Det er indtil videre lykkedes at finde værdier for godt fem millioner kroner i konkursboet efter Britta Nielsen, der er tiltalt for at have svindlet sig til 117 millioner kroner fra Socialstyrelsen.
Men det har også kostet mange timers arbejde.
Det fremgår af en skrivelse fra kurator, advokat Boris Frederiksen, til Sø- og Handelsretten i København.
I alt har de advokater, som har arbejdet på at hente pengene hjem til Socialstyrelsen, nemlig indtil videre brugt 615 timer på sagen, fordi sagen blandt andet har krævet tæt koordinering med Bagmandspolitiet (SØIK).
- Vi er meget tæt på at være færdige. Om vi er 80 eller 90 procent færdige, kan jeg ikke sætte et tal på, men vi er tæt på en afslutning, siger kurator Boris Frederiksen.
Han kan endnu ikke fortælle, hvad de 615 timers arbejde kommer til at koste, men regningen kan nå over en million kroner.
I redegørelsen fremgår det, at kurator har hentet flest penge ved at sælge Britta Nielsens private hus i Hvidovre til 4,6 millioner kroner og en ødegård i Sverige til 801.709 kroner.
Kurator vil desuden have udbetalt Britta Nielsens pensionsopsparinger til konkursboet.
Værdier fra Sydafrika og datters selskaber
Socialstyrelsen har et krav mod Britta Nielsen på 124 millioner kroner for det påståede bedrageri og underslæb, som ifølge anklagerne er begået, mens hun har været ansat.
I det lys batter de fem millioner ikke meget, men der kan være flere millioner på vej.
Kurator har nemlig gjort krav på en række værdier, som Britta Nielsen havde i Sydafrika, og de er endnu ikke en del af regnskabet.
- Vi afventer en afklaring af, hvad resultatet af straffesagen mod hende bliver, og herunder hvilke aktiver man har fået beslaglagt, lyder det fra kurator Boris Frederiksen.
Der venter altså fortsat et stykke arbejde, inden konkurssagen helt kan afsluttes.
- Der kan også være noget under straffesagen, som kommer op til overfladen, og som vi bliver nødt til at forholde os til. Det ved vi ikke endnu, siger Boris Frederiksen.
Samtidig kan der komme penge ind fra Britta Nielsens ældste datters selskaber. Britta Nielsen havde nemlig overført betydelige beløb til selskaberne.
Derfor er datteren Samina Hayat også erklæret konkurs, og kurator arbejder fortsat på at få penge ud af selskaberne.
- På nuværende tidspunkt er det ikke afklaret, om det vil føre til dividende for nærværende konkursbo, lyder det i redegørelsen til Sø- og Handelsretten.
Retssag begynder til oktober
Københavns Byret tager hul på sagen mod Britta Nielsen den 24. oktober.
Der er afsat i alt ni dage til sagen, hvor en domsmandsret skal afgøre, om Britta Nielsen er skyldig eller ej i den påståede svindel. Hun risikerer op til 12 års fængsel.
Ifølge anklageskriftet mod den 65-årige kvinde har hun over 300 gange overført offentlige tilskudsmidler til sig selv i en periode på 25 år fra 1993 til 2018.
Blandt andet oprettede hun fiktive projekter med sit eget kontonummer tilknyttet, som hun så overførte penge til. Pengene skulle egentlig være gået til samfundets udsatte.
Britta Nielsen blev anholdt i Sydafrika den 5. november sidste år efter at have været på flugt fra Danmark i seks uger.
Også hendes søn sidder varetægtsfængslet i sagen. Både han og døtrene er sigtet for groft hæleri ved at have modtaget udbytte fra svindlen.
Det er uvist, hvordan Britta Nielsen stiller sig til tiltalen. Hendes advokat ønsker ikke at kommentere sagen.
Britta Nielsens døtre, Samina Hayat og Jamilla Hayat, stillede i november 2018 op til et langt interview på Kanal 5 under overskriften "Brittas døtre taler ud":