Børnehavebørn bruger over halvanden time foran en skærm hver dag derhjemme

7 ud af 10 børn bruger skærmen alene derhjemme, viser ny undersøgelse fra Børns Vilkår.

Megen skærmtid i hjemmet kan gå ud over børns udvikling, fysiske aktivitet og søvn, fortæller psykolog Malene Angelo. (Foto: © liselotte sabroe, Ritzau Scanpix)

De fleste forældre har nok prøvet at sætte en tegnefilm på for at underholde et træt barn i ulvetimen.

Og nu viser en ny undersøgelse fra Børns Vilkår, hvor meget tid børn egentlig bruger foran skærmen derhjemme.

Børn mellem tre og seks år ser i gennemsnit på en skærm 101 minutter om dagen.

84 minutter bliver hver dag brugt på streaming, og 17 minutter på traditionelt tv. Derudover kommer tid på spil og apps, som ikke er inkluderet i undersøgelsen.

Og det er rigtig meget, mener Malene Angelo, der er psykolog med speciale i småbørn i Børns Vilkår.

- Det er ikke et problem i sig selv, at små børn ser på en skærm. Men det kan gå hen og blive et problem, hvis de ser på skærmen alene meget af tiden, hvilket vi kan se i vores undersøgelse, at de gør.

Syv ud af 10 børn angiver i undersøgelsen, at de bruger skærmen alene derhjemme. 42 procent af børnene benytter videoplatformen YouTube ugentligt.

Men YouTube er slet ikke designet til børn i den alder, og der er masser af indhold, som ikke er relevant for aldersgruppen, fortæller Malene Angelo.

Mange børn fortæller, at de voksne i hjemmet er optagede af praktiske gøremål som madlavning eller rengøring, imens børnene bruger skærmen.

Hverdagen skal hænge sammen

Rune Bové er far til en dreng og en pige på henholdsvis fire og to år.

Og hans ældste får ofte lov til at se fjernsyn i ulvetimen, når de voksne skal lave mad eller rydde op, eller i weekenden, hvor de lige skal købe sig en halv times mere søvn.

Rune Bové fortæller, at de som forældre forsøger at være kritiske over for, hvordan børnene får lov til at bruge skærmen, og hvad de ser på den.

Men han kan alligevel godt få lidt dårlig samvittighed over at tænde for fjernsynet.

- Jeg ville da ønske, at jeg havde mere fritid eller overskud til at kunne skabe nogle lege eller være med til at igangsætte nogle oplevelser for primært den ældste.

- Men der er også noget pragmatik og en hverdag, der skal hænge sammen, og det er lidt en bekvemmelighed, at han er pacificeret og synes det, der sker på skærmen, er spændende, sjovt og interessant.

Kan gå ud over bevægelse og søvn

Danske børn bruger i forvejen mange timer i dagtilbud hver dag.

Når de så også bruger halvanden time på skærmen, når de kommer hjem, så er der ikke meget tid tilbage, hvor de kan blive stimuleret og spejle sig i de voksne, fortæller Malene Angelo.

- Børn har brug for rigtig meget kontakt og kommunikation for at lære at forstå deres egne følelser, hvad de er værd og for at lære at begå sig, siger hun.

- Den nysgerrighed, som børn har på verden, kan godt blive taget lidt fra dem, når de bliver stimuleret rigtig meget via en skærm.

Børnene bruger især tablets og telefoner til passive aktiviteter, hvor de ser film og videoer eller spiller spil, viser undersøgelsen fra Børns Vilkår. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Derudover kan skærmen stille sig i vejen for, at børnene får sovet og bevæget sig nok.

- Små børn har rigtig meget brug for at være aktive og at kunne bevæge sig.

- Når deres opmærksomhed bliver fastholdt af digitale medier, kan det gå ud over deres mulighed for fysisk bevægelse og fysisk kontakt med omverdenen.

Mere end fire ud af ti børn har ifølge undersøgelsen nogle gange skærmen med, når de ligger i deres seng, inden de skal sove.

- Vi ved fra undersøgelser, at skærmen kan udsætte det tidspunkt, hvor børnene falder i søvn. Det kan forstyrre søvnen og gøre, at de får for lidt søvn, siger Malene Angelo.

Forældre bruger også for meget skærm

I undersøgelsen svarer fire ud af 10 børn, at de har oplevet, at deres forældre ikke havde tid til at være sammen med dem, fordi de kiggede på skærme.

Hvert femte barn har følt sig ked af det af samme grund. Og de tal kan godt stikke lidt til Rune Bovés dårlige samvittighed som forældre.

- Det kan jeg desværre rigtig godt kende, siger han.

- Jeg kan godt selv se, at jeg også er meget på skærmen, ofte har noget arbejde og også nogle gange lige bliver fanget i en samtale på de sociale medier, som jeg tænker, at jeg skal nå at svare på.

Følg med i, hvad dit barn ser

Malene Angelo anerkender, at børnefamilier ofte har en travl hverdag med fuldtidsarbejde og praktiske gøremål i hjemmet.

Hun anbefaler, at man som forældre i første omgang tager stilling til, hvor meget skærmene skal fylde derhjemme.

Og hvis der er brug for lidt tegnefilm i ulvetimen for at få hverdagen til at hænge sammen, så anbefaler hun, at man sætter det på et fjernsyn eller en anden stor skærm, hvor man som forældre kan følge med i, hvad barnet ser.

- Børn kan få en masse indtryk på en skærm, som de har svært ved at sortere i og forstå, men ved at du i hvert fald følger med, kan du meget bedre støtte barnet, mens det ser på skærmen.

Skærmene fylder også meget i skoleklasserne. Det kan du høre mere om i dette afsnit af Genstart fra januar: