Dansk Folkehjælp gør klar til 1.000 nye flygtninge i Rødbyhavn

Der ryddes op og gøres rent efter de 400 flygtninge og migranter, der rejste fra Rødbyhavn til morgen. Dansk Folkehjælp forbereder sig på et nyt hold flygtninge.

Klaus Nørlem generalsekretær hos Dansk Folkehjælp gør klar til at modtage endnu 1.000 flygtninge.

Idrætshallen i Rødbyhavn er tømt, efter omkring 400 flygtninge har tilbragt natten i det humanitære center. I private biler er de kørt til København og Amager, hvor de er hoppet på toget for at tage den sidste strækning til Sverige.

Dansk Folkehjælp har fået besked på at gøre idrætshallen klar til et nyt hold flygtninge og migranter:

- Vi har kaldt 20 mand herned og er i gang med at reetablere - altså rydde op, gøre rent, finde rent linned frem og sørge for, at madrasser igen ligger i snorlige rækker, fortæller Klaus Nørlem, generalsekretær hos Dansk Folkehjælp.

Plads til 1.000 flygtninge

Myndighederne har givet beskeden, at Klaus Nørlem og hans hold af frivillige skal gøre klar til 1.000 nye flygtninge og migranter:

- Myndighederne har truffet den beslutning, at vi skal gøre klar til 1.000 personer, og jeg har også kunnet forstå, at den indrejse, der var med færge og tog, som var lukket i går, er åbnet igen, så vi forventer egentlig, at der kommer flere i dag, siger Klaus Nørlem.

- Men det ændrer sig time for time, og det er rigtigt svært at vide, hvordan det her udvikler sig, fortsætter han.

Vil til Sverige

Langt størstedelen, som har overnattet i hallen, har haft ønske om at rejse videre op gennem Skandinavien:

- De historier, vi hører, er, at de simpelthen gerne vil videre til Sverige og Norge - og op gennem Skandinavien. Det er beskeden. Det er kun en lille del, som ønsker at blive i Danmark. Det er det billede, der tegner sig nu, siger Klaus Nørlem.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har til middag fortalt, at omkring 3.200 flygtninge og migranter er ankommet til Danmark siden søndag. Heraf har 668 søgt asyl i Danmark. 2.500 har fået frit lejde til at tage til Sverige.

Gør som sidst

Klaus Nørlem har svært ved at komme med et bud på, hvordan situationen vil udvikle sig. Hans udgangspunkt er de dage, der foreløbigt har været modtagecenter i idrætshallen.

- Det er rigtigt svært at sige noget om, hvad der kommer til at ske nu. Der er en maksimal kapacitet på foreløbigt 1.000 personer, og man kunne jo forestille sig, at den erfaring, vi har nu, måske også er den, der kommer til at gentage sig – at folk er her i transit i kort tid, og så vil man forsøge at komme videre enten til andre opsamlingssteder i Danmark som Sandholmlejren – eller, som dem her til morgen har gjort, rejse videre mod Sverige. Det er den erfaring, vi har nu. Og så må de næste dage vise, om det er det billede, der kommer til at gentage sig, siger Klaus Nørlem

Mangler varme hænder

Ønsker man at hjælpe til på centret, er der gode muligheder for det. Det er først og fremmest varme, venlige hænder, som Dansk Folkehjælp efterspørger:

- I forhold til hvad vi har fået besked på at skulle håndtere, så er det varme hænder altså frivillige, som de næste dage har mulighed for at stille sig til rådighed og hjælpe. Det handler egentlig om at tage imod de her mennesker pænt og venligt og anvise et sted, hvor de kan sove, få forplejning og så videre, siger Klaus Nørlem.

- Jeg tror, at de mennesker, der kommer herop nu, er igennem hele følelsesregistret. Så de har brug for en venlig og rolig behandling, siger han.