Den danske psykolog Lotte Rubæk har været en del af Facebook og Instagram-ejer Metas globale ekspertgruppe for selvskade, spiseforstyrrelser og selvmord i tre år.
Men nu er det slut.
Lotte Rubæk, der til daglig er psykolog og leder af "Team for selvskade" i børne- og ungdomspsykiatrien i Region Hovedstaden, har nemlig sagt op.
- Jeg er ikke længere overbevist om, at vores stemme har en reel positiv indflydelse på børn og unges sikkerhed på platformene, skriver hun i sin opsigelse, som DR har set.
Ifølge Lotte Rubæk lader Meta bevidst skadeligt indhold om selvmord og selvskade ligge på deres platforme for at tjene penge.
- Min klare opfattelse er, at alt indhold, som ikke er helt over grænsen, men som alligevel er skadeligt, lader Meta ligge. Det gør de, fordi det skaber interaktion og engagement blandt sårbare brugere, siger hun.
Umulig opgave at fjerne alt indhold?
En Epinion-undersøgelse lavet for DR Ultra Nyt viser tre ud af fire børn mellem 9 og 14 år har set ubehageligt indhold på nettet og sociale medier.
Det er for eksempel ucensurerede videoer med vold, lemlæstelser og selvmord, som skaber mistrivsel, utryghed og somme tider traumer blandt børn, lyder det fra eksperter, DR har talt med.
Er det ikke en umulig opgave at fjerne det hele, når der dukker noget nyt op, lige så snart det gamle er blevet fjernet?
- Det er jo i hvert fald det, de siger. Det kan også godt være, det er sådan. Meta er meget gode til at pege på alle de ting, som er virkelig svære, når det kommer til sikkerheden blandt børn og unge.
- Men når der er børn og unge på deres platforme, burde det være sådan, som det er med alle andre produkter, som børn og unge bruger, at hvis det ikke er sikkert at bruge, burde det ikke være på markedet, siger hun.
Indhold om for eksempel selvskade kan få i forvejen sårbare unge til at selvskade mere og voldsommere, ligesom indhold om selvmord også kan have konsekvenser. Derfor burde det - ligesom andre skadelige ting - slet ikke være der, lyder det fra Lotte rubæk.
- Medicin med alvorlige bivirkninger eller potentielt farligt legetøj ville også blive pillet ned fra hylderne meget hurtigt.
Men er det ikke rigtig nok, at Meta har gjort noget? Der er nogle ting, man ikke kan søge på, og de prøver at fjerne skadeligt indhold fra en bestemt aldersgruppes side. Er de ikke inde og skrue på nogle af de rigtige knapper?
- Tydeligvis ikke, når børn og unge i så høj grad stadig ser skadeligt indhold. Det burde slet ikke ligge der, siger hun.
Tilbud om at være med i panel kom på belejligt tidspunkt
Lotte Rubæk sagde oprindeligt ja til at træde ind i Facebook og Instagram-ejer Metas ekspertgruppe for at være med til at forbedre sikkerheden for unge på Metas platforme.
Men det er langt fra den oplevelse, hun har haft af at arbejde der, fortæller hun.
- Jeg har meget følt, at det var et pseudo-ekspertpanel, fordi det var Meta, der kommunikerede til os, og ikke os, der kommunikerede til Meta. De bruger ikke eksperterne, siger hun.
Hun er blevet mere og mere i tvivl om, hvorvidt ekspertgruppen egentlig bliver lyttet til, eller om den bare var der for Metas image' skyld.
- Panelet kan være med til at give Meta en form for legitimitet som et foretagende, der bekymrer sig om brugernes sikkerhed.
- Det kan lidt sammenlignes med, at nogle skræddere prøver at lappe huller i noget interiør i en bil, imens hele karosseriet rundt om er rustent. Det gør ikke bilen sikker at køre i, men så kan Meta som bilforhandler gå ud og sige, at bilen har være til syn.
Samtidig mistænker hun Metas tilbud om at blive en del af ekspertgruppen for ikke at være helt tilfældigt.
- Tidspunktet, jeg er blevet spurgt om at være en del af den her ekspertgruppe, er faldet meget tæt sammen med, at jeg er begyndt at udtale mig kritisk om Meta i medierne, siger hun.
- Jeg har en lille fornemmelse af, at der kan stikke noget andet under: Nemlig at prøve at gøre kritisk røster til én af deres, som så ikke vil udtale sig kritisk i fremtiden.
Meta: 'Vi tager selvmord og selvskade meget seriøst'
Meta skriver til DR, at man søger rådgivning hos eksperter for at "lave fremskridt" på selvmord- og selvskadeområdet:
- Selvmord og selvskade er komplekse problemstillinger, og vi tager dem meget seriøst. Vi har konsulteret med vores sikkerhedseksperter, inklusive dem i vores selvmord- og selvskade-gruppe i mange år, og deres feedback har hjulpet os med at fortsætte med at lave markante fremskridt på dette område, lyder det.
- Senest har vi meddelt, at vi skjuler indhold om selvmord og selvskade fra teenagere, selv hvis det bliver delt af nogen, de følger. Det er én af mange opdateringer, vi har lavet efter grundig drøftelse med vores rådgivere.
Meta har ikke kommenteret på, hvorvidt indhold bevidst ikke bliver fjernet for at øge engagement på platformene og dermed profit.
Du kan se først afsnit af dokumentaren 'Alene hjemme på nettet' på DR TV her. Den er egnet for voksne, men uegnet for børn.