Danmark ramt af tørke: Øget risiko for naturbrande

Beredskaber over hele Danmark råder folk til at være forsigtige med brug af ukrudtsbrænder og grill.

Indtil videre er personer og bygninger sluppet fri af flammerne, der hærger ved Randbøl Plantage. (Foto: © Mogens Daugård.)

Det er blevet sommer, og der skal fjernes ukrudt med brænderen og tændes op i grillen.

Ting, der ikke nødvendigvis er noget farligt ved - med mindre solen har skinnet de seneste mange uger, og der kun er kommet få dråber regn.

Og det er præcis, hvad der er sket i Danmark.

Derfor har beredskaber over hele landet skærpet opmærksomheden på naturen. For der er knastørt, og det giver øget risiko for naturbrande - både selvopståede og på grund af uopmærksomme mennesker.

- Hjemme i haven skal man være forsigtig med sin ukrudtsbrænder. Det er helt klart den, der er skyld i rigtig mange af de brande, vi ser rundt omkring. Men også ved brug af grill, hvor man har sin tændbarevæske fremme. Det skal man være rigtig opmærksom på, siger Lars Robétjé, der er næstformand for de Danske Beredskaber og direktør i Østsjællands Beredskab.

I otte kommuner på Sjælland er der fredag blevet indført et decideret forbud mod afbrænding af haveaffald og brug a grill uden fast, ubrændbart underlag i det fri.

Det gælder kommunerne Vallensbæk, Høje-Taastrup, Ishøj, Greve, Solrød, Roskilde, Køge og Stevns.

Flere naturområder i brand

Ifølge DMIs tørkeindex er det særligt Nordjylland og Nordsjælland, der er ramt. Men hele befolkningen bør have nogle midler ved hånden, der kan slukke en eventuel brand, mener Lars Robétjé.

- Det kan være en vandkande eller en vandslange, siger han.

Flere naturområder har allerede mærket konsekvenserne af tørken. I eftermiddag er der opstået en naturbrand i Frederikshåb Plantage ved Billund og flammerne æder også løs ved Randbøl Plantage.

Og for et par uger siden var Kongenshus Mindepark, der ligger omkring 25 kilometer sydvest for Viborg, ramt af en brand. Her blev tre hektarer brændt væk, inden brandvæsnet fik slukket ilden.

- Naturen er knashamrende tør, og den lette brise gør, at ilden løber stærkt og breder sig hurtigt. Vi ved ikke, hvordan branden er begyndt, men der er flere ting, der indikerer, at det kan være et cigaretskod, som er blevet smidt. Vejen løber ret tæt på plantagen, så der kan godt være blevet smidt et derfra, siger beredsskabsdirektør i Midtjysk Brand og Redning Klaus V. Hebsgaard og fortsætter:

- Det kan også være et glasskår, der har ligget i naturen, og som med de høje temperatur og klare sol har antændt nogle strå.

Regn mindsker ikke faren

Ifølge Beredsskabstyrelsen er naturbrande næsten altid forårsaget af en menneskelig handling. Det kan eksempelvis være folk, der har brugt en ukrudtsbrænder forkert eller har tændt bål, der er kommet ud af kontrol. Kun i meget få tilfælde er naturen selv synderen ved eksempelvis lynnedslag eller selvantændelse på grund af høj varme.

I nogle områder af landet er der de kommende dage udsigt til en smule regn, men det fjerner ikke faren for naturbrande, fortæller Lars Robétjé, næstformand for de Danske Beredskaber.

- Alting er så varmt, så det dur ikke at få vædet det igennem. Der kommer til at gå noget tid, hvor der stadig er en fare, selvom der kommer lidt regn, siger han.

Fire gode råd til at undgå naturbrande

  • Den største synder er ukrudtsbrænderen. Den stikker ild i rigtig meget andet end ukrudt, så pas på, når man bruger den langs bygninger. Det gode råd er helt at lade være med at bruge brænderen, når det er så tørt og varmt.

  • Smid ikke med cigaretskodderne. Det skal man ikke under alle omstændigheder, men i denne her tid kan det være katastrofalt.

  • Pas på med grillen. Stil den ikke på et brandbart underlag såsom tørt græs. Og husk at have vand med til at slukke grillen efter brug. Hvis du griller på stranden, så lad være med at grave grillen ned i sandet. Sandet bliver enormt varm, og kommer du til at træde på grillen eller sandet omkring, vil det føre til farlig personskade.

  • Når man kører sin varme bil ind i et tørt område, skal man vide, at udstødningsrør og katalysator er ekstremt varmt og kan antænde siv og græs, der er i nærheden. Så husk at parkere steder, hvor man ikke kan antænde området.

  • Kilde: Lars Robétjé, næstformand for de Danske Beredskaber og beredsskabsdirektør i Midtjysk Brand og Redning Klaus V. Hebsgaard.