Tiltag: Nye krav om mundbind, slut med aftensalg af alkohol og sænket forsamlingsforbud

Regeringen indfører nye restriktioner og sænker forsamlingsforbud.

Regeringen udvider nu kravet om, hvor der skal bæres mundbind i det offentlige rum. Nu skal det således bæres indendørs på offentlige steder, blandt andet i supermarkeder, indkøbscentre, biblioteker og ungdomsuddannelser.

Samtidigt sænkes forsamlingsforbuddet til 10 personer i foreløbigt i fire uger, mens kiosker og supermarkeder får forbud mod at sælge alkohol efter klokken 22.

- Der kan man altså ikke ikke længere gå ned om hjørnet til 7-eleven og købe alkohol, siger statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde.

Disse tiltag træder i kraft fra på mandag, mens mundbindskravet træder i kraft 29. oktober, så danskerne har mulighed for at forsyne sig tilstrækkeligt med værnemidler.

De øvrige restriktioner, der tidligere er indført, blandt andet at barer og restauranter skal lukke klokken 22, bliver videreført til 2. januar - altså året ud.

Det seneste døgn er der registeret 859 nye smittede, hvilket er det højeste daglige smitteantal under hele pandemien. I går var der 760 nye smittetilfælde.

Statsministeren betegner udviklingen som bekymrende. Hun opfordrer til, at vi alle indskrænker vores sociale liv.

- Vi bliver nødt til hver enkelt af os i vores privatliv at skrue gevaldigt ned for, hvor mange vi ser, siger hun.

Det anbefales derfor, at den enkelte maksimalt omgås med 10 forskellige personer. Tallet indbefatter dog ikke de personer, som man deler husstand, skole, arbejdsplads og fritidsaktiviteter med.

Her fortæller Mette Frederiksen om de nye tiltag:

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) advarer om, at vi må forberede os på en "akut og drastisk" stigning i antallet af indlagte.

- Vi kommer ikke udenom, at sundhedsvæsenet vil blive belastet i løbet af vinteren, siger han.

Han nævner, at mens vi i Danmark diskuterer, om der kan komme flere tilskuere til fodboldkampe, er man i Polen ved at omdanne sit nationalstadion til et felthospital.

Kapaciteten i sundhedssystemet er dog fortsat god. I dag er der 18 corona-patinter indlagt på intensivafdelinger, hvor der i alt er 405 senge. Regionerne har desuden planer om at etablere 300 nye senge, oplyser Magnus Heunicke.

Partier orienteret

Partierne i Folketinget har før pressemødet været indkaldt til orienteringer om de nye tiltag, hvor flere i blå blok udtrykte bekymring over de øgede restriktioner.

Læs mere under grafikken.

Også hos Dansk Industri er man bekymret over de omfattende tiltag.

- Vi må bero os på myndighedernes vurdering. Men det er godt nok meget omfattende restriktioner, som regeringen indfører resten af året. Det vil få enorm stor betydning for rigtige mange virksomheder og arbejdspladser, siger medlemsdirektør Lars Frelle- Petersen, Dansk Industri.