Christopher kan se frem til en startløn fire gange så høj som Viktors

- Lykken er jo ikke at tjene mange penge, men at stå op hver dag og lave noget, man er glad for, siger Christopher Kjølby, der læser forsikringsmatematik.

Viktor-Emil Billund (tv) og Christopher Kjølby har begge valgt deres studie efter interesse, selv om deres forskellige uddannelser fører til vidt forskellige lønninger.

På billedet herover kan du se Viktor-Emil Billund (med kasket) og Christopher Kjølby (uden kasket).

De er begge to i gang med den sidste del af deres videregående uddannelse. Lige nu lever de begge på SU, men når de snart skal ud af finde sig et arbejde, kommer deres livssituation med stor sandsynlighed til at være meget forskellig.

Christopher Kjølby, der læser forsikringsmatematik, er nærmest garanteret et job som aktuar og kan ifølge tal fra Uddannelses- og Forskningsministeriet se frem til en gennemsnitlig startløn på 42.600 kroner om måneden.

Viktor-Emil Billund, der uddanner sig til billedkunstner, skal derimod ikke skal regne med et fast job ligesom hans gennemsnitlige startløn ligger på 11.600 kroner om måneden.

Du kan selv se flere oplysninger om din uddannelse på Uddannelses- og Forskningsministeriets Uddannelseszoom.

Forsikringsmatematik ligger i den absolutte top, men det var ikke den høje løn, der fik Christopher Kjølby til at vælge studiet.

- Det gjorde jeg mest, fordi jeg var glad for matematik. Og så kunne jeg godt lide tanken om, at jeg uddannede mig til en stilling. Til noget specifikt, siger han.

Han fandt allerede i gymnasiet ud af, at han ville læse forsikringsmatematik, efter at have hørt om uddannelsen fra en af sine bedsteforældres venner, der arbejdede i forsikringsbranchen. Det var først senere han hørte, at gennemsnitslønnen efter ti år i jobbet ligger på over 100.000 kroner om måneden.

- Det er da ikke en dårlig ting, griner han.

- Men det er ikke det, jeg har valgt det efter. Jeg har det sådan, at man skal lave noget, der interesserer en. Vi skal arbejde til vi er over 70 år, så jeg bliver nødt til at lave noget de næste 45-50 år, som jeg gider. Lykken er jo ikke at tjene mange penge, men at stå op hver dag og lave noget, man er glad for.

Desuden tror han, at de færreste ville klare sig gennem fem års hardcore matematik, hvis de ikke interesserer sig oprigtigt for det.

- Man skal synes det er sjovt at lege med former, tal, integraler og fordelinger. Ellers klarer man den ikke, siger han.

- Mange af dem, der kommer ind, var de bedste til matematik, der hvor de kommer fra. Men alligevel er det en stor omvæltning at starte her. I gymnasiet kunne man måske nøjes med at kigge hurtigt på tingene for at løse dem, men matematik på universitetsniveau er bare noget helt andet. Det er rigtig svært, siger han.

Billedkunst er ikke den nemmeste vej

Viktor-Emil Billund have ikke overvejet, hvor han skulle ende, da han startede på Kunstakademiet. Men han var lykkelig, da han kom ind.

- Jeg er god til at fortælle historier uden at skrive eller fortælle dem med ord. Jeg har altid været typen, der har skitseret og skabt, så det lå helt naturligt til mig, siger han.

I starten af studiet var han ikke bekymret for fremtiden, men det er i løbet af studietiden gået op for ham, at han ikke har valgt den nemmeste vej i livet.

- Man skal selv finde projekterne, søge penge, det koster kassen at lave kunst, og det kræver også meget tid, siger han.

- Og efter studiet skal jeg også have et atelier, som også koster penge, siger han.

Viktor-Emil Billunds drøm ville være at have et helt almindeligt 8-16 job, så han kan få sig en familie, som han kan tage med på ferie og den slags, men for mange af hans kolleger i branchen er virkeligheden, at man får hverdagen til at hænge sammen ved at supplere op med andre job som for eksempel handicapmedhjælpere eller assistenter for andre kunstnere.

Frihedens pris

Viktor-Emil Billund er så heldig, at han allerede har fået et deltidsjob på et bronzestøberi, så han ikke starter på helt bar bund, og han har ikke fortrudt sit valg. Og han føler, at uddannelsen i sig selv har gjort ham klar til, hvad der venter ham.

- Studiet er også bygget sådan op, at man selv skal definere det. Efter andet år bliver du sluppet helt fri, og så skal du selv finde ud af, hvad du vil gå ind i og stå ved den beslutning. Det er altid vedhæftet stor usikkerhed, når man selv skal være drivkraften, og ingen fortæller dig, hvad du skal gøre. For så tænker man, var det nu det rigtige? Fik jeg det ud af det, jeg skulle?, siger han.

- Der er tusinde måder at gøre tingene på, men min fornemmelse er, at de fleste der kommer ud herfra finder en løsning, selv om det er benhårdt.

Rettelse: Det har tidligere fremgået i overskriften på denne artikel, at Christopher vil komme til at tjene seks gange så meget som Viktor. Det er nu rettet til, at Christopher kan se frem til en startløn fire gange højere end Viktors. Vi beklager fejlen.