Anklager og forsvarere skændes så det brager i Se og Hør-sagen

Anstengt stemning i retten i Glostrup, hvor manden der fik Se og Hør-skandalen til at rulle har afgivet forklaring.

Tidligere journalist på Se og Hør og tiltalte i Se og Hør-sagen, Ken B. Rasmusse, ankommer til Retten i Glostrup. (Foto: © Ólafur Steinar Gestsson, (c) Scanpix)

Vi er nødt til at dvæle lidt ved stemningen i retslokalet i Glostrup, hvor Se og Hør-sagen udspiller sig.

Sagens aktører sidder i en hestesko. For enden sidder de tre kvindelige dommere, med den juridiske dommer i midten og de to domskvinder på hver sin side.

I højre side af salen sidder anklagemyndigheden med specialeanklager Morten Frederiksen i spidsen og yderligere tre mænd. I venstre side af lokalet sidder så de seks mandlige tiltalte og deres seks advokater.

Dårlig stemning

Stemningen mellem højre og venstre side af salen er, mildt sagt, anstrengt.

Hvor retsdagen i dag alene skulle have handlet om afhøring af den tiltalte Ken B. Rasmussen, blev den første time brugt på at diskutere, om specialanklager Morten Frederiksen er inhabil.

Disputsen handler om, at han på straffesagens første dag havde ladet en journalist skrive en liste med 114 kendisnavne af i en pause.

Forsvarerne mener, at Morten Frederiksen dermed skulle fjernes og argumenterede blandt andet med, at han har optrådt alt andet end objektivt.

Anklageren svarede vredt, at hele denne pause i sagen alene var ”et udmærket forsøg fra forsvarerne side på at flytte fokus fra selve straffesagen”.

Det fik forsvareren for den såkaldte tys-tys-kilde, advokat Michael Juul Eriksen, til at fare i flint.

- Jeg har aldrig før i mine tyve år som forsvarer indgivet en klage over en anklager, jeg gør det alene, fordi det er strengt nødvendigt, svarede Michael Juul Eriksen, der også fortalte, at de seks advokater har meldt anklager Morten Frederiksen til den uafhængige politiklagemyndighed, i daglig tale kaldet for DUP’en.

To nederlag på to dage

Derefter trak de tre dommere sig tilbage og vendte tilbage tre kvarter senere med afgørelsen: Morten Frederiksen kan fortætte som anklager, han er med andre ord ikke inhabil, fordi journalister har ret til den slags oplysninger efter princippet om meroffentlighed.

Dermed indkasserede venstre side af retslokalet med de seks tiltalte og deres forsvarere deres andet nederlag på blot to dage.

I går afviste landsretten nemlig, at de tre tilståelsessager i samme sag ikke skal gå om.

Og med rettens afgørelse kunne anklagemyndigheden så gå i gang med afhøringen af den tiltalte Ken B. Rasmussen, manden der fik hele Se og Hør-skandalen til at rulle med bogen ”Livet, det forbandede” fra 2014.

Det var ikke kedeligt og den anstrengte stemning mellem venstre og højre side af retssalen fortsatte, nogle gange endda højlydt.

Flere gange protesterede forsvarerne over den måde, anklager Morten Frederiksen indimellem kunne finde på at sige til Ken B. Rasmussen, at han ikke troede på de svar, han gav i retten, det mente forsvarerne nemlig var det samme som at procedere sagen.

Fire timer lang afhøring

Undervejs i den fire timer lange afhøring kom det også til højlydte meningsudvekslinger mellem anklageren og Ken B. Rasmussen.

Udover at forsøge at overbevise retten om, at Ken B. Rasmussen selv har et ansvar for samarbejdet med tys-tys-kilden, var anklageren særligt interesseret i, at få tidligere chefredaktør på Se og Hør Henrik Qvortrup forbundet med samarbejdet om kreditkortoplysninger.

Ken B. Rasmussen blev fastansat på ugebladet i august 2008 – efter at han havde været praktikant på bladet - og var sladderjournalist frem til han blev fyret i efteråret 2011.

En fyring som han i dag fortalte, at han var ”lidt bitter” over.

Allerede som praktikant lavede han historier, hvor kreditkorttransaktioner spillede en rolle, og han fortalte også, at det var Henrik Qvortrup der havde fortalt ham, at Se og Hør havde en kilde der havde adgang til kendtes transaktioner.

I sommeren 2008 havde en dansk turist i Berlin sendt billeder til Se og Hør, hvor man kunne se den tidligere studievært Line Baun Danielsen og hendes daværende kæreste, politikeren Morten Helveg Petersen, slentre rundt i byen. Den billedserie lavede ugebladet en forsidehistorie på.

En måned senere får Ken B. Rasmussen et tip fra en af Helveg Petersens politikerkollegaer.

Han fortalte, at weekend-turen ikke bare var en kærestetur, men at Morten Helveg Petersen var i Berlin i forbindelse med et Nato-møde, men at han ikke deltog i møderne.

Det fik Ken B. Rasmussen til at søge aktindsigt i bilag samt undersøge, hvilke delegerede der var til stede under NATO-møderne. Undervejs i researchen fortæller Henrik Qvortrup ham om tys-tys-kilden, forklarede Ken B. Rasmussen.

- Henrik Qvortrup fortæller, at vi har den her kilde som kan se om han (Helveg Petersen, red.) har brugt sit kreditkort på et tidspunkt, hvor han rent faktisk burde sidde til et Nato-møde.

Belastende mail

Kort efter – 30. juni 2008 – modtager Ken B. Rasmussen en mail fra Kasper Kopping med Line Baun Danielsen og Morten Helveg Petersens Masterkort-transaktioner i Berlin.

- Vi havde rigelig med dokumentation, det her var bare en ekstra ting der viste, at vi havde fat i den lange ende.

Og dagen efter kunne Se og Hør skrive historien:

”Morten Helveg Petersen: Kærlighedsferie betalt af skatteyderne”.

Under resten af afhøringen havde Ken B. Rasmussen travlt med at sige, at han i øvrigt stort set ikke havde haft noget med tys-tys-kilden at gøre, og at han alene havde været cc på de mange sms’er fra tys-tys-kilden til Se og Hør. Størstedelen af hans viden, skulle vi forstå, var oplysninger han havde fået fra Kasper Kopping i ugerne op til han havde udgivet bogen i 2014.

Ken B. Rasmussen kunne heller ikke huske, at andre af hans historier var skrevet på baggrund af kreditkortoplysninger, og uanset hvilke sladderhistorier anklageren hev frem, så afviste Ken B. Rasmussen at oplysninger fra tys-tys-kilden havde en aktie i historierne.

”Tys-tys-kilden fyldte ingenting i det daglige”.

Anklageren borer i Qvortrups rolle

Mens anklagemyndighedens spørgsmål til Ken B. Rasmussen var meget detaljerede, når det handler om det halve år, Henrik Qvortrup var chefredaktør mens ugebladet samarbejdede med tys-tys-kilden, var der stort set ingen spørgsmål, der vedrørte de to øvrige tiltalte chefredaktører.

Der blevet alene spurgt til om Ken B. Rasmussen mon vidste, hvorvidt Per Ingdal og Kim Henningsen kendte til tys-tys-kilden.

Og for nu at slutte hvor vi begyndte.

Dagen sluttede med endnu et skænderi mellem anklagemyndigheden og forsvarerne. Denne gang handlede det om rækkefølgen af afhøringer.

Anklagemyndigheden ønsker nemlig at afhøre de to tidligere chefredaktører Per Ingdal og Kim Henningsen, før de afhører Henrik Qvortrup, selv om han sad i chefstolen før dem. Anklagemyndigheden afviser af taktiske årsager at sige hvorfor.

Diskussionen gik så meget i hårdknude, at Kim Henningsen og Per Ingdal via deres advokater meddelte, at de ikke ønskede at sige noget, før Henrik Qvortrup har udtalt sig, og således gik det til, at når sagen fortsætter på mandag, bliver det med tidligere chefredaktør Henrik Qvortrup i vidneskranken.