Børns Vilkår om Tullebølle: Der er brug for en ny type opsyn

Børns Vilkår så gerne, at de skærpede opsyn på Langeland også gælder resten af landet.

Børnecenter Tullebølle på Langeland bliver lukket inden ugens udgang. (Foto: © Lasse Hansen, Scanpix)

Udlændingestyrelsen vil nu føre øget opsyn med de tre øvrige børnecentre i Langeland Kommune, efter Børnecenter Tullebølle lukkes. Men spørger man Børns Vilkår, så er der brug for en ny type opsyn på de danske centre.

Det siger jurist Ingrid Hartelius Dall.

- Det tilsyn, som udlændingemyndighederne har, er i højere grad et tilsyn med operatørerne af centrene. Der kunne vi godt tænke os et egentligt social tilsyn på centrene på linje med alle andre steder, hvor børn opholder sig. Hvor man ser på, om de får den behandling, de skal have, og vi mener, at det tilsyn kan forbedres.

- Det gælder for alle centre i landet, ikke kun på Langeland, der lige nu er i mediernes søgelys.

Flygtningebørn får ikke den rette beskyttelse

Meddelelsen om lukningen kommer efter flere episoder med vold mellem beboere, vold og trusler mod personalet, hærværk, ildspåsættelser og nu senest anklager mod ansatte om seksuelle krænkelser. Og de ting burde ikke kunne ske, siger Børns Vilkår.

- Det er et center, hvor det kan se ud som om, der igennem længere tid har været store udfordringer, men til trods for det har regeringen en pligt til at sikre, at de uledsagede flygtningebørn får fuldstændig samme beskyttelse som andre børn i Danmark, og det mener vi ikke sker i dag, siger Ingrid Hartelius Dall.

Ifølge Børns Vilkår har der været en del uklarhed om, det er kommunen eller udlændingemyndighederne, der skal reagere, hvis der er børn med et særlig behov. Der er i dag et vist skøn, hvor man vurderer, hvad der kan løses i udlændingemyndighedernes eget regi, lyder det. Og det er problematisk.

- Det, mener vi, indbefatter en risiko for, at børnene falder ned mellem to stole, fordi kommunerne er belastet tidsmæssigt og økonomisk og måske vil trække sig og overlade børn til de tilbud, de kan få på centre. Det mener vi ikke er nok i alle tilfælde. Vi mener, man i langt højere grad fra kommunernes side skal være sit ansvar bevist og gå ind langt tidligere. Serviceloven skal gælde fra bunden - også for de her børn.

Hos Red Barnet efterlyser man et mere uddannet personale, når det kommer til håndteringen af mindreårige, uledsagede flygtninge.

- Det er uhyre vigtigt, at personalet har den professionalisme, der skal til for at kunne håndtere børn i krise.

- Ellers kan det være, at personalet opfatter en krisereaktion som uopdragenhed, hvis man ikke forstår de kulturelle og psykiske signaler, der bliver sent, siger psykolog ved Red Barnet, Kuno Sørensen til Ritzau.