Sirener og varslings-sms'er, bristede watertubes, strømafbrydelser, oversvømmede midtbyer og borgere, der måtte evakueres.
Oktober-stormfloden, der ramte Danmark sidste år, gav store ødelæggelser flere steder i landet og sendte de kommunale beredskaber på overarbejde.
En af dem, der stod midt i orkanens øje, er Christian Krag Hildebrandt. Han er indsatsleder ved Brand og Redning Sønderjylland. Og han var i Aabenraa, da watertuben bristede.
- Det var et slag i maven. Det var en ærgerlig følelse. Vi havde gjort alt, hvad vi kunne og forberedt os, så meget vi kunne. Det er lidt ligesom at være foran 3-0 til en fodboldkamp og tabe 4-3.
Han drømmer - som de fleste af landets beredskaber - om mere øvelse og bedre udstyr i kampen mod vandmasserne. De kommunale beredskaber er bredt set nemlig ikke blevet bedre rustet til at beskytte liv og kritisk infrastruktur mod massive oversvømmelser, end de var for et år siden. Det viser en rundspørge, Danske Beredskaber har lavet for DR.
Og havde de øvet og trænet mere, kunne de bristede mobile dæmninger, evakuering af borgere og strømafbrydelser måske være undgået, lød det fra Danske Beredskaber allerede for et år siden.
'For sent at teste når vandet kommer'
Men som det er i dag, er det - ligesom sidste efterår - kun enkelte beredskaber, der konkret øver sig i oversvømmelser. Blandt dem er Roskilde Brandvæsen.
De har fået et nyt test- og øvelsescenter, der ifølge beredskabet selv er det eneste af sin slags i Danmark. Og det er vigtigt med virkelighedstro øvelser. Det siger Bo Nielsen, der er operativ leder ved Roskilde Brandvæsen.
- Før trænede vi oppe på en græsplæne eller parkeringsplads uden vand, og så tænkte vi, nå, "det holder nok". Nu kan vi teste, om det rent faktisk også holder. Når først vandet kommer, er det for sent at teste. Der skal vi have de rigtige løsninger, så tingene virker, når vi står derude.
Det er nemlig ofte under svære forhold, de skal sikre danskerne og den kritiske infrastruktur mod vandet, forklarer Bo Nielsen.
- Tit og ofte, når vi skal lægge sådan noget her, er det om natten. Det er mørkt. Det regner typisk. Det blæser rigtig meget, og det sner nogle gange. Derfor er det vigtigt, at vi har trænet så meget som muligt, for jo mere ligger det på rygraden og jo bedre løsninger, vælger vi i virkeligheden.
Og det er ikke nok bare at vide, hvordan en pumpe virker. Hvis en watertube skal holde, skal beredskabsfolkene nemlig vide, hvor og hvordan det er bedst at sætte den op. Og hvis vandet ikke bare skal komme væltende tilbage, når de pumper det væk, skal de vide, hvor det kan betale sig at pumpe det hen, eller hvor det ikke nytter noget at gøre det. Det forklarer Holger Andersen, der er beredskabsdirektør for Brand og Redning Sønderjylland.
Men som det er nu, sidder det ikke på rygraden i den grad, som han ville ønske.
- Vi vil gerne yde den bedste indsats for vores borgere, og det kan vi ikke, som det er nu. Det er en form for afmagt. Vi mangler uddannelse af vores folk. Også på et strategisk niveau, siger Holger Andersen.
Pengene er der ikke
Det er kommunerne, der har ansvaret for beredskaberne. I Kommunernes Landsforening (KL) erkender næstformand for klima- og miljøudvalget Kenneth Muhs fra Venstre, at beredskaberne ikke er blevet styrket på hverken uddannelse eller udstyr.
Men han sender bolden videre til Christiansborg. For de fleste kommuner kan ikke prioritere penge til virkelighedstro øvelser og udstyr som i Roskilde, hvis beredskaberne også skal kunne blive ved med at slukke ldebrande, hjælpe til ved trafikuheld og samtidig sikre danskerne mod vandmasser, mener han.
- I 98 procent af alle indsatser er det kommunerne, der står derude. Men når bunken af opgaver bliver større, kræver det mange flere ressourcer. Så igen er det en appel til regeringen og folketingets partier om, at der skal sættes flere penge af til os i et beredskabsforlig.
Minister for samfundssikkerhed og beredskab Torsten Schack Pedersen fra Venstre siger, at regeringen er på vej med et bereskabsforlig og forventer, at det lander inden jul. Men han vil ikke svare på, om de kommunale beredskaber bliver tilgodeset i det forlig.