Butikskæder vil ikke indføre aldersgrænse for energidrik: Det er myndighedernes opgave

Butikskæden Lidl står alene med forbud mod energidrik.

Det skal være slut med salg af energidrikke som Monster Energy og Red Bull til unge under 16 år. Det mener Lidl, der indfører aldersgrænse. (Foto: © Sam Mircovich, Scanpix)

Unge skal ikke længere kun have id med i discountkæden Lidl, når de skal købe alkohol og tobak.

Fra 30. september er det også slut med at smide energidrikke på varebåndet, hvis de er under 16 år. Det meddelte Lidl i går i en pressemeddelelse.

Forbuddet kommer efter, at DR's forbrugerprogram Kontant undersøgte bivirkninger for børn og unge ved at drikke de populære energidrikke.

- Vi har valgt at lytte til vores kunder og eksperterne på områdets stigende bekymring omkring indtagelse af energidrikke blandt børn og unge, siger Dirk Fust, administrerende direktør for Lidl.

Ifølge tal fra Bryggeriforeningen er salget af alle slags energidrikke steget med 41 procent fra 2016 til 2017.

Flere eksperter og blandt andre Hjerteforeningen er bekymrede over børn og unges forbrug af de koffeinholdige drikke, som kan give bivirkninger som forstyrret hjerterytme, forhøjet blodtryk, hjertebanken, åndenød, mavepine, kvalme, angst, nervøsitet og søvnbesvær.

Det bliver dog ikke svært at få fat på energidrikkene for børn og unge. Lidl står nemlig alene med forbuddet, så man kan bare gå videre til næste butik og hive dem ned fra hylderne.

Hos Coop, der driver butikskæder som Kvickly, SuperBrugsen, Irma og Fakta mener man, at det er en opgave for myndighederne at indføre regler på området.

- Hvis myndighederne mener, der er et problem, vil det være fint, at der bliver indført regler, og så er det vores ansvar at leve op til ansvaret. Vi ved ikke for nuværende, om det er et problem, og for hvilke aldersgrupper det måtte være det, siger Jens Juul Nielsen, informationsdirektør, Coop.

Lyt til sagkundskaben

Hos Coops konkurrenter De Samvirkende Købmænd, DSK, der omfatter butikker som Meny, Spar, Min Købmand, Rema 1000 og 7-eleven, er man ikke i tvivl om, at energidrikke er dårlige for børn og unge.

De to konkurrenter er dog enige om, at det skal være politikerne, der laver et forbud, fortæller John Wagner, administrerende direktør i DSK.

- Jeg synes, man politisk bør lytte til sagkundskaben, der siger, det ikke er særlig godt, hvis unge mennesker drikker energidrik, og at man derfor laver en aldersgrænse. Ligesom vi har aldersgrænser på tobak og alkohol. Så skal vi gøre alt, hvad vi kan, for at de bliver overholdt.

Han mener, at en ny lovgivning vil have langt større effekt og signalværdi, end hvis der blot var tale om frivillige aftaler mellem detailhandelskæder.

Hører ingen steder hjemme

Flere partier har hørt på eksperternes bekymring og går ind for et forbud mod salg af energidrikke til børn og unge.

Både Dansk Folkeparti, Alternativet, De Konservative og Enhedslisten vil have et forbud.

Socialdemokratiet er heller ikke i tvivl om, at børn og unge ikke burde drikke energidrik.

- Der er jo ingen tvivl om, at energidrikke er utrolig dårlige for børn og unge. Det hører ingen steder hjemme. Det er endnu værre end sodavand, siger Flemming Møller Mortensen, sundhedsordfører for Socialdemokratiet.

Han tror dog mere på information og oplysning end på forbud og lovgivning. Hvis det ender med forbud, skal butikkerne dog blive bedre til at kontrollere id, end det er tilfældet nu.

- Vi kan se, når det kommer til alkohol, at der fungerer alderskontrollen simpelthen ikke. Så hvis vi skal se på et forbud af energidrikke, så skal vi først og fremmest have styr på kontrollen, siger Flemming Møller Mortensen.

Alle skal tage ansvar

I regeringspartiet Venstre har man drøftet et forbud, men længere er man ikke kommet.

Sundhedsminister, Ellen Trane Nørby, er dog positiv over for Lidls eget forbud.

- Det er super positivt, at Lidl tager initiativ til at sætte en aldersgrænse på 16 år for køb af energidrikke. Koffein indtaget i større mængder er skadeligt for unge, og vi bør alle tage ansvar. Det gælder også forældre, som jeg håber vil tage en snak med deres børn om energidrikke, siger Ellen Trane Nørby.