Er det et dige eller en jordvold? Det spørgsmål har tændt en diskussion i stormflods-ramt område

Flere ramte sommerhusejere har fået afslag på erstatning, fordi deres hjem ligger foran et dige. Men de og kommunen afviser, at det er et dige.

Her er det Morten Mortensens sommerhus ved Vilstrup og Diernæs i Sønderjylland i forbindelse med oversvømmelserne. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Tilbage i oktober skyllede vandet ind over en lang række sommerhuse i Diernæs Strandby i Haderslev Kommune, da både de og mange andre i Danmark blev ramt af en stormflod.

Men i Diernæs Strandby oplever sommerhusejere nu, at de ikke står til at kunne få erstatning på grund af deres placering.

Flere sommerhusejere har nemlig allerede fået afslag fra forsikringsselskaber, fordi Kystdirektoratet har vurderet, at sommerhusene ligger foran et dige. Og ifølge stormflodsloven får man ikke erstatning ved fast ejendom, som ligger ud for et dige.

Det er helt korrekt, at sommerhusene ligger foran noget. Men hvor Kystdirektoratet har vurderet, at det er et dige, så holder Haderslev Kommune og sommerhusejere i området på, at det er en jordforhøjning eller -vold, som ikke har haft til formål at beskytte mod vandet.

Og dermed burde de ramte sommerhuse også være dækket, mener de.

- Vi bliver taget til gidsler i den her sag. En lov, som skulle dække os alle. Vi har ikke bevidst bygget foran noget dige, som de siger det, lyder det fra Verner Christiansen, der er grundejerforeningen Diernæs Sønder Vilstrup Strandforenings formand.

- Vi har gjort det i god tro og boet her i rigtig rigtig mange år, så vi synes, det er helt helt urimeligt, at vi ikke kan få del i den erstatning, siger formanden.

Ifølge ham fik knap 70 sommerhuse vand ind i netop det område.

Sommerhusene ligger mellem havet og det, som enten er en jordvold eller et dige - alt efter hvem man spørger. (© (DR Grafik/Søren Winther Nørbæk))

Helt uforståeligt, mener kommunen

Hos Haderslev Kommune, hvor Diernæs Strandby ligger, er man på sommerhusejernes side.

- Det er jo en tragisk sag, at det er en jordvold midt igennem området, der nu er genstand for, at man ikke vil give forsikring til nogle, som har været voldsomt udsat for stormfloden, siger Carsten Leth Schmidt, der er formand for teknik- og klimaudvalget i Haderslev Kommune og valgt for Slesvigsk Parti.

- Det er helt uforståeligt, hvordan vi kan komme derhen.

Han fortæller, at det er en jordvold, der i sin tid er etableret i forbindelse med landindviding.

- Den har ikke til formål at beskytte sommerhusene, og i øvrigt har vi ikke været klar over – dengang de første sommerhuse blev bygget dernede i 40erne – at det kunne blive en udfordring i 2023.

Her kan du se et klip fra Diernæs Strandby, da stormfloden ramte i oktober:

En af dem, der også fik vand ind med stormfloden, er Christian Andersen. Han havde først fået at vide, at han formentlig godt kunne få erstatning, men fik efterfølgende afslag.

Han vidste ikke, at han havde et dige i baghaven.

- For jeg ligger jo foran diget, og hvis det skulle være et dige som kystbeskyttelse, vil jeg have, at diget skal ligge imellem mig og havet, siger han.

Sommerhusejerne har klaget over afslagene på erstatning, og de skal nu vurderes af Naturskaderådet.

Rådet oplyser til DR, at de ikke udtaler sig om konkrete sager.

Hos Kystdirektoratet lyder det i et skriftligt svar, at de på baggrund af materiale fra Naturskaderådet har vurderet, at der er tale om et dige.

Fra Haderslev Kommune håber man blandt andet, at der kommer dækning til Diernæs Strandby hurtigst muligt.

Derudover vil kommunen ifølge Carsten Leth Schmidt også se på, om man ikke hurtigst muligt kan få sat gang i et kystsikringsprojekt, der gør, at man også vil kunne sikre Diernæs Strandby mod 120-årshændelser.