Lotte Rubæk sagde oprindeligt ja til at træde ind i Facebook og Instagram-ejer Metas ekspertgruppe, for at være med til at ændre techgiganten indefra.
Som psykolog og leder af 'Team for selvskade' i børne- og ungdomspsykiatrien i Region Hovedstaden har hun nemlig med egne øjne set, hvilken skadelig påvirkning de sociale mediers algoritmer kan have på børn og unges trivsel.
Derfor har hun igennem lang tid været kritisk overfor techgiganterne.
- Så da jeg blev spurgt, om jeg ville være med til at forbedre sikkerheden for børn og unge, ville jeg gribe den chance, og ikke bare kritisere udefra og pege fingre, siger Lotte Rubæk.
Men efter tre år som medlemmer er det uklart for hende, om Meta overhovedet lytter til hende og de andre eksperters anbefalinger.
Skadeligt indhold florerer i hvert fald stadig på platformene.
En Epinions-undersøgelse lavet for DR Ultra Nyt viser tre ud af fire børn mellem 9 og 14 år har set ubehageligt indhold på nettet og sociale medier.
Det er for eksempel ucensurerede videoer med vold, lemlæstelser og selvmord og skaber mistrivsel, utryghed og somme tider traumer blandt børn, lyder det fra eksperter, DR har talt med.
Til navn eller gavn?
Siden 2020 har den danske psykolog siddet med i Metas globale ekspertgruppe for selvskade, spiseforstyrrelser og selvmord sammen med kloge hoveder fra hele verden.
Formålet er at trække på eksperternes erfaring, så Metas platforme Facebook og Instagram kan gøres mere sikre for børn og unge.
I praksis går det meste af mødetiden dog med, at Metas medarbejdere holder præsentationer, mens eksperterne må lytte, fortæller Lotte Rubæk. Det efterlader meget lidt tid for medlemmerne til at komme med inputs.
Som ekspertgruppe skal I vel være dem, der kommer med råd til Meta. Det er måske ikke sådan, det foregår?
- Nej, ikke i praksis. Der er mere vægt på, at de præsenterer tiltag, og at vi kan komme med korte indspark. Det er meget ugennemsigtigt, hvordan og om det overhovedet bliver taget til efterretning, siger hun og tilføjer:
- Jeg er meget i tvivl om, om ekspertgruppen mere er der af navn end af gavn.
Techgiganternes profitjagt
Lotte Rubæk oplever, Meta tager børn og unges sikkerhed seriøst i kommunikationen udadtil, men at det halter, når det gælder om at prioritere det højest i praksis.
- Mit indtryk er, at de vægter profit over børn og unges ve og vel, siger hun.
Derfor lever hendes grundskepsis mod techgiganten videre, efter at have været en del af Metas ekspertgruppe i tre år.
- Jeg har fundet ud af, hvor lidt der bliver lyttet til eksperterne.
Meta har strammet op hist og her, understreger hun. For eksempel kan man ikke længere søge på hashtags som selvskade og spiseforstyrrelser.
Men det kommer børn og unge let uden om ved at finde på alternative søgeord i stedet, og derfor har tiltaget ikke virket efter hensigten, vurderer lederen af 'Team for selvskade'.
- Jeg har til gode at se, hvad man gør som det næste for reelt at begrænse skadeligt indhold på platformene.
Har du lyst til at fortsætte dit arbejde i ekspertgruppen?
- Det har jeg været meget i tvivl om. Jeg vil gerne have indsigt i, hvad der er på tegnebrættet og give mit besyv med. Samtidig har jeg ikke lyst til at være med i en gruppe, der mere er der for syns skyld end for reelle forbedringer for børn og unge, siger hun.
I Lotte Rubæks optik har techgiganterne rig mulighed for at forbedre sikkerheden på deres populære platforme på eget initiativ i stedet for at vente på mere regulering at rette ind efter.
Hun foreslår konkret:
- 1
Mere åbenhed om hvordan algoritmerne virker
- 2
Bøder, hvis skadeligt indhold ikke bliver fjernet
- 3
Reelle aldersverifikationer, der rent faktisk holder mindreårige ude
- Lige nu kan man bare lyve sig ældre, siger hun i DR's nyhedspodcast Tiden.
Forældre skal vågne op
DR har forelagt Lotte Rubæks kritik for Meta, som ikke har ønsket at kommentere på det.
På baggrund af DR's dokumentar 'Alene hjemme på skærmen' har DR forelagt Meta en mere generel kritik af det skadelige indhold på dets platforme.
Meta svarer, at børn under 13 år som udgangspunkt ikke bør være på Metas platforme, at man ikke har interesse i at have skadeligt indhold liggende på platformene, at man gør alt for at fjerne det, og at Meta ikke vægter profit over børn og unges sikkerhed.
Meta siger, at de gør alt, hvad de kan, og arbejder hårdt for at fjerne skadeligt indhold.
- Det gør de formentlig også ud fra det omfang, de har besluttet at prioritere sikkerheden, og ud fra det antal moderatorer de har valgt at ansætte. Vi kan desværre stadig se, at indholdet er der, svarer Lotte Rubæk i Tiden.
De har en aldersgrænse på 13 år. Er det ikke også forældrens ansvar?
- Jeg tror, vi forældre skal til at vågne lidt op og indse, at vi har et ansvar for vores børn, uanset om de er på den analoge eller digitale legeplads.
Få indblik i, hvor voldsomt indhold børn og unge støder på på nettet i dokumentaren 'Alene hjemme på nettet' på DRTV. Den er egnet for voksne, men uegnet for børn.