Arnes våben mod vandmasserne koster 600.000 kroner: ’Nu skulle det gerne holde min tid ud’

Flere danskere sikrer deres boliger mod storm og stigende vandstand. Det kan give dønninger i privatøkonomien.

Arne Nielsen købte sommerhuset i Faxe Ladeplads for tyve år siden og kystsikrede det og troede, det var nok. Men det var det ikke, viste stormfloden i 2023. (Foto: © Dennis Olsgaard, DR)

Udsigten er smuk, vandet er stille, og Arne Nielsen sidder roligt på en af de store sten, han har været i banken for at låne til.

- Nu skulle det gerne holde min tid ud. De næste 50 år sker der ikke noget, siger han.

Det er kystsikringen foran sommerhuset i Faxe Ladeplads, han sidder på og taler om. Et sommerhus, som han og hans hustru købte for tyve år siden, og som de nu har postet en formue i at beskytte.

De gevaldige sten, som Arne Nielsen har taget plads på, er yderste geled i et værn, som står ægteparret i 600.000 kroner.

- Vi vil gerne bevare sommerhuset og selve kysten, den danske kyst. Det er sådan et dejligt hus, og hvis vi ikke gør det - ja, så ville huset måske ryge i næste bølge. Og heldigvis ville banken låne os pengene, siger sommerhusejeren.

Bølger over taget

Under de store sten ligger mindre sten og fiberdug og lerjord. En ingeniør har stået for projektet, som stod klar for tre uger siden, og meningen med det hele er at holde sommerhuset tørskoet, når havet viser tænder næste gang.

- Stenene er gravet dybt ned, og det er lavet efter alle kunstens regler af en ingeniør, der er ekspert i kystsikring, siger Arne Nielsen.

Arne Nielsen nyder sin udsigt fra sommerhuset i Faxe Ladeplads - og nu også udsigten til en helt ny kystsikring. (Foto: © Dennis Olsgaard, DR)

Han var i huset i oktober sidste år, da uvejr og stormflod væltede ind over idyllen, der ligger syd for Køge.

Bølger stod op over taget, ind i haven. Træer, buske og stakit røg til havs, og da uvejret var dampet af, havde det også taget en ordentlig luns af den eksisterende kyststikring med sig.

Selv om Arne Nielsen ikke havde troet, at han skulle i gang med endnu en runde kystsikring, er han en af mange, der efter stormfloden i oktober 2023 har søgt sin kommune om tilladelse til at lave værn mod vind og vejr.

En rundspørge, som DR har lavet blandt 76 kystkommuner, viser, at der det seneste år er sket en fire-dobling af ansøgninger fra private, som ønsker at udbedre eller etablere en helt ny kystsikring.

- Det var en lang proces at få tilladelse, og som menigmand ved man ikke rigtig, hvor man står. Der skal nabohøring og alt muligt til. Det tog næsten et halvt år, men nu står det der, og jeg føler mig tryg, fastslår Arne Nielsen med et smil.

Nyt liv i gammelt dige

Også på Fyn og i Jylland griber private i egen pung.

Det gælder for eksempel 12 sommerhusejere, der har dannet Hou Digelaug af 2024. Lauget hører hjemme på Langeland, hvor Karsten Lykkegaard er både sommerhusejer, næstformand i bestyrelsen og bekymret for den stigende vandstand.

- I 2006 var der et voldsomt vejr, og der kom vand i nogle af husene. Der har været nogenlunde ro på siden, men i oktober 2023 var den gal igen. Vandet var halvt oppe på nogle af sommerhus-grundene og på forstranden, og så blev vi nervøse, siger Karsten Lykkegaard.

Derfor er sommerhus-ejerne gået i aktion. De har kontakt til Langeland Kommune, og et nyt dige er på tegnebrættet. Eller nyt og nyt - det er i realiteten et gammelt dige, der får en heftig opgradering.

- Lige foran vores huse ligger et landdige. Det har ligget der siden 1919, og det kan vi forhøje, så vi kan klare en vandstand på 2,6 meter over daglig vande. Hele projektet kommer til at koste cirka 300.000 kroner, fortæller Karsten Lykkegaard.

Også Sydfyn blev voldsomt ramt af uvejret i oktober sidste år. Her er det Faaborg, som sikres med watertubes, inden vandstanden for alvor steg. (Foto: Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix) (Foto: © Tim Kildeborg Jensen, Ritzau Scanpix)

Den pris er de 12 sommerhusejere klar til at bekoste af egen lomme.

- Det bliver 25.000 kroner per mand, og det er pengene værd. Husene har en værdi på mellem to og fire millioner kroner, så det kan slet ikke diskuteres. 25.000 kroner er småpenge i det spil, siger sommerhusejeren, som gerne vil have flere med til at betale regningen.

En af dem er Langeland Kommune, som Karsten Lykkegaard er glade for at samarbejde med.

- Vi beskytter i alt 120 huse og en kommunal vej, der er gennemgående, så der er flere, der har fordel af det. Hvis alle er med, bliver det godt 2000 per mand, siger han.

Hævet vej og dige

Også i det sønderjyske splejser private om kystsikring, der er blevet søsat efter stormfloden i oktober 2023.

I Sandersvigforeningen nord for Haderslev har 72 sommerhusejere og lejere netop færdiggjort et projekt, der består af et nyt dige og en hævet vej - i alt cirka 200 meter ny kystsikring.

Prisen er 900.000 kroner, som er fordelt mellem de forskellige grundejere og lejere alt efter, hvor udsat husene er. Det har givet udgifter på mellem 8000 og 16.000 kroner, og der har aldrig været ballade om udgifterne, fortæller Vincent Jordy, formand for Sandersvigforeningen, hvor sommerhusejere og lejere nu også går den kommende vinter i møde med mere ro i sindet.