Besparelse på beredskab får brandmænd til at sige op

Millionbesparelser på kommunernes brandvæsner har fået ti brandmænd i Ebeltoft til at sige op. De frygter for deres sikkerhed.

Søren Petersen plejede at være deltidsbrandmand på Ebeltoft Brandstation. Men sikkerheden i kommunens nye beredskabsplan var for dårlig, mener han, og han valgte derfor at stoppe. (Foto: © Kasper Mosholm Thulstrup, DR Nyheder)

I 14 år har Søren Petersen været deltidsbrandmand på Ebeltoft Brandstation. Et job han har passet ved siden af sit fuldtidsarbejde som blikkenslager.

Men 1. januar stoppede han. Han har sagt op, fordi han ikke mener sikkerheden er god nok i kommunens ny beredskabsplan. Fremover skal der kun køre en brandbil og seks brandmænd ud, når alarmen lyder i stedet for to brandbiler og otte brandmænd som hidtil.

- Hvis jeg står som holdleder og ikke kan gøre den forskel, jeg er sendt af sted for, så skal jeg ikke være med mere. Jeg skal ikke være ham, der står og siger, at vi ikke kan gå ind i et brændende hus, fordi vi ikke er mandskab nok. Det vil sætte et pres på mig og mine kollegaer, siger Søren Petersen til P1 Dokumentar.

Søren Petersen er ikke den eneste, der har sagt op. Faktisk har ti ud af Ebeltoft Brandstations 14 deltidsbrandmænd sagt op. Men beslutningen om at sige op, har ikke været nem for Søren Petersen.

- Jeg så da helst, at jeg stadig var brandmand og vi havde et fornuftigt beredskab, men som tingene er blevet, så kan jeg ikke fortsætte, siger han.

Besparelser over hele landet

Ifølge en aftale mellem den tidligere regering, DF, Venstre og KL, skal kommunerne spare 15 procent på deres brandvæsen i år, i alt 175 millioner kroner. For at effektivisere og få stordriftsfordele, gik man ved årsskiftet fra 87 til 24 kommunale beredskaber.

Syddjurs Kommune, som Ebeltoft ligger i, er slået sammen med Randers, Favrskov og Norddjurs - Her skal man i alt finde besparelser for syv millioner kroner. Indtil nu har man dog kun fundet besparelser for knap halvdelen.

Beredskabsdirektør Kasper Sønderdahl mener ikke, de nye besparelser får konsekvenser for Ebeltofts 7500 indbyggere. En besparelse, der har fået ti ud af byens 14 brandmænd til at sige op.

- Borgerne i Ebeltoft skal nok få slukket brand, det kan godt være det tager længere tid at nå herud, men de skal nok få slukket brand, siger beredskabsdirektør Kasper Sønderdahl.

Glad for brandmandslivet

Søren Petersen har hvert år tjent cirka 50.000 kroner som deltidsbrandmand mod at stå til rådighed en tredjedel af sin tid.

De fleste deltidsbrandmænd har et udrykningskrav på fem minutter fra alarmen går til den første brandbil skal være på vej ud af garagen. Det stiller krav til både bopæl, arbejdsplads og familie.

- Du er nødt til at have en accept af, at man er brandmand. Man kan lige have sat sig til bords, og så går alarmen, og så ser familien dig ikke de næste fem timer. Når man er på vagt, så kan man ikke lige tage med til familiefødselsdag eller i Djurs Sommerland, så det påvirker en hel familie, når far er brandmand, forklare Søren Petersen.

Dødsulykke spøger

Men livet som deltidsbrandmand har også fået konsekvenser for Søren Petersen.

I februar 2014 forulykkede han med en tankvogn under udrykning. Hans kollega og ven, som var med i brandbilen, døde af sine kvæstelser og efterlod sig kone og tre børn. Det har fyldt hos Søren Petersen efter ulykken.

- Det er helt ufatteligt barsk og rigtig svært for at sige det mildt. Det har kostet mig mange søvnløse nætter og timer ved psykolog, og nogle dage kan jeg være rigtig ked af det, siger han.

Borgmester forsøger at få dem tilbage

Søren Petersen afviser, at ulykken har haft direkte indflydelse på hans valg om at stoppe som brandmand.

Men tillidsmand på Ebeltoft Brandstation, Hans Juel, der også selv har sagt op, mener, at dødsulykken har fået brandmændene i Ebeltoft til at tænke ekstra meget på sikkerhed.

- Jeg har sagt op på grund af arbejdspresset og sikkerheden. Vi havde en forfærdelig ulykke for to år siden, der nok gør, at vi tænker ekstra meget på sikkerhed og vores egen sikkerhed, siger han.

Hans Juel blev for to uger siden sammen med syv kolleger, der også har sagt op, kaldt til møde med borgmesteren i Syddjurs og beredskabsdirektøren for at tale om deres opsigelser.

Ingen af brandmændene har endnu givet besked om, om de trækker deres opsigelse i land.

Du kan høre mere til Søren Petersens historie og reformen af redningsberedskabet, når P1 kl 13 sender - P1 Dokumentaren 'Vi har en brandgod spareplan – den holder bare ikke'.