Coladåser og cigaretskod starter naturbrande: ’Det er ret ekstremt lige nu’

Glas, dåser og varme motorer kan hurtigt starte en brand i den knastørre natur.

Randbøl Hede Syd for Billund brændte i maj.

En dåse, der ligger smidt i solen. Et cigaretskod, der alligevel ikke er slukket helt. Eller en flaske, som fanger solens stråler og langsomt sætter ild til det høje tørre græs, den ligger i.

Det er alt sammen potentielle brandfælder, der kan sætte fut i en naturbrand.

- Der skal så lidt til, for det er utrolig varmt og tørt derude. Bare et lille bitte stykke glas, der ligger forkert i forhold til solen på en tør mark, kan antænde en brand, som pludselig bliver rigtig stor, siger Bjarne Nigaard, der er sekretariatschef i Danske Beredskaber.

- Det er ret ekstremt lige nu.

Voldsom stigning i naturbrande

Og ret ekstremt er også antallet af udrykninger til naturbrande rundt om i Danmark, mener Danske Beredskaber.

- Vi oplever i gennemsnit 30 udrykninger til naturbrande om dagen. Normalt ville vi rykke ud 30-50 gange på en måned, siger Bjarne Nigaard.

- Det holder os virkelig beskæftiget.

I de to første uger i juli blev der anmeldt 469 naturbrande, og det overgår allerede nu det samlede antal i juni, hvor der blev anmeldt 449.

De 449 anmeldelser er et godt stykke over gennemsnittet, der lyder på 194 udkald i juni. Og i maj tikkede 54 procent flere udkald til naturbrande ind end gennemsnittet for de fem forudgående år, har Beredskabsstyrelsen oplyst på Twitter i dag.

- Hvis ikke vi havde afbrændingsforbud, så tør jeg slet ikke tænke på, hvor mange ukrudtsbrændere, der ville have antændt naboens garage eller hvor mange griller, der var blevet efterladt på stranden og havde antændt noget, siger Bjarne Nigaard

Blandt andet hærgede en voldsom brand Randbøl Hede syd for Billund i maj. 500 hektar statslige hedearealer gik op i flammer, og yderligere 200 hektar privat skov og hedearealer blev brændt af.

Skovbrande i Sverige

- Når en naturbrand får fat, kan den virkelig være svært at inddæmme. For får ilden først fat, så breder den sig helt utrolig hurtigt. Det kan også være svært at omringe branden, og det er det, der skal til, for at man for alvor kan få styr på den, siger Bjarne Nigaard.

I Sverige kæmper brandfolkene i høj grad også med ild i naturen. I aftes mistede brandvæsenet kontrollen med en stor skovbrand tæt på den lille by Ängra i det centrale Sverige.

Norge har sendt seks helikoptere til Sverige, som skal bistå det svenske beredskab i slukningsarbejdet.

Ryd nu op

- Naturbrande opstår af mange årsager – men næsten altid skyldes det en eller anden skødesløshed eller manglende omtanke, siger Bjarne Nigaard og nævner dåser, flasker og ikke helt slukkede cigaretskod, som folk efterlader i naturen.

- Det er sådan nogle ting, der langsomt udvikler brand, for det sker ikke imens, man sidder med picnickurven. Det sker måske en time eller to senere, når folk har forladt stedet, siger Bjarne Nigaard.

Derfor er hans opfordring også klar: Tag nu alt med jer, når I går.

- Der er så knastørt derude, og derfor kan vi lige pludselig stå med et stort problem.