Brandfolk arbejder i pendulfart for at undgå krudttøndeeffekt

Branden i Lille Vildmose i Nordjylland er under kontrol, hvor ilden brænder under jorden.

Nordjyllands Beredskab arbejder på at slukke branden ved Dokkedal sydøst for Aalborg. Over jorden har branden raseret et areal på cirka 50 hektar. Mere uklart er det, hvor omfattende branden under jorden er fortæller beredskabschef i Nordjyllands Beredskab Lars Bjørndal. (© Scanpix)

Den danske sommer har indtil videre været knastør og varm. Det mærker man hos de danske beredskaber, der dagligt kører ud til omkring 30 naturbrande.

En af brandene foregår lige nu i Dokkedal nær Lille Vildmose sydøst for Aalborg. Og det er en af de mere genstridige, for det er jorden under marken, der brænder.

- Selv om der ikke ser ud til at være flammer lige nu, så ulmer det stadig under jorden, siger Trine Dam, der er reporter på P4 Nordjylland, og som er ved branden i Dokkedal.

I jorden har ilden fået fat i spagnum, som findes i mosejord. Og eftersom området er fuld af mosejord, tager brandfolkene ingen chancer.

Ilden over jorden er under kontrol og slukket, men brandfolkene bliver ved med at pøse vand ud på jorden i et forsøg på at begrænse ilden under den, fortæller Trine Dam.

Nordjyllands Beredskab arbejder på at slukke en underjordisk brand ved Dokkedal sydøst for Aalborg. (Foto: © Rasmus Skaftved, Scanpix)

Der er også gravet render for at flammerne ikke skal få fat i træerne i den nærliggende Tofte Skov.

- Under skoven er der nemlig også mosejord, og får ilden fat i den, kalder beredskabet stedet for en stor krudttønde, siger Trine Dam.

Branden, der startede ved 14.30-tiden onsdag eftermiddag, har over jorden raseret et areal på cirka 50 hektar. Mere uklart er det, hvor omfattende branden under jorden er.

Røg og varmedamp fra jorden

Ilden kan nemlig ligge og ulme i mosejorden uden at nå op til jordoverfalden, og den kan nemt sprede sig, fordi området med mosejord er stort.

- Beredskabet kører frem og tilbage i pendulfart. Men selve marken har vi svært ved at se, fordi der er masser røg og varmedamp, der stiger op fra spagnum under jorden, siger Trine Dam.

Tørke sætter Danmark i flammer: Over 1.000 naturbrande siden 1. maj Ifølge beredskabet i Nordjylland er det et spørgsmål om dage og ikke timer, før branden er slukket.

I øjeblikket arbejder cirka 50 mand med at slukke ilden.

Startede sandsynligvis i mejetærsker

Hvordan ilden startede, er man endnu ikke helt sikker på, men det er sandsynligt, at det skete, da en landmand arbejdede på marken.

- Man er ret sikker på, at ilden er startet i en mejetærsker, der høstede på marken. Om det er selve maskinen, der er gået i brand, eller om det er en sten, der er kommet ind i maskineriet og har antændt en gnist, ved man ikke endnu, siger Trine Dam.

Myndighederne advarer generelt om, at det er meget tørt overalt, og landmænd bør udvise ekstra påpasselighed, hvis de skal i gang med at høste. Det er en rigtig god idé at have vand klar og gerne traktor med plov eller harve, så man selv kan gå i gang med at lave brandbælter, hvis det går galt, skriver Nordjyllands Politi i en pressemeddelelse.

De danske beredskaber er rykket ud til over 800 naturbrande i juli og 449 i juni.

Dermed har juni og juli alene slået en kedelig rekord. For antallet af naturbrande på et helt år er normalt lige omkring 1200, oplyser Danske Beredskaber til Ritzau.