Bor på sofa, herberg og gaden: Unge mangler tag over hovedet

Siden 2009 er der sket en fordobling af unge hjemløse, viser ny kortlægning af hjemløse i Danmark.

Omkring halvdelen af de unge hjemløse kommer fra udsatte familier. (Foto: © BJARKE ØRSTED, Scanpix)

Flere og flere unge står uden fast tag over hovedet og må enten overnatte på herberg, hos venner og bekendte eller på gaden.

Og det er ikke en ny tendens, viser en netop offentliggjort kortlægning af hjemløse i Danmark fra Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd (VIVE).

Fra 2009 til 2017 er der sket en fordobling af unge mellem 18 og 24 år, der lever på gaden.

Det bekymrer Lars Benjaminsen, seniorforsker ved VIVE.

- Det er bekymrende, at tællingerne viser, at den her kraftige stigning, vi har set i en del år af antallet af unge hjemløse, fortsætter.

Børne- og socialminister Mai Mercado (K) er også bekymret over udviklingen og er på vej med en handlingsplan, der har til formål at bekæmpe hjemløshed.

- Vi skal sætte tidligere ind, så vi griber de unge, før det går helt galt, og flere end i dag skal have den hjælp, som, vi ved, virker, fortæller Mai Mercado (K) og påpeger:

- For en tryg base er en forudsætning for at leve et stabilt liv, og derfor er jeg meget bekymret over, at antallet af hjemløse bliver ved med at stige, siger ministeren i en pressemeddelelse.

Årsagen til hjemløshed blandt de unge

Der kan være mange forskellige årsager til, at de unge pludselig står uden bolig, men særligt psykiske problemer eller misbrug går igen hos flere af de unge hjemløse.

Årsagen skal dog ikke kun findes hos den enkelte, da også samfundsmæssige problemer spiller ind, fortæller Lars Benjaminsen.

- Socialt udsatte unge er en af de grupper, der bliver hårdest ramt af den her stigende boligmangel, vi også ser i samfundet. Der mangler små billige boliger til udsatte unge. Det gør, at mange af de udsatte unge oven i alle deres andre sociale problemer, heller ikke kan finde et sted at bo.

Det er omtrent halvdelen af unge hjemløse, der kommer fra udsatte familier, viser optællingen.

- Der sker et slip i overgangen mellem barndom og voksenliv - også mellem de sociale systemer. De unge har måske været omkring anbringelsessystemet, og det vi kan kalde børnefamilievelfærdssystemet, siger Lars Bejaminsen og uddyber:

- Når de unge bliver voksne og fylder 18 år skal de over i voksen-udsatte-systemet. Nogle får måske efterværn, men det er der også mange, der ikke gør. Systemet har åbenbart svært ved at gribe de her unge.

Det skyldes blandt andet, at det er en udfordring for kommunerne at finde billige boliger, som socialt udsatte unge kan flytte ind i. Derudover er det også nødvendigt, at der sker en stor social indsats, og det er svært for kommunerne at etablere en løsning, hvor både bolig og social støtte indgår, siger Lars Benjaminsen.

Få unge hjemløse sover på gaden

Det er dog kun syv procent af de unge hjemløse, der er decideret gadesovere. De fleste unge hjemløse overnatter hos familie og venner eller opholder sig på et herberg.

- De prøver at bruge det netværk, de har. De sover på sofaer på må og få hos venner og bekendte. Det kan de gøre et stykke tid, men på et tidspunkt begynder det desværre at slide på deres netværk, siger seniorforskeren.

I nogle tilfælde vil de unge hjemløse nok snarere kalde sig boligløse, men derfor er det stadig en ekstrem svær situation at stå uden et sted at bo, fortæller Lars Benjaminsen.

Ifølge ham ligner nogle unge hjemløse heller ikke den typiske hjemløse, man ellers kan se rundt om i byer over hele landet.

- Man vil slet ikke kunne se på mange af de her unge, at de er hjemløse. Det er unge, som har noget sårbarhed, måske noget psykisk sygdom eller begyndende misbrug, men altså også unge, der er ganske almindelige unge samtidig og klæder sig som andre unge, siger seniorforskeren.