Blogger sigtet for at dele drabsvideo fra Marokko

Bloggeren Jaleh Tavakoli er blandt de 14, der er er blevet sigtet for at dele en drabsvideo fra Marokko.

Delingen af videoen kan ende med at udløse en fængselsstraf til forfatter og blogger Jaleh Tavakoli. (Foto: © Jens nøRgaard Larsen, Scanpix)

- Ja, jeg er blevet sigtet efter straffelovens paragraf 264 D, stk. 2.

Sådan lyder indledningen på et Facebook-opslag fra forfatter og blogger Jaleh Tavakoli, der overfor DR bekræfter, at hun er blevet sigtet.

Meldingen kommer, efter at politiet har besluttet at sigte 14 personer for at dele en video, der viser drabet på en kvinde i Marokko.

12 af dem er sigtet for uberettiget at have videregivet videoen, selvom den handler om personers private forhold - altså straffelovens 264 d stk. 2, som Jaleh Tavakoli er sigtet efter, efter at hun delte videoen på mediet Reddit.

Den lovovertrædelse kan straffes med fængsel i op til tre år.

- Det er jeg meget ked af, fordi min mening ikke har været at udstille Louisa, fortsætter Jaleh Tavakolis opslag.

De sidste to er sigtet for et andet forhold. Nemlig for offentligt udtrykkeligt at have billiget terrorhandlingen, som skete ved drabene af de to kvinder.

Der er tale om en video, som viser drabet på én af de to unge kvinder, danske Louisa Vestager Jespersen og norske Maren Ueland, som blev dræbt, da de var på ferie i et bjergområde i Marokko i midten af december sidste år.

Østjyllands Politi, som står for efterforskningen af delinger af videoen, har gennemgået 118 henvendelser fra hele landet.

- Politiet og medierne lever ofte ikke op til deres ansvar

Både Politiets Efterretningstjeneste (PET) og norske Kripos meldte i december helt klart ud, at de arbejder på at stoppe spredningen af videoen med drabet.

Og det har Jaleh Tavakoli, der i sine blogindlæg ofte forholder sig dybt kritisk til islam, kritiseret.

- Både myndighederne og mainstreammedierne i Danmark skrev ikke i første omgang, hvad der var sket, andet end at en dansk kvinde var blevet dræbt. Siden skrev de så om de to videoer, men altså alene fordi de var blevet spredt på internettet, sagde hun 17. januar.

Ifølge hende har myndighederne interesse i at dække over terrorsager, som drabene efterforskes som, fordi man så tror, at man vinder over terrorismen.

Den kritik af myndigheder og medier fastholder hun, efter at hun er blevet sigtet.

- Vores politikere og medier lever desværre for ofte ikke op til deres ansvar i de her år, og det er sagen og sigtelsen af mig eksempler på, skriver hun på Facebook.

Jaleh Tavakoli ønsker ikke udtale sig videre om sagen. Hun har dog tidligere udtrykt forundring over, at hun kan ende med at blive straffet for at have delt videoen.

- Jeg synes, at det er langt ude, at anklagemyndigheden har været ude at sige, at det kan have været strafbart at dele videoen, sagde hun i januar.

Louisa Jespersen og Maren Ueland blev dræbt i december i et bjergrigt område i Marokko. De marokkanske myndigheder efterforsker sagen som terror. (© PRIVATFOTO)

Spredt i Messenger og på sociale medier

Videoen med drabet er primært blevet spredt på Facebooks Messenger og på andre sociale medier. Enkelte sager handler dog også om, at man har vist videoen frem på uddannelsesinstitutioner.

Blandt de 14 sigtede er seks personer under 18 år, og to af dem er under den kriminelle lavalder på 15 år. De to skal derfor muligvis stilles for det nye Ungdomskriminalitetsnævn.

Politiet råder alle til at lade være med at se videoen og slette den, hvis de kommer i besiddelse af den.

Det samme gør Børns Vilkår, der har fået opkald på Børnetelefonen fra børn og unge, der har set videoen.

- Lydene og billederne har gjort dem bange og skamfulde. Samtidig er de usikre på, hvad de skal stille op – om det er strafbart alene at have set videoen, udtaler Sanne Lind, konsulent i Børns Vilkår.

Udover at det er voldsom og dybt ubehagelig oplevelse at se videoen, mener Børns Vilkår, at sigtelserne sender et stærkt signal om, at deling af krænkende billeder er forbudt.