Holbæk Sygehus efter kritik: Vi mangler personale

Påtale fra Arbejdstilsynet overrasker ikke ledelsen på Holbæk Sygehus.

Arbejdstilsynet pålægger Holbæk Sygehus straks at gøre noget ved stor arbejdsmængde og tidspres på to af hospitalets afdelinger, hvor ældre og svage patienter er indlagt (Arkivfoto: Morten Stricker/Scanpix 2018) (Foto: © Morten Stricker, Scanpix)

Efter krads kritik fra Arbejdstilsynet og tillidsrepræsentanter indrømmer ledelsen på Holbæk Sygehus, at man i en periode på halvandet år har spændt de ansattes bue for hårdt:

- Vi er fuldstændigt enige i, at vores personale i en periode har været særligt belastede, siger vicedirektør på Holbæk Sygehus Knut Borch-Johnsen.

- Sygehuset har gennem halvandet år været præget af en meget betydelig overbelægning. Særligt på det medicinske område, fortsætter han.

Arbejdstilsynet har givet sygehuset en påtale og givet dem indtil oktober 2018 til at få bragt tingene i orden.

Græder på vagten

I en rapport fra Arbejdstilsynet bliver det beskrevet, hvordan personale på to afdelinger af sygehuset glemmer at gå på toilettet, står op i otte timer i træk eller bryder grædende sammen på vagten.

Rapporten beskriver også patienter, der ikke får børstet tænder eller mad i flere dage.

Knut Borch-Johnsen understreger, at man efter flere undersøgelser og drøftelser med afdelingens ledere ikke genkender historien om patienten, der ikke får mad.

- Det forekommer helt usandsynligt, at en patient er indlagt på sygehuset uden at få mad i ganske mange dage, understreger Knut Borch-Johnsen.

Vicedirektøren forklarer, at man ville have bemærket, hvis bakker med mad blev båret ud fra stuen, og man ville have givet patienten kost på anden vis.

Dårlig mundhygiejne og belægninger i mund og gane har Knut Borch-Johnsen også drøftet med en afdelingsleder, og beklageligvis er det en af de ting, der godt kan ske undtagelsesvis.

Personalemangel

Holbæk Sygehus er blandt de hospitaler, der har anmodet Danske Regioner om friholdelse fra den mulige arbejdsmarkedskonflikt. Det gælder ifølge Dansk Sygeplejeråd hele den medicinske afdeling, som de to sengeafsnit, der har fået påtale af Arbejdstilsynet, altså er en del af.

Sygehuset mangler simpelthen personale - og særligt på den medicinske afdeling har man svært ved at besætte ledige stillinger.

- Vi forsøger at udvide personalet, både med special- og reservelæger og særligt sygeplejersker, siger Knut Borch-Johnsen og forsætter:

- Det er et stort problem for samtlige landets sygehuse at rekruttere sygeplejersker, særligt til medicinsk afdeling. Der mangler slet og ret uddannede sygeplejersker.

På sygeplejerske-området findes et stedtillæg, der betyder, at man er højere lønnet i de store byer. Man kan godt tilbyde den enkelte sygeplejerske løntillæg, men Knut Borch-Johnsen afviser, at man kan gøre det bredt for at lokke nye sygeplejersker til:

- Hvis alle sygehuse gjorde det, vil nettoeffekten være nul, forklarer han.

Overbelægning skaber problemer

Holbæk Sygehus har ligeledes længe været overbelagt. Man vil nu undersøge mulighederne for at nedbringe antallet af patienter.

- Vi har løbende drøftelser med Regionshuset, om der på den ene eller den anden måde kan ske tilpasninger i, hvilke patienter det egentligt er, vi skal modtage, forsikrer Knut Borch-Johnsen.

Sygehuset har blandt andet oprettet 10 sengepladser uden for den medicinske afdeling for at aflaste.