Christian fik afslag på erstatning efter stormflod: Anede ikke, at sommerhuset lå ved et dige

Kystdirektoratet har vurderet, at sommerhusene i Diernæs Strandby ligger foran et dige. Men beboerne og kommunen er ikke enige.

Christian Andersen kigger sig omkring i sit sommerhus i Diernæs Strandby i Haderslev Kommune.

- Det er lidt ærgerligt, det, der er sket, siger han.

For efter stormfloden i oktober blev hans og en stor del af hans naboers sommerhuse oversvømmet og ødelagt. Derfor har Christian Andersen været nødt til at fjerne en stor del af vægbeklædningen for at komme ind til de steder, hvor der var fugt. Det var der i de nederste 20-30 centimeter isolering, fortæller han.

Men det er ikke bare ødelæggelserne og den efterfølgende genopbygning, der er ærgerlig for sommerhusejeren.

For i Diernæs Strandby har flere sommerhusejere nemlig fået afslag fra forsikringsselskaberne, fordi Kystdirektoratet har vurderet, at sommerhusene ligger foran et dige. Og ifølge stormflodsloven får man ikke erstatning ved fast ejendom, som ligger ud for et dige.

Men Haderslev Kommune og sommerhusejere i området er uenige og mener, at det er en jordforhøjning eller -vold, som ikke har haft til formål at beskytte mod vandet.

Christian Andersen vidste da heller ikke, at han havde et dige i baghaven.

- Jeg ligger jo foran diget, og hvis det skulle være et dige som kystbeskyttelse, vil jeg have, at diget skal ligge imellem mig og havet, siger han.

Sommerhusene ligger mellem havet og det, som enten er en jordvold eller et dige - alt efter hvem man spørger. (© (DR Grafik/Søren Winther Nørbæk))

- Det er lidt uforståeligt, fordi forsikringsselskabet har haft en taksator hernede, som godkendte det hele. Og så først senere finder de ud af, at jeg nok ikke er omfattet, fordi der ligger "et dige", fortæller Christian Andersen.

I et skriftligt afslag fra forsikringen står der ifølge Christian Andersen, at det er Kystdirektoratet, der har oplyst om diget.

- Jeg ville gerne have vidst, på hvilket tidspunkt Kystdirektoratet bestemte, at det var et dige. Men det kunne jeg ikke blive oplyst om, siger han.

Ligger på den 'forkerte' side af 'diget'

Christian Andersen, hvis sommerhus ligger 570 meter fra havet, ville gerne have kendt til beslutningen om at kategorisere jordvolden, som husejerne og kommunen kalder det, som et dige.

- Vi har ikke tænkt, at vores forsikring ikke dækkede, hvis der kunne komme en havoversvømmelse, siger han.

- Det stod ingen steder, at fordi det blev betragtet som et dige, måtte vi være klar over, at forsikringen ikke dækker, og Naturskaderådet gør heller ikke. Ingen havde nævnt det.

Christian Andersen sætter ord på, hvad han tænker om systemet.

For at udbedre skaderne i sit sommerhus har Christian Andersen hentet tilbud fra håndværkere. Det løber op i mellem 200.000 og 220.000 kroner, fortæller han.

Måske vil han undersøge, hvad han kan ordne selv, men han vil også være sikker på, at reetableringen bliver lavet ordentligt.

Derfor må der kigges lidt på budgettet for fremtiden.

- Vi skal tage det langsomt hen ad vejen og se, hvad vi kan hente ud af det daglige budget. Men det bliver op ad bakke, for det bliver ikke den kvalitet, som jeg måske gerne vil have det lavet i.

I sidste ende kan det ende med, at Christian Andersen må søge om et lån.

- Nu må vi jo se, om der er nogen, der vil låne mig penge, når huset ligger, hvor det gør. Det kunne jo godt blive bøvlet at snakke med en bank, siger han.