Aviser om DR-besparelser: 'Godt for kæmpebabyen og virkelighedsfjern ledelse'

At skære i DR's budget er kun rimeligt og på tide, står der i flere af dagbladenes ledere.

'DR’s ledelse har opført sig som en slags adel, der virkelighedsfjernt går rundt i øverste gemakker i slottet på Amager', skriver Ekstra Bladets opinionsredaktør, Mads Kastrup. Foto af DR's generaldirektør, Maria Rørbye Rønn. (Foto: © Mathias Løvgreen Bojesen, Scanpix)

Det er i den grad tiltrængt, at DR får færre penge, og at der bliver ryddet op, mener dagbladenes lederskribenter i dagens aviser.

Holdningen i flere af lederne er, at DR er blevet for stor, og sager om lønninger og forhold for DR-ansatte viser med al tydelighed, at besparelserne er på sin plads, lyder det i Berlingske, Jyllands-Posten og Ekstra Bladet.

Der er brug for en anderledes ydmyg fortolkning af DR’s egen rolle, og besparelserne er 'et opgør med mastodontens selvfedme', skriver Jyllands-Posten i dagens leder.

- Som en forslugen kæmpebaby har DR brugt kræfter på at vokse sig endnu større med mærkelige kanaler og overflødige tjenester, står der i lederen.

Lederskribenten mener desuden, at de besparelser, som regeringen og Dansk Folkeparti i går fremlagde, er en 'åben mistillidserklæring' til både DR's bestyrelsesformand, Michael Christiansen, og DR's generaldirektør, Maria Rørbye Rønn.

Regeringen og Dansk Folkeparti vil afskaffe licensen og skære 20 procent af DR's milliardbudget.

Jyllands-Postens lederskribent mener, at det er 'billigt sluppet'.

Går rundt på slottet på Amager

Ekstra Bladets opinionsredaktør Mads Kastrup mener heller ikke, at DR kunne undgå besparelser denne gang.

Det er en virkelighed, som andre offentligt ansatte som sosu-assistenter, lærere, pædagoger allerede lever med, skriver han.

- Besparelser var noget, vi gav hinanden, længe før de nåede DR, skriver han i sit indlæg under overskriften 'DR har tabt'.

- DR’s ledelse har opført sig som en slags adel, der virkelighedsfjernt går rundt i øverste gemakker i slottet på Amager og beklager bønders mangel på forståelse for kultur.

- Transporten af korrespondent Johannes Langkildes kones hest godtgjorde, at selvforståelse på DR ikke ligefrem er opstaldet sammen med ydmygheden, skriver Mads Kastrup.

Jyllands-Postens lederskribent mener, at der for længe har 'hersket magtfuldkommenhed og arrogance i DR'. (Foto: © Maja Lærke Maach)

I Berlingskes leder er holdningen, at et DR, som bliver 20 procent mindre, ikke er nogen 'gigantisk rundbarbering'.

- Pengene vil stadig fosse ind i DR’s kasse, mener lederskribenten.

Og så skriver skribenten:

- Slipper befolkningen for vamle slogans ala 'Licens er noget, vi giver til hinanden', der især har frembragt erindringer om korrespondent-heste og konsulenter i mangfoldigheds-millionklassen.

Det er klart, at en beskæring på 773 millioner kroner vil få store konsekvenser både i forhold til nyt produceret dansk indhold til befolkningen, men også i forhold til befolkningen, siger DRs generaldirektør, Maria Rønn Rørbye. (Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Scanpix 2016) (Foto: © Òlafur Steinar Gestsson, Scanpix)

Ledelsens uafhængighed er svækket

Til gengæld mener, Berlingske, at en afskaffelse af licensen er skadeligt for DR's fremtidige uafhængighed.

Når licensen bliver en del af skatten, bliver den dermed også en del af fremtidige finanslovsforhandlinger, og det er farligt for det såkaldte armslængdeprincip, der skal holde politikerne et stykke væk fra indholdet i statsstøttede medier.

- Når DRs økonomi skal forhandles en sen nattetime, er risikoen for politiske hævntogter til stede. Og DR’s ledelse vil ikke kunne garantere, at dens uafhængighed er usvækket, når enhver kan se, at den økonomiske økse kan falde ved næste finanslovsforlig, står der i lederen.

VIDEO regeringen vil afskaffe licensen og skære DR med 20 procent over fem år.

Sætter ild til DR

Hos Politiken har chefredaktør Christian Jensen forfattet lederen, som modsat tonen i de andre dagblade er mere kritisk over for medieudspillet. Avisen mener, at regeringen ikke kan skære så massivt i DR, uden at fortælle hvordan der skal sparres.

Det giver mening at fokusere DR's kerneopgaver og betale til DR via skattebilletten, men besparelserne er ifølge lederen 'værdipolitisk brandstiftelse snarere end at aflevere et visionært afsæt for fremtidens public service'.

- Helt grotesk bliver det, når finansministeren uden at blinke fastslår, at DR skam fortsat skal producere drama, børne-tv, nyheds-, kultur- og historieformidling i international klasse.

- Regeringen og Dansk Folkeparti har vist, at de tør stikke ild til DR, men de har endnu ikke givet et sammenhængende bud på, hvad der skal bygges på den brændte platform, skriver han.

Sagt om besparelserne

  • - Det vil stadig være sådan, at DR er en milliardforretning. Over tre milliarder vil DR få tilført om året. Så det er ikke nogen lille medievirksomhed vi taler om. Det er stadig en stor medievirksomhed (Kulturminister Mette Bock (LA))

  • - Det er en meget voldsom beskæring af Danmarks Radio, man her lægger op til. Det er mange tusinde timers nyheder, drama, børne-tv og dokumentar, man vil fjerne fra danskerne. Det synes vi er ganske alvorligt (Mogens Jensen (S))

  • - Det er rimeligt, at DR ligesom andre statslige institutioner må effektiverise. Vel og mærke også på et tidspunkt, hvor danskerne oplever licensen og medieverdenen på en helt anden måde end tidligere. (Peter Skaarup (DF)).

  • - Der vil blive lavet mindre dansk drama, mindre dansk journalistik i en lavere kvalitet. Det kan slet ikke undgås. Det er et voldsomt angreb på den samlede danske kulturproduktion. (Frands Mortensen, professor emeritus i medievidenskab på Aarhus Universitet)

  • - Vi vil selvfølgelig gøre vores allerbedste for at implementere de her besparelser på den bedst mulige måde for seere, brugere og lyttere af DR’s tilbud. Vi er sat i verden for at servicere befolkningen, så vi vil altid gøre vores bedste i forhold til dem. ( DR's generaldirektør, Maria Rørbye Rønn)

  • - Jeg forstår simpelthen ikke, hvordan man kan beslutte at spare så mange penge på DR. Jeg forstår simpelthen ikke, hvad de mener, at vi har gjort forkert. Danskerne elsker det, vi producerer på tv, i radioen og på nettet, og de programmer som mange holder af, må de lede forgæves efter i fremtiden. (Formanden for journalistgruppen i DR, Henrik Vilmar)