Rettelse: Der har tidligere stået i artiklen, at Sundhedsstyrelsen anbefaler, at børn under to år slet ikke bruger en skærm. Det er nu rettet, så det fremgår, at Sundhedsstyrelsen kun anbefaler, at børn under to år ikke bruger en skærm uden samvær med en voksen.
En ny aftale om skærmforbrug i vuggestuer og børnehaver er faldet på plads mellem regeringen og seks andre partier i Folketinget.
Fremover skal der således være strammere regler for brug af skærme, når forældre aflever de små i dagtilbuddene.
- Vi ønsker, at det klare udgangspunkt er, at når vi mødes i vuggestuen og i børnehaven, så er det ansigt til ansigt og ikke med en skærm imellem, siger børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S).
Aftalen er indgået mellem SVM-regeringen og Enhedslisten, SF, De Radikale, Alternativet, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige.
De er blevet enige om, at der i dagtilbuddene for 0 til 2-årige - altså vuggestuerne - kun kan bruges digitale redskaber i "helt særlige tilfælde" i det pædagogiske arbejde med børnenes trivsel, læring, udvikling og dannelse, lyder det i aftalen.
De særlige tilfælde kan være børn med handicap eller kognitive udfordringer.
Dagen skal være analog
For børnehaven - hos de 3 til 5-årige børn - vil det gælde, at digitale redskaber kun bruges, hvis det "fagligt kan begrundes".
Ifølge Mattias Tesfaye sender den nuværende lovgivning på området et signal om, at man kan bruge skærme som en del af dagligdagen.
- Vi ønsker at sende det modsatte signal; at dagen skal være analog, siger han.
Begrundelsen er blandt andet Sundhedsstyrelsens nye anbefalinger om skærmbrug hos de mindste. Anbefalingen lyder blandt andet, at børn under to år ikke bør bruge en skærm uden "aktivt samvær med en voksen".
- Men der vil også blive sendt et nyt signal om, at det klare udgangspunkt er, at der heller ikke skal bruges skærm hos 3 til 6-årige børn, medmindre det kan begrundes, siger ministeren om den nye aftale.
Hvorfor så ikke et decideret forbud?
- Vi synes, at der skal være en mulighed for, når det kan begrundes fagligt, at skærme kan være en del af det pædagogiske arbejde. Det afgørende for os er bare, at det ikke er en støttepædagog, man kan bruge, hvis der er travlt, eller det er regnvejr i stedet for at gå på legepladsen.
Harmonerer ikke med frisættelse
Uden for aftalen står blandt andre Danmarksdemokraterne. Det gør de, fordi de mener, at det stemmer dårligt overens med det, som regeringen ellers har lagt op til, når det kommer til at sætte den offentlige sektor fri.
- Vi synes ikke, det harmonerer med frisættelsesdagsordenen, at man ikke har tillid og tiltro til dem, der er ude i vuggestuer og børnehaver, at de kan administrere det i samarbejde med forældrene. Vi har tiltro til, at de kan administrere det, siger partiets børne- og undervisningsordfører, Karina Adsbøl.
Hun er desuden i tvivl om, hvor stort problemet i forhold til skærmforbrug i daginstitutionerne reelt er.
- De fleste steder handler det om sund fornuft, og det tror jeg, de fleste har ude omkring i vuggestuer og børnehaver. Man sender et signal om, at det kan de ikke selv administrere, så derfor er man nødt til at lovgive, siger hun.
Heller ikke Liberal Alliance og Konservative er en del af aftalen.
Intet nyt tilsyn
Hvis du nu sidder og frygter, at den nye aftale betyder, at dit barns vuggestue eller børnehave - eller din arbejdsplads for den sag skyld - bliver overrendt af skærmpolitiet, så er der ingen grund til bekymring.
Det forsikrer Mattias Tesfaye.
- Der kommer ikke en statslig hær af konsulenter på besøg i vuggestuen. Men ligesom alt andet lovgivning, så er det noget, som man har et ansvar for at leve op til, siger han.
Kontrollen med skærmforbrug vil i stedet være en del af det helt almindelige tilsyn, der er med dagtilbuddene.
Lovforslaget fremsættes for Folketinget i februar 2024 og forventes at træde i kraft 1. juli samme år.