Claus Hjort Frederiksen søger ikke erstatning - selvom tidligere spionchef har fået det

I sidste uge fik tidligere FE-chef Lars Findsen tilkendt erstatning blandt andet for uberettiget varetægtsfængsling.

Tidligere forsvarsminister for Venstre Claus Hjort Frederiksen kommer ikke til at søge erstatning, efter at han blev tiltalt for læk af statshemmeligheder. (Foto: © Arthur J. Cammelbeeck/Arthur Cammelbeeck/Ritzau Scanpix)

Den tidligere Venstre-minister Claus Hjort Frederiksen kommer ikke til at søge erstatning, efter at han blev anklaget for at røbe statshemmeligheder - en straffesag, der siden blev droppet.

- Jeg holder mig helt i ro, siger Hjort Frederiksen i P1-programmet Svingdøren.

I sidste uge kom det frem, at tidligere spionchef Lars Findsen er blevet tilkendt erstatning for uberettiget varetægtsfængsling og aflytning i sagen om læk af statshemmeligheder.

Han var varetægtsfængslet i 71 døgn, og aflytningen stod på i omkring et år, oplyste Findsens advokat Lars Kjeldsen til Ritzau.

Selvom forløbet ikke har været helt det samme for Claus Hjort Frederiksen, og han altså ikke kommer til at søge erstatning, så er det ikke nemt for ham at lægge sagen bag sig.

Statsadvokaten rejste tiltale mod Claus Hjort Frederiksen, efter han ikke genopstillede til Folketinget, og derfor ikke var beskyttet af immunitet. (Foto: © Emil Helms, Ritzau Scanpix)

- Jeg har aldrig været anklaget for noget som helst i mit liv og lige pludselig at stå overfor en anklage om landsforræderi - det slår benene væk under en.

- Det var jo ikke sådan, jeg havde tænkt mig at tilbringe mit otium, siger Claus Hjort Frederiksen.

Krævede Claus Hjort fængslet

Den 21. februar 2023 blev Claus Hjort Frederiksen tiltalt for ved flere tilfælde at have røbet eller videregivet hemmeligheder af betydning for statens sikkerhed.

Frederiksen har tidligere fortalt, at sigtelsen mod ham handlede om at have talt over sig i interviews. I det anonymiserede anklageskrift stod der, at han skulle have røbet statshemmeligheder ved 29 gange at komme med udtalelser, hvor han videregav klassificerede oplysninger.

Af anklageskriftet fremgik det også, at anklagemyndigheden krævede en fængselsstraf, hvis han blev kendt skyldig. Hjort Frederiksen har hele vejen igennem nægtet sig skyldig.

Alle tiltaler mod Claus Hjort Frederiksen og Lars Findsen blev droppet den 1. november sidste år efter kendelser om, at der skulle være delvist åbne døre i Højesteret. Landets øverste dommere mente ikke, at der var grundlag for at holde oplysningerne hemmelige for offentligheden.

Lars Findsen har tidligere været chef for både Forsvarets Efterretningstjeneste og Politiets Efterretningstjeneste. (Foto: © Nikolai Linares, Ritzau Scanpix)

Efter det valgte anklagemyndigheden at lægge sagerne ned.

- Klassificerede oplysninger er helt centrale for sagerne. Uden adgang til at fremlægge dem i retten har anklagemyndigheden ingen mulighed for at løfte bevisbyrden, lød det dengang fra statsadvokat Jakob Berger Nielsen i en pressemeddelelse.

Det var til stor lettelse for Claus Hjort Frederiksen, fortalte han efterfølgende til DR Nyheder.

- Nu har jeg levet et par år under anklage om nærmest at være landsforræder, og det har været med en strafferamme på op til 12 års fængsel, så det er en lettelse, at det nu er fjernet, sagde han dengang.

- Jeg havde ikke troet, at jeg skulle bruge tid på anklager om landsforræderi. Nu vil jeg vende tilbage til en stille og rolig tilværelse som pensionist, sagde han videre.

Har ikke lidt økonomiske tab

Efter forløbet indgav Lars Findsen et erstatningskrav mod anklagemyndigheden, som han nu har fået tilkendt.

Claus Hjort Frederiksen fortæller i Svingdøren, at han ikke selv har lidt nogle økonomiske tab, da vært Tony Scott spørger, hvorfor han ikke søger erstatning. Til gengæld siger Hjort Frederiksen, at det har været et "sindssygt hårdt" forløb.

Synes du ikke, at der er en retfærdighed i at få kompensation for det?

- Nej, det synes jeg ikke. Findsen har jo rent faktisk siddet i fængsel i 71 dage, siger Claus Hjort Frederiksen.

Det fremgår ikke, hvor meget Lars Findsen får i erstatning, men statsadvokaten i Viborg oplyser, at man i erstatning for fængslingen har fulgt de sædvanlige takster

Dog afviste anklagemyndigheden, at Findsen har krav på erstatning for "tort", der henviser til en krænkelse en person udsættes for på sin integritet og ære. Derfor klager han nu til Rigsadvokaten.

Claus Hjort Frederiksen gæstede Svingdøren sammen med kulturpersonlighed og tidligere folketingsmedlem Jacob Haugaard og tidligere kulturminister Joy Mogensen. Hun fortæller blandt andet, hvor svært det var at være kulturminister, mens debatten om Danmarks deltagelse ved VM i Qatar rasede: