Billeder af det ikoniske Svinkløv Badehotel i brand har skabt sorg i lokalsamfundet i Fjerritslev i Nordjylland, blandt gæster og kendere af hotellet, der beskrives som en kulturel perle.
Branden brød ud i nat, men selvom et stort opbud af brandfolk kæmpede mod flammerne, kunne de ikke forhindre, at badehotellet brændte ned til grunden.
Det er dog langt fra første gang, at danskerne har måttet se bygninger af kulturel betydning bryde ud i lys lue. Nogle er blevet genopbygget, mens andre stadig venter på at genopstå. I flere tilfælde er dele af den danske kulturskat gået tabt.
Her følger et overblik over fem kulturelle bygningsværker, der er brudt i brand i nyere tid.
KB Hallen
En varm halogenlampe, der kom i nærkontakt med et stykke pap, var synderen, da legendariske KB Hallen på Frederiksberg i København nedbrændte. Om to dage er det femårsdagen for den altødelæggende brand, der brød ud 28. september 2011.
KB Hallen havde kun været fredet i et halvt års tid, da den brød i brand, og skaderne var så omfattende, at Kulturstyrelsen besluttede at trække fredningen tilbage, så den brændte hal kunne rives helt ned.
Hallen, der blev indviet i 1938 af kong Christian X og er ejet af Kjøbenhavns Boldklub, KB, har haft besøg af adskillige historiske personligheder gennem årene. I 1950 talte Winston Churchill om fremtidens forenede Europa under hallens buede tag, og nogle af de største musikere, heriblandt Rolling Stones og The Beatles, har tidligere spillet hallen op.
I 1944 blev KB Hallen bombet af danske nazister, men betonkonstruktionen overlevede angrebet, og i slutningen af 1945 var hallen genopbygget.
Konstruktionen overlevede dog ikke branden i 2011, men efter planen genopstår KB Hallen i en ny og moderne udgave i 2018. Hallen skal have en multifunktionel funktion, således at både koncerter, sportsbegivenheder samt messer og konferencer kan udfoldes under det buede tag, der bygges for at genskabe KB Hallens ikoniske udtryk.
Holsteins Palæ
Det historiske Holsteins Palæ på Stormgade i Indre København brød under en ombygning i brand 14. marts 2016. Holsteins Palæ er det sidste palæ fra 1600-tallet i hovedstaden og har huset både konger og adelige.
Palæet blev oprindeligt bygget i 1687 og har været fredet siden 1918. Den adelige Holstein-familie ejede bygningen fra 1726 og frem til 1807, hvorefter den danske konge overtog palæet i små 50 år.
I dag er palæet ombygget til 15 ejerlejligheder, der med et moderne udgangspunkt fortsat skal minde om bygningens historiske betydning. Den dyreste af dem, der er udbudt til næsten 19 millioner kroner, er allerede reserveret, men størstedelen er stadigvæk til salg.
Sparresholm Slot
Siden 2013 har Sparresholm, et rennæsanceslot fra begyndelsen af 1600-tallet, ligget i ruiner. Et lynnedslag, der ramte et stillads opstillet på godset, fik hovedbygningen til at bryde ud i brand. I dag står kun ydermurene tilbage.
Sparresholm Slot ligger øst for Næstved på Sjællands højeste plateau i over 100 meters højde. Slottet blev opført af Jens Sparre, der var mundskænk og senere hofmarskal hos kong Christian IV, og der har længe været optakt til en genopførelse af den mere end 400 år gamle bygning.
Den proces er dog blevet besværliggjort af, at slottet er fredet i klasse A og i forvejen ligger ovenpå et fortidsminde, nemlig den middelalderlige Padeborg, der siges at være bygget yderligere 400 år tilbage.
Det er planen, at hovedbygningen skal genopføres, så den ser ud, som den gjorde under renæssancen - dog med et mere moderne udtryk.
Frihedsmuseet
Efter en påsat brand i 2013 er Museet for Danmarks Frihedskamp 1940 - 1945 nu revet ned. Politiet fandt to arnesteder, hvor der var brugt brændbar væske, men den påsatte brand er stadig uopklaret.
Det lykkedes dog at redde museets historiske samlinger og arkiver, ligesom et ti meter langt murværk, der har navne på donatorerne bag museet indgraveret i guld, er bevaret.
Det er planen, at museet i løbet af 2018 igen slår dørene op.
I juli 1945, kun to og en halv måned efter den danske befrielse, åbnede Frihedsrådet udstillingen "Det kæmpende Danmark" i Frimurerlogen på Blegdamsvej i København. Udstillingen om modstandsbevægelsen blev på en måned besøgt af flere end 200.000 gæster, og efterfølgende blev der nedsat en arbejdsgruppe, der skulle undersøge muligheden for at oprette et permanent museum.
Siden 1957 - og indtil branden i 2013 - har museet haft en permanent plads i Churchillparken i København, ikke langt fra Amalienborg og Kastellet.
Experimentarium
Det naturvidenskabelige underholdningscenter Experimentarium i Tuborg Havn i Hellerup har holdt midlertidigt lukket siden en brand i foråret 2015 slugte store dele af den gamle bygning, der oprindeligt var en mineralvandstappehal ejet af Tuborg Bryggerier.
Brandfolk forhindrede dog, at branden spredte sig til det ikoniske Tuborg-tårn, der er formet som en flaskeøl og står som hele havnens vartegn.
Branden i april 2015 var den anden på et halvt år, og helt tragikomisk var det, at Experimentarium i foråret havde en stor udstilling om vand, der altså blev ædt af flammerne.
Experimentarium, der er det første danske "science center", blev indviet i 1991 af prins Henrik og dronningen.
Allerede i 2017 genåbner Experimentarium på lokationen i Hellerup, så videnskabsinteresserede børn og voksne igen kan komme på besøg.
Og så er der selvfølgelig dagens uheldige hovedperson, badehotellet i Svinkløv. Badehotellet blev opført i 1925 og var tegnet af den kongelige bygningsinspektør Ejnar Packness. Du kan læse mere om badehotellets næsten 100 år lange historie her.
Kilder: kb-hallen.dk, natmus.dk, holsteinspalae.dk, sparresholm.dk, experimentarium.dk.