På intet tidspunkt i dette årtusinde har antallet af børn, der vokser op med forældre på kontanthjælp, været lavere end nu.
Det viser en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.
I sommeren 2022 var der cirka 35.000 børn, hvor mindst én af de voksne i husstanden var på kontanthjælp. Det er en halvering på fem år.
Det skyldes primært at beskæftigelsen de seneste år er steget markant, og at der er historisk mange personer på arbejdsmarkedet.
- Derfor er der en masse kontanthjælpsmodtagere, som jo er dem, der står sidst i rækken til at komme på arbejdsmarkedet, som er kommet i job, siger Lars Andersen, der er direktør for Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.
God nyt for børnene
Og det er en rigtig god nyhed, at færre børn lige nu lever med forældre på kontanthjælp, lyder det.
- Undersøgelser viser, at børn, der lever i relativ fattigdom, og hvis forældre ikke er på arbejdsmarkedet, har sværere kår, siger Lars Andersen og uddyber:
- Det er sværere at få en uddannelse, og det er sværere at være i beskæftigelse som voksen. Chancen for et godt liv bliver større for de her børn, når deres forældre kommer i arbejde.
Betyder det, at der er færre børn, der vokser op i fattigdom?
- Det kan vi ikke sige 100 procent, men det vil helt klart være vores formodning, fordi man, ved at man kommer i job, får en løn, som er væsentligt højere end kontanthjælpen.
Økonomisk krise lurer
Men den gode udvikling ser dog ikke ud til at fortsætte.
Flere økonomer forventer, at der kommer en økonomisk krise i løbet af 2023, og det vil sandsynligvis betyde, at den rekordhøje beskæftigelse falder.
- Et økonomisk tilbageslag vil ramme de her grupper hårdere end andre, fordi det er dem, der står sidst i køen. De er kommet sidst ind på arbejdsmarkedet, og dermed er det sandsynligvis også dem, der ryger først ud, siger Lars Andersen.