfizer er den nye vaccine ret så effektiv. Analyser har vist, at den er op mod 90 procent effektiv.

Vaccinen fra Pfizer og Biontech skal opbevares ved iskolde minus 70 grader. Det kræver derfor også noget udstyr ud over det sædvanlige at håndtere dem.

Vaccinerne bliver først modtaget hos Statens Serum Institut, der så sender vaccinerne videre til de fem regionsapoteker.

Pfizer har tidligere meldt ud, at de regner med at kunne producere 50 millioner doser af vaccinen i 2020 og 1,3 milliarder næste år. En vaccine kræver to doser per person - med cirka tre ugers mellemrum.

EU har sikret sig minimum 200 millioner doser af den nye vaccine.