Først kunne de ikke blive enige om, hvem der skulle være borgmester. Så konstituerede to kandidater fra hver fløj sig sammen og delte borgmesterposten. Man indgik en bred samarbejdsaftale med næsten alle partier og gik i gang med arbejdet i udvalgene, men så ophævede borgmesteren samarbejdsaftalen under påskud af for mange personangreb fra oppositionen.
Og nu vil flertallet i Byrådet så vedtage en ny styrelsesvedtægt, der nedsætter antallet af udvalg og formandsposter.
Det lyder som drejebogen til en føljetonserie af et politisk drama. Men det er virkeligheden i Slagelse Kommune, der ellers pryder sig med sloganet "mere service, mindre myndighed".
Her til aften var der ekstraordinært møde i byrådet, hvor de 31 byrådsmedlemmer skulle drøfte den nye udvalgsstruktur.
Ifølge DR Nyheders oplysninger planlægger byrådet at nedskrive antallet af udvalg fra ni til syv. Dermed skal udvalgsposterne besættes igen, forklarer den socialdemokratiske borgmester, John Dyrby.
- Nu ændrer vi styrelsesvedtægten, og det gør, at vi skal besætte udvalgsposterne på ny. Det drøfter jeg meget med oppositionen. Og om oppositionen får formandsposter i de nye udvalg afhænger af de kommende forhandlinger, siger John Dyrby til DR Sjælland.
Fløjkrigen kan blusse op på ny
De 31 byrådsmedlemmer fordeler sig med 16 medlemmer bag borgmestrene John Dyrby (S) og Liberal Alliances Villum Christensen, og 15 medlemmer i opposition.
Flere spekulerer i, om den ny styrelsesvedtægt udelukkende bliver vedtaget for at fjerne magten fra oppositionen, der har kaldt ændringen for "politisk udrensning".
Byråds- og oppositionsmedlem fra De Radikale, Troels Brandt, ærgrer sig over, at byrådet ikke kan blive ved med at være "på samme hold":
- Det synes jeg egentlig, at vi var al den stund, at vi havde fået skabt en stærk udvalgstruktur. Så det her er enormt ærgerligt, siger Troels Brandt til DR Sjælland.
Den noget pinlige tid efter kommunalvalget, hvor hele Danmark måbende så med, omkring hvad der skete i Slagelse Kommune, mindes Troels Brandt med skam. Han håber, at flertallet bag borgmestrene vil søge en bred aftale, og at det ikke udvikler sig til en fløjkrig:
- Jeg håber på vegne af vores kommune, at man besinder sig, rækker hånden ud, og at vi kommer tilbage til det stærke grundlag, der var blevet skabt til at drive vores kommune.
Hvorfor overhovedet ændre strukturen?
Byrådsmedlem fra Venstre Sten Knuth, undrer sig over, at samarbejdsaftalen blev ophævet i første instans:
- Jeg kan stadig undre mig over, hvorfor man skulle opsige samarbejdsaftalen og ændre en styrelsesvedtægt. Men vi er inviteret til samarbejde, det kan jeg høre, siger Sten Knuth til DR Sjælland.
Han roser arbejdet, der er blevet lavet i udvalgene indtil nu, hvor Venstre har haft flere formandsposter.
Byrådsmedlem fra Enhedslisten Thomas Clausen forholder sig anderledes kritisk til, hvordan samarbejdet er forløbet. Han frygter ikke, at fløjkrigen vil blusse op, mere end det allerede er tilfældet:
- Det kan næppe blive værre. Og hvis vi kan effektivisere byrådsarbejdet ved at ændre på vedtægten, så er det en god ting. Når man opdager, at noget er gået galt, må man rette det, inden det sætter sig, siger Thomas Clausen til DR Sjælland.
- Mandatfordelingen har set ud, som den gør, siden valget, det er jo en realitet. De borgerlige partier har mistet flertallet, understreger han med henvisning til, at den røde blok og Liberal Alliance har flertal til at sammesætte udvalgene på ny.
-Sørgelig og kedelig tendens
Uffe Sjøt, der er borger og vælger i Slagelse, var med til byrådsmødet her til aften - og han leverer en bredside til byrådsmedlemmerne:
- Det er sørgeligt, det er en kedelig tendens, som Byrådet lægger for dagen. Det gavner ikke borgerne i Slagelse Kommune. De intentioner, som flertallet af medlemmerne havde lagt for dagen for samarbejde i Byrådet, de ser ikke ud til at holde, siger Uffe Sjøt til DR Sjælland.
Tilbage hos den socialdemokratiske borgmester er der ikke megen slinger i valsen. Noget måtte gøres ved de mange politiske personangreb fra oppositionen, lyder det.
- Man beskylder folk for at lyve, man beskylder folk for bestikkelse og magtmisbrug. I mine øjne fuldstændigt uden grund, siger John Dyrby om beslutningen om at ændre udvalgsstrukturen.