Der skal gøres noget for at komme fartbøller i København til livs, og det skal gøres noget nu.
Sådan lyder det fra kultur- og fritidsborgmester i København, Carl Christian Ebbesen (DF), efter at to amerikanske statsborgere mistede livet, da deres båd blev torpederet af en eller flere personer på jestski i aftes kort før klokken 20.
- Jeg kan forstå, at politiet har opgraderet, men det er tydeligvis ikke nok, og derfor er de nødt til at tage det her yderst alvorligt. De er også nødt til at få noget udstyr, så de kan fange dem her for retsbevidsthedens skyld. Det er ulovligt at sejle på jetski og vandscooter i Københavns Havn, siger borgmesteren.
Borgere i København og andre organisationer har flere gange kritiseret, at Københavns Havn nærmest har været omdannet til en Formel 1-bane i sommerhalvåret, hvor mange ulovligt sejler med jetski, vandscootere og lignende.
Blandt andet advarede organisationen Havneforum København sidste år om, at det blot var spørgsmål om tid, før der ville ske en alvorlig ulykke.
- Jeg er ked af det og ærgerlig. Vi har råbt ulven kommer, og så kom han, lyder det fra organisationens formand, Hans Christian Hansen, som reaktion på ulykken i aftes.
Borgmester foreslår nummerpladeordning
Kultur- og fritidsborgmester Carl Christian Ebbesen vil snarest muligt tage kontakt til Københavns Politi for at indgå en dialog, om de mangler redskaber til at stoppe fartbøllerne. Han indrømmer dog, at det kan være svært at komme til livs og foreslår derfor, at politikerne på Christiansborg tager affære.
- En af metoderne kunne være, at man udstyrer de her jetski og vandscootere med nummerplader, så man kan se dem inde fra kajen og tage billeder af dem til identifikation. Det vil jeg opfordre politikerne på Christiansborg til at overveje, siger han og fortsætter:
- Hvis man indfører det her, betyder det, at man kan give bøder hver eneste gang, at nogen overtræder reglementet.
Hvad kan man gøre med selve sikkerheden i havnen?
- Jeg vil være ked af det, hvis vi skal til at indrette havnen med afskærmninger og meget andet. Det vil ikke løse problemet. Problemet bliver løst ved, at de, der overtræder reglerne, bliver fanget og straffet, siger Carl Christian Ebbesen, der er dybt berørt over aftenens ulykke, som, han håber, aldrig kommer til at gentage sig.
- Det er dybt, dybt tragisk, og jeg kan ikke lade være med at tænke på de efterladtes familier, siger han.
Københavns Politi svarede tidligere i dag på kritikken om, at de ikke gør nok ved fartbøller i Københavns Havn.
- Vi ved at især i starten af sejlsæsonen er folk på vandet, når solen skinner. Det er ligesom at lukke økologiske køer på græs.
- Vi var der jo. Men uanset hvor stor en indsats vi gør - og det gælder på alle områder -så kan vi ikke forhindre folk i at gøre dumme ting, sagde politiinspektør Jens Jespersen.
Udlejningsfirma: Svært at gardere sig mod
De to omkomne kvinder sejlede sammen med flere andre i en båd fra udlejningsfirmaet Go Boat. DR Nyheder har været i kontakt med firmaet, som oplyser, at de holder åbent i dag, men at de i respekt for de afdøde tilbyder, at man kan få sine penge retur, hvis man ikke ønsker at komme ud på vandet i dag.
Over for Ritzau fortæller virksomhedens ejer, at de går meget i deres kunders sikkerhed, men at nogen ting er umulige at gardere sig mod.
- Vores medarbejdere giver en grundig introduktion. Lejerne møder ind et kvarter før, og så får de et kort og får alle regler at vide, så de bliver ordentligt klædt på.
- Men det er svært at gardere sig imod ulykker, når der er nogle, der kører vildt rundt på vandscootere. Kvinderne om bord på båden var helt sagesløse, og selv en erfaren sejler ville have være prisgivet, siger stifter Kasper Eich-Romme.