Basil Hassan bag omfattende terrorplan: Passagerfly skulle sprænges i luften

I flere år testede Basil Hassans gruppe sikkerheden i forskellige lufthavne. Det bekræfter flere kilder over for DR.

Danske Basil Hassan har ifølge efterretningskilder været med til at planlægge et terrorangreb på et passagerfly.

Den danske terrorist Basil Hassan har i flere år været på USA's terrorliste mistænkt for at planlægge terrorangreb i Vesten.

Det har aldrig været fremme, hvad efterretningstjenester mener, at Basil Hassan konkret har været involveret i.

DR kan nu i dokumentaren 'Dronekrigeren' afsløre, at Basil Hassan var en af bagmændene bag et mislykket terrorangreb på et passagerfly med 400 passagerer fra Sydney til Abu Dhabi.

Angrebet blev ikke udført, men angiveligt kun fordi, at en taske med en hjemmelavet bombe vejede for meget på bagagebåndet.

Researchede på sikkerheden

Flere efterretningskilder bekræfter over for DR, at Basil Hassan var en del af en gruppe i Islamisk Stats selvudråbte hovedstad Raqqa, der i 2016 og 2017 testede luftfartssikkerheden i en række lande.

Fra Raqqa sørgede Basil Hassan sammen med andre for, at der blev sendt pakker fra blandt andet Tyrkiet og Maldiverne med en række forskellige fly.

På den måde kunne gruppen teste, hvad de kunne få igennem sikkerhedskontrollen og finde huller i luftfartssikkerheden for at placere sprængstof ombord på et fly. Sprængstoffer, der skulle detoneres, når flyet var i luften.

Testpakkerne har Basil Hassan været med til at sende til blandt andet Qatar, England, Tyskland og USA.

Men det var et plot i Australien, hvor Basil Hassan og hans gruppe kom tæt på at lykkes med deres foretagende.

Sprængstoffer i en kødhakker

Forud for den 15. juli 2017 modtog en IS-sympatisør i Australien en pakke, som Basil Hassans gruppe i Islamisk Stat havde sørget for blev sendt til ham fra Tyrkiet med fragtfirmaet DHL.

Beskrivelserne her kommer fra de australske myndigheder og indgår i en retssag, der kører netop i disse uger i Australien mod et australsk brødrepar.

Pakken indeholdt ting, som det australske brødrepar skulle bruge til at forsøge at sprænge et fly i luften angiveligt med sprængstoffet PETN, der er eksplosivt selv i små mængder.

Præcis, hvad der var i pakken, er uvist, men de personer, som var i kontakt med Basil Hassans gruppe havde ifølge de australske myndigheder en plan.

Planen var at fylde sprængstof ned i en kødhakker, pakke kødhakkeren i en taske og tage tasken med ombord på en flyafgang fra Sydney til Abu Dhabi. Oplysningerne bekræftes af danske efterretningskilder.

Og den 15. juli 2017 var alt ifølge australsk politi klar.

Men i lufthavnen i Sydney skete der ifølge de australske myndigheder det lavpraktiske, at tasken med bomben vejede for meget og blev afvist ved check-in skranken.

Ifølge nyhedsdækningen i Australien var det udelukkende overvægten, der gjorde, at tasken ikke kom ombord på flyet.

Også i den danske efterretningstjenester anser man det ifølge DR's oplysninger for heldigt, at tasken havde overvægt.

Danmark var involveret i opklaring

Da tasken blev afvist på grund af overvægt, tog den ene bror tasken med sig hjem igen, hvor bomben ifølge politiet blev desarmeret, så den ikke kunne sprænge i luften.

Australsk politi mener, at det australske brødrepar herefter, instrueret af Basil Hassans gruppe i Raqqa, gik i gang med at planlægge et giftgasangreb, der skulle ramme blandt andet den offentlige transport i Australien.

Angrebet med giftgas lykkedes dog ikke, for 11 dage efter flyafgangen fra Sydney mod Abu Dhabi blev Australien advaret af en udenlandsk efterretningstjeneste og tre dage senere blev de to brødre anholdt.

DR har talt med adskillige kilder i ind- og udland. Ifølge DRs oplysninger var det blandt andet efterretninger fra den danske udenrigsefterretningstjeneste, FE, der førte til anholdelserne i Australien.

Frygtede angreb på dansk jord

Men det er ikke kun i udlandet, at efterretningstjenesterne har frygtet angreb planlagt af Basil Hassan.

Flere kilder fortæller til DR, at danske myndigheder på et tidspunkt er bekymrede for, om blandt andre Basil Hassan er ved at planlægge terror på dansk jord.

Danske efterretningstjenester har haft kendskab til nogle billeder, hvor der indgår en Christiania-cykel og en trappenedgang, der kunne ligne nedgangen til Nørreport Station. Ifølge flere kilder betød efterretningerne, at der i en overgang var øget sikkerhed ved Nørreport Station.

Der er ikke tale om et konkret afværget angreb, men ifølge DR's oplysninger har politiet tolket billederne som en slags brainstorm over, hvor et netværk kunne lave et angreb i Danmark og hvordan.

Terrorforsker Magnus Ranstorp mener, at historien fortæller, at alt der potentielt kan handle om Basil Hassan bliver taget meget seriøst.

- På grund af hans høje placering i IS-hierakiet, så tager man alle efterretninger meget alvorligt. Derfor må man være fysisk tilstede og også informere andre myndigheder, så intet bliver overladt til tilfældighederne, siger Magnus Ranstorp, leder af terrorforskningen ved svenske forsvarshøjskole.

Sigtet i en dansk terrorsag

Basil Hassan kom i politiets søgelys i 2013, hvor han ifølge politiet forsøgte at dræbe historiker og islamkritiker Lars Hedegaard.

Herefter forsvandt Basil Hassan ud af landet og blev ifølge flere efterretningstjenester siden centraltplaceret i terrororganisationen Islamisk Stat. I efteråret 2018 blev Basil Hassan sigtet i en dansk terrorsag, hvor et netværk ifølge dansk politi har forsynet Islamisk Stat med droner i en periode på fem år.

Basil Hassan blev i 2017 meldt dræbt, men hans død er aldrig officielt bekræftet og danske myndigheder arbejder ud fra, at han kan være i live.

DR har forelagt oplysningerne om Basil Hassans terrorplanlægning for Basil Hassans forsvarsadvokat, Thorkild Høyer. Han ønsker ikke at kommentere oplysningerne om Christiania-cyklen eller terrorplanen i Australien.

Thorkild Høyer understreger, at hans klient nægter sig skyldig i at have skaffet droner til Islamisk Stat.

- Der er en verserende retssag, hvor min klient har de sædvanlige rettigheder, der følger med at være sigtet i en retsstat, herunder at han ikke skal dømmes af en folkedomstol, siger Thorkild Høyer.