Ann Cathrine er indlagt på Aalborg Universitetshospital: Man føler sig virkelig i vejen her

Det er ubehageligt at være indlagt, når der ikke er plads nok, siger en af de patienter, som er indlagt i Aalborg.

Ann Cathrine Thorhauge Holm er af de patienter på Aalborg Universitetshospital, som har mærket konsekvensen af et presset sygehus med stor pladsmangel.

Ann Cathrine Thorhauge Holm kravler under dynen i sin hospitalsseng.

Hun er tredje patient på en stue på infektionsmedicinsk afdeling på Aalborg Universitetshospital, som ellers kun er indrettet til to senge.

- Det er virkelig tæt. Og natten til i går var der en masse karambolage. Vi havde et bord til at stå her, og så skulle min nabo ud og tisse, og hun kunne ikke komme forbi, fordi hun havde rollator, så hun kom til at vælte et glas vand. Der var en masse natteroderi, hvor man bare gerne vil sove, så man kan være frisk igen, så jeg synes, det er vildt presset, siger den 24-årige nordjyde.

Hun har været indlagt på afdelingen siden i lørdags, og det er på grund af pladsmangel, at hun nu ligger op ad en væg midt i lokalet for fodenden af to andre syge menneskers senge.

- Det er ubehageligt, der ikke er plads til en, og man føler sig virkelig i vejen her, siger hun til DR.

Overbelægning på gangene har presset brandvagter

Aalborg Universitetshospital har i flere måneder kæmpet med stor overbelægning, og derfor har mange patienter været henvist til at ligge på gangarealer eller andre lokaler, som ikke er indrettet til at huse syge mennesker.

Det har blandt andet betydet, at hospitalet for at leve op til kravene om brandsikkerhed har hyret ekstra brandvagter ind for rundt regnet en million kroner hos Nordjyllands Beredskab.

Men i sidste uge sagde beredskabet fra og bad hospitalet om at finde en anden løsning på problemet. Det fremgår af en intern mail, DR har fået indsigt i.

Siden har hospitalet forsøgt at løse overbelægningsproblemet - blandt andet ved at oprette 13 ekstra sengepladser og hyre ekstra læger ind i akutmodtagelsen.

Ikke plads til tøjet - det ligger på gulvet

Men også ved at indlægge medicinske patienter på et kirurgisk afsnit, hvor de egentlig ikke hører til.

Eller som i Ann Cathrine Thorhauge Holms tilfælde ved at samle flere patienter på stuerne.

- Til at starte med var der ikke noget bord eller nogen ting, så jeg skulle op at stå hver gang, jeg skulle have et glas vand. Og der er ikke noget sted, jeg kan putte mit tøj, så det ligger bare på gulvet. Så kan man bare mærke, at det ikke som sådan er en plads, siger hun.

Influenza har gjort det ekstra hårdt

Det er ikke en optimal situation, når stuerne skal proppes, medgiver sygehusledelsen.

- Det har jeg det skidt med. Jeg ville allerhelst have, at vores patienter får de allerbedste muligheder og forhold, når de er indlagt, siger Lisbeth Kjær Lagoni, sygeplejefaglig direktør på Aalborg Universitetshospital.

Hun forklarer, at situationen er blevet forværret af en influenzaepidemi.

- Det har været det, der lige har toppet det og gjort det ekstra hårdt, siger hun.

Sådan ser det ud på to-mands-stuen, hvor Ann Cathrine Thorhauge Holms seng er presset ind på grund af stor overbelægning på Aalborg Universitetshospital .

Lægeformand: Der er skåret helt ind til benet

Men problemerne forsvinder ikke, når influenzaen er drevet over, mener formand for lægeforeningen i Region Nordjylland, Søren Lunde:

- At vi ikke kan tåle små udsving som det her viser, at der er skåret helt ind til benet.

Lægeformanden mener, at den seneste tids behov for brandpersonale, der skal holde øje med patienter på gangene, er et symptom på for få senge og for få læger og sygeplejersker:

- Over de seneste par år kan vi se, at der har været faste rotationsskemaer for, hvilke afdelinger der skal have disse brandfolk siddende. Og derfor er en unormal situation blevet hverdag, og det er jo tegn på, at man har presset citronen ud over det rimelige, siger Søren Lunde.

Forsøger at minimere antallet af indlæggelser

Sygefaglig direktør Lisbeth Kjær Lagoni siger, at hun godt kan forstå, hvis personalet oplever, at problemerne med overbelægning er en generel tendens, som sygehuset har kæmpet med længe.

- Derfor skal vi ind og analysere data for at se, hvad det er for nogle patienter, vi reelt har, og om de kan gå i andre forløb, som ikke nødvendigvis indebærer indlæggelse. For eksempel har vi altid seks-syv patienter indlagt med alkoholmisbrug. Der har vi lavet en aftale med Aalborg Kommune om, at de kommer hjem og får et andet forløb, sådan at de ikke nødvendigvis skal indlægges, siger Lisbeth Kjær Lagoni.

Ann Cathrine: Vi kan jo ikke gøre for, at vi er syge

Tilbage på den tætpakkede stue på infektionsmedicinsk afdeling er Ann Cathrine Thorhauge Holm træt af situationen.

- Jeg synes, det er en skam, at det er nødt til at være sådan her, fordi vi kan jo ikke gøre for, at vi er syge, og sygeplejerskerne kan heller ikke gøre for det.

Men hun har ingen forhåbninger om, at sygehuset når at løse situationen, inden hun bliver udskrevet igen.

- Jeg kan godt regne ud, at jeg skal ligge her, indtil jeg skal hjem. Det, synes jeg måske, er lige i overkanten, siger Ann Cathrine Thorhauge Holm.