Flere anonyme anmeldelser og et fund gjort af fragtfirmaet GLS førte til, at mureren Claus "Moffe" Nielsen i dag sidder på anklagebænken sammen med sin hustru og tre medhjælpere for ulovligt salg af cannabisolie.
Det fortalte anklager Lise Frandsen i dag i Retten i Holbæk.
Ifølge anklageskriftet har de fem tiltalte blandt andet forbrudt sig mod straffeloven og lov om euforiserende stoffer ved at fremstille 6,7 liter cannabisolie og 52.000 chokoladeknapper med det aktive stof thc i cannabis. Produkterne for cirka 2,7 millioner kroner er blevet solgt til flere tusinde folk, fortalte den hovedtiltalte.
De tiltalte erkender at have været involveret i produktionen af medicinsk cannabis.
- "Moffe" kan erkende sig skyldig i at sælge medicinsk cannabis til alvorligt syge, sagde hans forsvarer, Erbil Kaya, i retten.
De tiltalte afviser dog at have overtrådt straffelovens hårde narkotikaparagraf, paragraf 191, der kan give op til ti års fængsel. De hæfter sig ved, at produkterne er solgt til syge folk som medicin og ikke med et andet formål - for eksempel at tjene penge her og nu.
Sagen bliver kaldt historisk og principiel af forsvarer Erbil Kaya. Ingen har ifølge ham tidligere siddet anklaget for at have overtrådt straffelovens paragraf 191 ved at sælge store mængder cannabisolie til folk med smerter og sygdom.
GLS åbnede pakker og fandt cannabisprodukter
Anklager Lise Frandsen fortalte, at det tilbage i 2015 var en anonym anmeldelse indgivet via politi.dk, der betød, at politiet første gang stiftede bekendtskab med Claus "Moffe" Nielsens virksomhed. Anmeldelsen gik på, at der blev solgt cannabisolie i en Facebookgruppe, som Claus "Moffe" Nielsen havde.
Senere henvendte fragtfirmaet GLS sig til politiet med viden om sagen.
Fragtfirmaet var blevet opmærksom på flere pakker, der havde samme afsender og modtager. Det stred mod GLS's interne regler, fortalte anklager Lise Frandsen. Derfor åbnede fragtfirmaet pakkerne og fandt "materiale, der burde videregives til politiet".
Der var ifølge anklageren engangssprøjter med cannabisolie i, som folk kunne dryppe under tungen, samt chokoladeknapper med stoffet thc i.
Derfor startede politiet efterforskningen op.
"Syge mennesker kan ikke vente"
I løbet af dagen har Claus "Moffe" Nielsen selv afgivet forklaring i retten.
Beredvilligt har han svaret på spørgsmål fra både anklager Lise Frandsen og forsvarer Erbil Kaya.
Han har blandt andet fortalt, at han også gik ind i produktionen med et politisk formål.
- De syge mennesker kan ikke vente på, at lovgivningen bliver ændret, lød det fra Claus "Moffe" Nielsen i retten.
Her kom det også frem, at den hovedtiltalte i sagen ikke har betalt skat af sine indtægter fra hverken arbejdet som tækkemand eller fremstilling af cannabisprodukter.
Hvis der skulle betales skat, var produkterne ifølge den tiltalte blevet dyrere for de syge at købe. Den sag ligger i øjeblikket ved Skatteankenævnet, oplyste tiltalte.
Claus "Moffe" Nielsen fortalte samtidig, at han ikke har tjent penge på produktionen, som ifølge hans eget udsagn i stedet har kostet ham mellem 300.000 og 500.000 kroner.
- Jeg havde haft flere penge til mig selv, hvis ikke jeg havde lavet det her, fortalte Claus "Moffe" Nielsen i retten.
Hustru hjalp - sendte pakker via GLS og Postnord
Produktionen af cannabisolie og chokoladeknapper, som ifølge anklageskriftet fandt sted mellem 2014 og 2016, blev også detaljeret udrullet i retten i dag.
Det handlede blandt andet om den tiltaltes investeringer i produktionsfaciliteterne og selve kontakten til kunderne, der købte varer via en hjemmeside.
Claus "Moffe" Nielsen fortalte, hvordan han og hustruen sendte pakker med cannabisolie og chokoladeknapper med thc til kunder via Postnord og GLS.
Har din hustru hjulpet dig?, spurgte anklager Lise Frandsen på et tidspunkt.
- Hun har aflastet mig på visse tidspunkter, hvor hun godt kunne se, at jeg var ved at blive noget stresset over tingene. Hun har blandt andet skrevet navne på nogle kuverter og kørt på posthuset med det, svarede Claus "Moffe" Nielsen.
Anklageren spurgte også ind til, hvordan cannabisolien kom fra Sjælland til Jylland, hvor en anden tiltalt i sagen havde adresse.
Hun er tiltalt for at have fremstillet chokoladeknapper med det aktive stof thc, som blev solgt over hjemmesiden, og erkender at have medvirket til en del af produktionen.
Her fortalte Claus "Moffe" Nielsen, at produkterne oftest blev fragtet frem og tilbage til Jylland enten via GLS eller PostNord.
På et andet tidspunkt jokede den tiltalte med, at det begyndte at gå dårligt for Postnord, der har økonomiske problemer, da han blev anholdt i sagen i efteråret sidste år og dermed stoppede produktionen.
Sagen er begyndt i dag. I morgen fortsætter afhøringen af tiltalte i sagen. Der forventes dom i slutningen af november.
FAKTA OM SAGEN
- •
46-årige Claus ”Moffe” Nielsen, hans hustru og tre andre er tiltalt for overtrædelse af lov om euforiserende stoffer og straffelovens §191, der giver op til ti års fængsel til folk, som overdrager euforiserende stoffer til mange personer eller mod betaling.
- •
Ifølge anklageskriftet har de indkøbt 124 kilo marihuana. Det er blevet brugt til at producere 6,7 liter råolie og 52.000 chokoladeknapper med stoffet thc, der er det aktive stof i marihuana, som har en euforiserende virkning.Råolien og chokoladeknapperne er blevet solgt videre til folk via en hjemmeside, hvor der er blevet bestilt produkter for 2,7 millioner kroner.
- •
De fem personer er også tiltalt for at overtræde lægemiddellovens §7 ved fra 2014 til 2016 blandt andet at have forhandlet og reklameret for produkterne uden at have tilladelse til at markedsføre dem som lægemidler.
- •
Claus ”Moffe” Nielsen er desuden tiltalt for overtrædelse af lov om euforiserende stoffer §3 ved at have været i besiddelse af 278 gram marihuana og to skunkplanter svarende til 57 gram marihuana til eget forbrug.
- •
Oveni det kommer, at Claus "Moffe" Nielsen også er tiltalt for paragraf 235 i straffeloven, da han ifølge anklageskriftet har haft 14 børnepornografiske billeder liggende på sin computer af nogen under 18 år. Samtidig har han videresendt to billeder til andre.
- •
Kilde: Anklageskriftet og tillægsanklageskriftet