Selvom beboerne i Grindsted mandag aften fik at vide, at de umiddelbart ikke er mere syge end andre, er der stadig utilfredshed at spore i byen.
De to sundhedsundersøgelser, der blev præsenteret mandag aften, kommer på baggrund af borgernes bekymring for forurening fra det gamle Grindstedværket, og selvom der altså ikke er noget, der tyder på, at borgerne i byen er mere syge end andre, så mener en borgergruppe alligevel, at der skal tages hånd om forureningen.
Det fortæller Susanne Mathiesen, der er talsperson for Borgergruppen i Grindsted.
- Vi bor i Danmark i år 2024, og vi taler rigtig meget om klima, miljø, påvirkninger af naturen og så videre, og derfor tænker vi i borgergruppen, at det er sindssygt vigtigt, at uanset hvordan den her undersøgelse er endt, så er det stadig sådan, at vi bor oven på et af Europas allerstørste giftdepoter, og det skal ryddes op, siger hun.
Frygter at blive glemt
Selvom Susanne Mathiesen er fast besluttet på, at der skal ryddes op efter Grindstedværkets forurening, er hun nervøs for, hvor hurtigt det kommer til at ske.
- Det kan bekymre mig, om man nu vælger at sige, at fordi man ikke bliver mere syg af at bo her, at man så har et grundlag for at sige, at så haster forureningssagen i Grindsted ikke nær så meget, frygter hun.
Hun vælger dog at håbe, at det ikke er sådan, det kommer til at gå.
- Jeg håber, at man både fra regionens hold, men i virkeligheden også kommunens hold og fra vores side, kan blive ved med at lægge pres på den til enhver tid siddende regering for at få sikret, at der bliver ved med at blive afsat midler og midler nok på finansloven til at få ryddet op efter det her, siger Susanne Mathiesen.
Har høj prioritet
Poul Erik Jensen (S), der er formand for Region Syddanmarks miljøudvalg, forsikrer, at forureningen ikke bare bliver lagt ned i en skuffe. Tværtimod har oprydningen politikerenes bevågenhed, forklarer han.
- Oprydningen i Grindsted har høj prioritet, og det hænger også sammen med, at vi har en by med over 10.000 indbyggere, der har en massiv generationsforurening, og der har vi alle en interesse i, at vi på en eller anden måde får ryddet op, meddeler han.
Han uddyber, at man allerede arbejder på at få sat oprydningen igang, og han forklarer, at udgangspunktet er Grindsted Å, fordi giften løber fra fabriksgrunden mod åen.
- I øjeblikket er vi i gang med at finde nogle modeller til, hvordan vi får håndteret fjernelsen af giften på den bedst mulige måde, og der, hvor der skal sættes ind, det er i Grindsted Å, hvor vi skal få lavet en eller anden form for rensning, så giften ikke ledes videre ud, lyder det fra Poul Erik Jensen.