Sygeplejerskernes arbejde med patienter på mave- og tarmkirurgisk afdeling på Aarhus Universitetshospital er ikke "planlagt, tilrettelagt og udført, så det er sikkerheds -og sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt" for de ansatte sygeplejersker.
Det er konklusionen fra Arbejdstilsynet, der giver afdelingens sengeafsnit 2 et påbud.
- Der er risiko for, at problemer med stor arbejdsmængde og tidspres kan forringe ansattes fysiske eller psykiske sundhed på kort eller lang sigt, lyder det i afgørelsen, som DR har fået aktindsigt i.
Påbuddet kommer efter tre besøg fra Arbejdstilsynet i juni.
Sengeafsnit 2 er et ud af tre sengeafsnit i afdelingen og der, hvor komplicerede behandling af mave- og tarmkræft foretages.
Komplikationer opdages ved tilfælde
Mave- og tarmkirurgisk afdeling har været i vælten de seneste mange måneder, hvor DR har kunnet afsløre, at kræftpatienter har ventet for længe på livsvigtige operationer på afdelingen.
Samtidig har DR også afdækket, hvordan patienter er blevet forkert informeret om deres rettigheder.
I Arbejdstilsynets afgørelse opsummeres beretninger fra medarbejdere på afdelingen. De fortæller om fejl, der bliver begået som konsekvens af tidspres og en for stor arbejdsmængde.
Det er fejl som medicin, der ikke blev givet til tiden – eller blev givet forkert - komplikationer opdaget ved et tilfælde og patienter, der bliver udskrevet for hurtigt og derfor senere genindlagt.
Afdelingen får indtil 1. april næste år til at få rettet op på situationen.
- Virksomheden påbydes at sikre, at arbejdet planlægges, tilrettelægges og udføres, så stor arbejdsmængde og tidspres ikke forringer sygeplejerskernes sikkerhed eller sundhed på kort eller lang sigt, skriver Arbejdstilsynet i sin afgørelse.
Mangel på sygeplejersker går ud over ansatte
Ledelsen på hospitalet og i Region Midtjylland har gentagne gange henvist til personalemangel som en af forklaringerne på, hvorfor der har været så omfattende problemer på afdelingen, som DR har kunnet fortælle om.
1. juni var der fire ledige sygeplejerskestillinger på sengeafsnit 2, skriver tilsynet i rapporten.
Det har ifølge Arbejdstilsynet store konsekvenser for de ansatte sygeplejersker.
Deres hverdag er præget af vagter, hvor vikarer og studerende dækker ind, hvilket efterlader et stort ansvar til de erfarne sygeplejersker.
- Vagter som disse betyder, at de ansatte møder ind med ondt i maven og er bekymret for at overse eller begå fejl, fordi de har for travlt. Vakante stillinger betyder ligeledes, at flere af de ansatte tager mellem en og fem ekstra vagter for at få vagtplanen til at hænge sammen, lyder det i rapporten.
- Vagterne er frivillige vagter, der bydes ind på, men flere af de ansatte oplyser, at de byder ind på dem, selvom de ikke har overskud til det, fordi de ikke vil svigte deres kollegaer, således oplyser flere ansatte også, at de har en oplevelse af at strække sig ind i uendeligheden for at få vagtplanerne til at gå op.
Sygeplejerskerne beskriver også, at de har dårlig mulighed for at holde reelle pauser, fordi de ofte bliver forstyrret i deres pauser.
Afdelingsledelsen har haft mulighed for at svare på Arbejdstilsynets observationer.
Oversygeplejersken, Mette Bjerg, anerkender, at mange vikarer, studerende og andre afløsere kan være forstyrrende for det faste personale.
- Det kan dog ikke forventes, at pauser kan afholdes uforstyrret, da man forventes at være tilgængelig for både patienter og kollegaer. Dette gælder også opkald fra pårørende, øvrige samarbejdspartnere m.v., udtaler hun.
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Aarhus Universitetshospital før artiklens udgivelse.
Peter Nerstrøm er en af de læger, der har arbejdet på mave- og tarmkirurgisk afdeling, og som forgæves forsøgte at gøre hospitalsledelsen opmærksom på de alt for lange ventetider. Læs og lyt til hans historie her.