Alle klar til Ingolf: Først kommer stormen, så vandet

Forberedelserne har stået på i flere dage, så beredskabet er klar til både flyvende tagsten og oversvømmelser.

Stormen Ingolf vil i nat komme ind over Danmark, og i morgen bliver stormen fulgt af forhøjet vandstand og risiko for oversvømmelser mange steder i landet.

Først går det ud over den jyske vestkyst, der kan forvente storm med vindstød af orkanstyrke.

Ifølge vagthavende hos DMI Anja Bodholdt, har DMI sent lørdag aften målt de første vindstød af stormstyrke ved Thorsminde nord for Ringkøbing. Stormen Ingolf ventes at kulminere ved midnat og fortsætte indtil ved sekstiden.

Det er dog kun Vestkysten, der bliver ramt af decideret storm. Resten af landet vil kun mærke vindstød af stormstyrke.

Med DMI's stormvarsel følger også et varsel om forhøjet vandstand i de indre danske farvande.

Søndag går vinden i nord, og det kan presse vand ned i især Odense Fjord, Isefjord og Roskilde Fjord. Der kan man forvente vandstandsstigninger op til halvanden meter.

https://twitter.com/dmidk/status/924320186915803137?ref_src=twsrc%5Etfw

Klar til både storm og vand

I Roskilde har man været i gang med forberedelserne lige siden i torsdags, og beredskabsdirektør Lars Robetjé siger, at man er godt forberedt på både nattens storm og søndagens mulige oversvømmelser.

- Stormen har sine udfordringer, og vi er klar til væltede træer, flyvende tagsten og stilladser, der skulle vælte, siger Lars Robetjé.

Lørdag aften var man i fuld gang med at sikre de udsatte områder med vandfyldte plastdiger, de såkaldte watertubes, sandsække og grus.

- Vi sikrer os mod 140 centimeter forhøjet vandstand, men vi forventer kun 130 centimeter. Jeg plejer at sige, at man altid skal være bekymret for moder natur, for hende har jeg ikke styr på, men en margen på ti centimeter er ret meget, siger Lars Robetjé.

Beredskabet indstiller arbejdet sent i aften og vil stå klar igen søndag morgen for at gøre de sidste forberedelser, inden vandet begynder at stige. Først sent søndag aften og nat ventes det, at vandet er på sit højeste.

https://twitter.com/dmidk/status/924304722680524800?ref_src=twsrc%5Etfw

Advarer mod væltede træer

Stormen får beredskabsstyrelsen til at advare mod væltede træer, især da stormen viser sig her tidligt på sæsonen.

- Når træerne har flere blade på, så er der en større overflade, vindstødene kan få fat i, og det kan betyde, at der vælter flere træer nu, end hvis stormen havde ramt i december, siger Lars Schou, operativ chef i beredskabsstyrelsen.

Vagthavende ved Vejdirektoratets trafikcenter Rune Johansen siger, man forventer flere problemer af lignende art i forbindelse med stormen. Derfor har de oprustet bemandingen ved Vejdirektoratet, så der under stormen er dobbelt så mange på arbejde, som kan tage sig af problemerne.

- Vi forventer en travl nat. Der er typisk problemer med broerne, væltede træer og tabt gods, altså ting der falder af trailere, siger han.

- Broerne er særligt følsomme, fordi de er højt hævet, og der kan komme kraftig vind ind fra siden. Det er decideret farligt, hvis der kommer orkanvinde ind fra siden, så de kan godt blive lukket, siger Rune Johansen.