Betjente fortsætter grænsekontrol: Ingen politikadetter ved grænsen i morgen

Staten og Politiforbundet er ikke blevet enige om de nye politikadetters arbejdsvilkår.

Nye politikadetter skulle have overtaget en del af grænsekontrollen fra politiet for at frigive betjente til andre politiopgaver. Men deres overenskomster er ikke på plads. (Foto: Claus Fisker/Scanpix 2017) (Foto: © Claus Fisker, Scanpix)

54 nyudklækkede politikadetter skulle have haft første arbejdsdag ved den dansk-tyske grænse i morgen.

Men selvom de har fået deres eksamensbevis i hånden, må de spejde langt efter at komme i gang med arbejdet.

Politikadetternes arbejdsvilkår er nemlig stadig ikke faldet på plads, selvom det er politisk vedtaget, at de skulle aflaste betjentene med en del af grænsekontrollen per 1. september.

Politiforbundet og Moderniseringsstyrelsen, der varetager forhandlingerne på vegne af staten, er endnu ikke blevet enige om en overenskomstaftale for kadetterne.

Og den faglige kamp står i vejen for, at de kan trække i arbejdstøjet.

Dermed må de politibetjente, som i øjeblikket udfører grænsekontrollen, fortsætte med opgaven. Og de kommer endnu ikke hjem til deres respektive politikredse, siger Thomas Østrup Møller, der er koncernstyringsdirektør i Rigspolitiet.

- Betjentene bliver ved grænsen, og det vil sige, at så længe der ikke er kadetter, bliver vi nødt til at bede andre kredse om også at sende betjente til grænsen, så vi kan løse opgaven, siger han.

Går ud over andre politiopgaver

Thomas Østrup Møller erkender, at det kommer til at påvirke politiets arbejde rundt om i politikredsene, at der altså fortsat skal afsættes de omkring 50 betjente til grænseopgaven.

- Der er selvfølgelig omprioriteringer rundt om i kredsene. Jeg kan ikke udpege de helt konkrete opgaver, men det har selvfølgelig konsekvenser for opgavevaretagelsen.

- De politifolk vil ikke være hjemme i kredsene og lave deres opgaver, siger han.

Moderniseringsstyrelsen og Politiforbundet har forhandlet om overenskomsten siden december 2016.

Begge parter har i dag ikke ønsket at kommentere, hvor forhandlingerne står lige nu.

Strejkeretten i centrum

Det er især en strid om politikadetternes mulighed for at strejke, der har fået forhandlingerne til at stå i stampe.

Politiforbundet står fast på, at politikadetterne skal ansættes som tjenestemænd eller som minimum bevare fuld strejkeret.

Det har Moderniseringsstyrelsen hidtil nægtet, fordi man også under en faglig konflikt i fremtiden har behov at få løst for eksempel terrorbevogtning eller transport af arrestanter til grundlovsforhør.

- Vi tror på, at vi kan finde en løsning, så hvis der bliver varslet konflikt i en overenskomst, kan man få løst de her vigtige samfundsmæssige opgaver. Vi kender det fra Beredskabsstyrelsen eller Forsvaret, lød det fra Moderniseringsstyrelsen tilbage i starten af august.

Men den løsning er altså endnu ikke fundet.

Om få dage begynder 37 nye elever på politikadetuddannelsen, som ligger på politiskolen i Brøndby. De vil være færdiguddannet om et halvt år.