- Man bliver kun bedre ved at øve sig, så ja, jeg tænkte bare lige, at jeg ville tage jer med her, når vi lige skulle øve os i at køre på baghjul.
Sådan lyder det i en video på Youtube fra oktober sidste år.
Stemmen i videoen er 18-årige Anders Rasmussens. Han bruger en del af sin fritid på at optage og klippe videoer til sin egen Youtube-kanal – primært med fokus på knallerter og scootere. Og det gør han ganske godt vurderet på de omkring 12.000 brugere, der abonnerer på kanalen, og de tæt på halvanden million visninger, han sammenlagt har på sine knap 200 videoer.
- I gennemsnit får jeg 10-20.000 visninger per videoer, men den kan godt komme op og ramme 50.000 visninger. 55-60.000 er nok det højeste antal visninger, jeg har på en video, fortæller han.
'Det er jo for at vise, at vi har lært det'
Anders Rasmussen er langt fra den eneste unge dansker, der søger mod Youtube for enten at dele egne knallerterfaringer eller få inputs og tips til at gøre den lidt federe.
Siden han selv begyndte at videoblogge for fem år siden, er flere og flere kommet til.
- Jeg har mærket en stor stigning i interessen for knallerter og scootere. Siden jeg begyndte at lave videoer – ikke forstået på den måde, at jeg var den første – kan jeg se, at der er rigtig mange små kanaler, der er startet op og også laver de her videoer.
- Det er helt vildt fedt. Så er vi flere om at dele interessen, siger han.
En af de små kanaler står Torbjørn Terkildsen fra Odder bag. Han har indtil videre lavet seks videoer og har 231 abonnenter.
Når han er sammen med vennerne omkring scooteren – enten på køreture eller i værkstedet, når der skal skrues på maskinerne, så er Gopro-kameraet med som en naturlighed. Blandt andet for at vise, hvad man kan.
- Det er jo for at vise, at vi har lært det og godt kan finde ud af det.
- Vi synes jo, at det er fedt, at man kan køre på baghjul og lave nogle tricks.
Tænker I over risikoen, når I gør det?
- Ja, eller nej. Ikke når man ligger og kører rundt, men bagefter tænker man lidt over, at det måske var lidt dumt gjort.
Hør også, hvad Torbjørn Terkildsen tænker om at have ansvar for, at andre unge kører ulovligt i videoen herover. Klik på play.
Vil lære unge at lave scooter
Men det er ikke kun for at kunne vise sine egne færdigheder frem. Det handler i lige så høj grad om at hjælpe resten af miljøet.
- Vi synes, at man lærer meget mere om at skifte f.eks. en karburator ved at se en video i stedet for bare at læse om det, siger han.
- Jeg ved, at der er mange, der kører scooter, der har svært ved at læse, og så kan man ligeså godt lave en video med det, for så forstår alle det.
Anders Rasmussen ser det på samme måde. En del af grunden til, at han selv kom i gang med at lave videoer var fordi, han selv havde ledt efter nogle, da han sad og tog knallertkørekort.
- Der var ikke så mange videoer, hvor man kunne se scooteren, og hvor man måske lavede lidt ved dem – gejlede dem. Derfor ville jeg lave nogle videoer til folk, som måske havde det lidt på samme måde som jeg selv, forklarer han.
- Jeg håber, at jeg kan lære en helt masse unge mennesker, hvordan man laver sin scooter, så der måske kan være nogle flere, der gerne vil skrue i det og have interessen for det, for så er vi ligesom nogle flere om det.
Politiet advarer
Rigspolitiets Nationale Færdselscenter har også bidt mærke i, at det er sket en udvikling på de sociale medier i forhold til knallertmiljøet.
Og politiassistent Christian Berthelsen glæder sig over, at de unge knallertentusiaster har fundet et fællesskab. Men der er også et men.
For flere af videoerne viser, hvordan unge får knallerten til at køre hurtigere end tilladt, eller hvordan de kører hasarderet - for eksempel i en flugt fra politiet.
- De opfordrer jo til ulovligheder. De opfordrer til at få deres knallerter og scootere til at kunne køre hurtigere og dermed udsætte sig selv og andre for fare, og det er jo en forkert retning. Det er ikke den vej, vi skal gå.
- Det går bare i en forkert retning i forhold til, at vi skal passe på hinanden i trafikken.
Og det går også den forkerte vej i statistikkerne. Politiet får både flere anmeldelser om 'utryghedsskabende knallertkørsel' og stopper flere ulovlige knallerter i disse år end tidligere.
’Normalt plejer jeg at køre lovligt’
I Anders Rasmussens baghjulsvideo foregår kørslen på en lukket bane. Men blandt hans videoer finder man også en guide til, hvordan en knallert kan tunes – også for få penge.
Han erkender, at hans video kan have bidraget til, at der kører ulovlige knallerter rundt på offentlig vej. Men han understreger, at målet er at vise folk, hvordan de kunne tune den til at køre på lukkede baner til diverse scootertræf.
- I sidste ende er det folks eget ansvar, og jeg kan jo kun opfordre folk til at køre lovligt. Det har jeg også kun selv gjort, siger han.
- Jeg har selvfølgelig prøvet lidt, men normalt plejer jeg at køre lovligt.