- Jeg er ked af det og ærgerlig. Vi har råbt ulven kommer, og så kom han.
Sådan lyder reaktionen fra Hans Christian Hansen, der er formand for Havneforum København, efter at to amerikanske kvinder har mistet livet i en ulykke i Københavns Havn kort før klokken 20 i aftes.
Her påsejlede et eller flere jetski en båd på vandet i høj fart i havnen, hvor sejlads med vandscootere, jetski, vandski, windsurfing ikke er tilladt. Ud over de to kvinder, som har mistet livet, kom fem personer lettere til skade.
I Havneforum København, der er en paraplyorganisation for foreninger og virksomheder i og omkring Københavns Havn med maritime interesser i området, har man tidligere oplevet, at folk ignorerer reglerne til stor fare for andre personer, der sejler i havnen.
Det fik sidste år formanden til at slå alarm.
- Hvis ikke politiet er tilstede, og hvis ikke det har en konsekvens at sejle for stærkt, så er der stor fare for, at noget ender med at gå rigtig galt, sagde han til DR Nyheder sidste år i maj.
Desperat brug for videoovervågning
Efter advarslen har Havneforum været i løbende kontakt med Københavns Politi og mener faktisk, at der er sket forbedringer.
- De har i 2016 virkelig mandet op på deres patruljering i havnen med de ressourcer, som de nu har. Men deres problem er, at de ikke kan være der hele tiden, det rygtes lynhurtigt, når de viser sig, siger Hans Christian Hansen.
De kan jo ikke være der hele tiden. Hvordan mener I så, at de kan løse problemerne?
- Vi har spurgt, om man ikke kan videoovervåge, men det kan man ikke. Problemet er, at man ikke kan identificere disse mennesker, hvis man ikke har dem på film. Bevisførelsen er utrolig vanskelig, hvis det ikke er fanget på film, siger formanden for Havneforum København.
Jens Jespersen, der er politiinspektør ved Københavns Politi, anerkender, at det kan være svært at dæmme op for al ulovlig sejlads i havnen.
- Vi ved at især i starten af sejlsæsonen er folk på vandet, når solen skinner. Det er ligesom at lukke økologiske køer på græs, siger han og fortsætter:
- Vi var der jo. Men uanset hvor stor en indsats vi gør - og det gælder på alle områder -så kan vi ikke forhindre folk i at gøre dumme ting, siger han.
Bekymrede københavnere har også advaret
Havneforum København står dog ikke alene med sin kritik. Debatten om vanvidssejlads i havnen har nemlig været oppe at vende flere gange blandt bekymrede københavnere.
I maj 2014 holdt 100 københavnere et møde, hvorefter de sendte en udtalelse ud, hvor det blandt andet lød:
- Politiet opfordres til hyppigere og bedre patruljering, gerne kombineret med målrettede kampagner og knibtangsmanøvrer for at fange nogle af fartsynderne. For at statuere nogle eksempler og sende et tydeligt signal til alle fartgale. Politiet bør udstyres med fotovarsling og vandscootere.
- De lokale politikere opfordres til at gøre deres indflydelse gældende. F.eks. Overborgmesteren, borgmesteren for Teknik- og Miljø samt Kulturborgmesteren. De bør lægge pres på Justitsministeriet for større bevillinger til patruljering, så politiet og By&Havn i fællesskab prioriterer havnekontrollen højere. I sidste ende lægge pres på Københavns politidirektør, lød det udtalelsen, der var afsendt af Troels Brücker, Bådklubben Valby.
Otte anholdte skal i grundlovsforhør
Sent i aftes anholdt politi ni personer i forbindelse med ulykken. Otte af dem bliver efter alt at dømme fremstillet i grundlovsforhør senere i dag.
- Den ene er sigtet for uagtsomt manddrab. Det vil sige for at have fremkaldt de her dødsfald. Så er der syv andre, der er sigtet for overtrædelse af straffelovens paragraf 252. Det handler om i kådhed at have frembragt fare for folks liv og helbred. De vil også - som det ser ud nu - blive fremstillet i grundlovsforhør, sagde politiinspektør Jens Jespersen fra Københavns Politi tidligere i dag.
Den niende anholdte er blevet løsladt her til morgen.