Det er ikke symbolpolitik, når der nu bliver indført krav om mundbind eller visir i supermarkeder, på biblioteker, hos bageren, på museet og mange andre steder.
Sådan lød det her til aften fra Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm, der holdt pressemøde i København sammen med repræsentanter fra flere andre myndigheder.
- Vi har dokumentation for, at brugen af mundbind i det offentlige rum har supplerende effekt i forhold til, at vi får noget yderligere forebyggelse af smitte.
- Det er vigtigt at understrege, at mundbind er et supplement, ikke en erstatning for de øvrige smitteforebyggende tiltag, vi har indført, først og fremmest afstand, små forsamlinger, håndhygiejne og så videre, lød det fra Brostrøm.
Dermed gav han svar til de kritikere, der stiller sig tvivlende over for, om der er tilstrækkelig dokumentation for de udvidede krav om brug af mundbind, som gælder fra på torsdag.
- Dokumentationen er ikke perfekt. Vi mangler noget, men det er alt rigeligt til, at vi kan anbefale det (mundbind, red.).
Søren Brostrøm henviste til, at både Verdenssundhedsorganisationen WHO og det europæiske smitteagentur anbefaler brugen af mundbind.
Derfor er det for Sundhedsstyrelsen ikke længere et spørgsmål om, mundbindet i det hele taget skal tages i brug.
- Diskussionen er mere i forhold til timing. Hvornår synes vi, det er nødvendigt med et supplerende tiltag, som det, vi nu tager på torsdag med krav om mundbind.
- Og der vurderer vi, at det kan vi klart forsvare. Vi ved godt, at vi generer folk ved at sige, at de skal gå med mundbind i detailhandlen og så videre. Men så er det altså heller ikke værre, lød det fra Brostrøm.
Mølbak om nyt smittetal: 'Meget, meget højt'
Forud for dagens pressemøde havde Statens Serum Institut udgivet dagens forsinkede smittetal.
I alt er 1.056 personer blevet testet positiv for coronavirus det seneste døgn.
Det er det højeste smittetal siden foråret, men det skal tages med forbehold, da tallet dækker over mere end et døgns test på grund af tekniske problemer.
Ifølge Kåre Mølbak, faglig direktør i Statens Serum Institut, er tallet opgjort på yderligere fire timers indberetninger om test - altså 28 timer og ikke 24 timer som normalt.
Men det skal man ikke lægge for meget i, vurderer han.
- Det er et meget, meget højt tal, der gør indtryk, uanset om de er indsamlet over 24 timer eller 28 timer.
Kåre Mølbak slog dog samtidig fast, at sygehusberedskabet lige nu er, hvor det skal være.
- Vi har en epidemi, der er i fuld kontrol, og vi har en forventning om, at de tiltag, der er sat i værk, kommer til at virke.
- Det er vigtigt, at når man kigger rundt i Europa, så skal man være forberedt på, at der kan ske en kedelig udvikling,
Rigspolitichef: Der er en vis coronatræthed
Fra i dag gælder det, at forsamlingsforbuddet nu er sænket fra 50 til 10 personer.
Det er et stort spring, konstaterede rigspolitichef Thorkild Fogde på pressemødet.
Men han understregede samtidig, at politiet kommer til at uddele bøder, hvis ikke forbuddet bliver overholdt.
- Hvis man mødes i det offentlige rum i grupper på over ti personer, så får man påbud om at adskille sig. Og hvis ikke man gør det, så kommer der bøder.
Rigspolitichefen lod forstå, at der stadig ses en adfærd hos især unge i festligt lag, som lader noget efter at ønske.
- Hos politiet er vi ikke virologer. Men vi ved noget om folks adfærd, når de drikker alkohol ud på de små timer. Og der ser vi en adfærd, som er en udfordring i forhold til at begrænse smitten.
På pressemødet spurgte Ritzau politiet, hvordan folk modtager restriktionerne generelt.
- Der er selvfølgelig nok en vis coronatræthed, men folk er meget indstillet på at overholde reglerne. Det er meget sjældent, at vi er nødt til at hæve stemmen for at få reglerne overholdt, lød Thorkild Fogdes svar.