"It's fake news".
Denne sætning er flittigt blevet brugt af USA's præsident, Donald Trump, i tweets, til pressemøder og ved vælgermøder.
I længere tid har Trump kaldt medierne "folkets fjender", og det har nu fået en lang række amerikanske medier til at gå sammen og i dag publicere lederartikler i protest mod præsidentens angreb og mistænkeliggørelse af pressen.
Indtil videre har omkring 350 medier meldt sig på banen. Hovedsagelig amerikanske, men også den britiske avis The Guardian og de danske aviser Politiken, Berlingske, Information og Kristelig Dagblad har valgt at vise sympati med de amerikanske medier og omtale præsidentens håndtering af pressen i deres ledere.
Dæmoniserer pressen
I Politikens leder gør avisen det klart, at Donald Trump er på en farlig kurs.
Avisen støtter ikke sine amerikanske kollegaer på grund af medlidenhed, men fordi den har en "dybfølt bekymring" over, at USA's præsident misbruger sit embede, når han går til kamp mod pressen.
- Ved at dæmonisere pressen forsøger Donald Trump at smadre en afgørende kontrolmekanisme i ethvert velfungerende demokrati. Og det er ikke bare et problem for den frie presse. Det undergraver i sidste instans befolkningens tillid til demokratiet, og det problem kan vise sig langt større end Donald Trumps løgne, skriver avisen.
Også Berlingske har i dagens leder valgt at tage emnet op. Avisen beskriver Trumps retorik som "et totalangreb på etablerede medier".
- Trump søger at skabe en krigsstemning mod pressen, som han kan udnytte til at intimidere kritiske journalister og til at skabe et billede af, at han alene repræsenterer folkets interesser. Det er en form for populistisk demagogi, der fordrejer betydningen af ord som falske nyheder, skriver avisen.
Berlingske oplyser i lederen, at avisen ikke skriver den som en del af en kollektiv aktion, "men fordi præsidentens angreb på pressen har antaget et sådant omfang, at det er relevant at beskæftige sig med, også på lederplads."
Fare for øget vold mod journalister
Donald Trumps angreb mod pressen har stået på længe. Det er ikke kun kommet til udtryk ved at udelukke bestemte journalister fra pressemøder eller kritisere historier på præsidentens Twitterkonto.
Tilbage i november meddelte Donald Trump, at han ville udnævne de medier og historier, som har været falske.
I januar blev en liste med ti historier og tweets offentliggjort, og på det republikanske partis hjemmeside stod der, at det havde været et år med uretfærdig nyhedsdækning og 'fake news'.
Repræsentanter for FN advarede i begyndelsen af august mod, at den hårde retorik fra Donald Trump kan risikere at øge risikoen for, at journalister bliver mål for overfald og vold.
Men de amerikanske mediers kamp bliver ikke kun rost af de danske aviser.
I dagens ledere skriver de alle, at det er vigtigt, at medierne selv kan tage imod kritik, når de går til kamp mod præsidenten. Og flere sætter også spørgsmålstegn ved, at medierne står sammen på aktivistisk vis.
- For Politiken er det centralt, at de amerikanske medier i deres ledende artikler i dag ikke orkestrerer samme ordlyd, men at de udtrykker hver sit opgør med Trump med hver sin stemme. Pressen må aldrig gå samlet i flok. Velfungerende samfund har et pluralistisk mediebillede, der dækker verden fra forskellige synsvinkler, skriver avisen.