Rettelse: Det fremgik tidligere af artiklen at man ville evakuere 45 lokalt ansatte og derudover 200 ægtefæller eller samlevere og eventuelle børn. Men det er mere korrekt at sige, at evakueringen i første omgang drejer sig om i alt 200 personer.
En politisk flertal har indgået en aftale, der sikrer afghanske tolke og lokalt ansatte, der har hjulpet Danmark i Afghanistan.
De lokale ansatte og deres familier vil blive tilbudt at blive evakueret til Danmark. De får midlertidigt ophold i to år.
Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) siger, at der i første omgang er tale om 45 lokalt ansatte, der har søgt hjælp fra Danmark, der vil blive evakueret.
Derudover omfatter aftalen også ægtefæller eller samlevere og eventuelle børn under 18, hvilket betyder, at i alt omkring 200 personer vil blive tilbudt evakuering til Danmark.
- Vi er i regeringen rigtigt glade for, at vi her til aften har kunnet lukke en bred politisk aftale, der tager hånd om de lokalt ansatte, vi har i Afghanistan, siger Jeppe Kofod.
Aftalen blev præsenteret på et kort doorstep-pressemøde her til aften.
Lovforslag kommer senere
Aftalen betyder, at man går tilbage og også tilbyder evakuering til folk, der har været ansat inden for de seneste to år.
- Der vil selvfølgelig blive foretaget en sikkerhedsscreening, både før de bliver evakueret, og når man kommer til Danmark, siger Jeppe Kofod.
Evakueringen kræver en særlov, og derfor vil regeringen fremsætte et lovforslag om særligt og midlertidigt opholdstilladelse til afghanerne ved Folketingets åbning i oktober.
Afghanerne kan ikke søge om forlængelse af opholdstilladelsen, men de vil kunne ansøge om opholdstilladelse efter udlændingeloven.
Bag aftalen står Socialdemokratiet, Venstre, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance, Kristendemokraterne og Alternativet. Uden for aftalen står Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige.
Taliban vinder frem
Efter at USA og dets allierede har meddelt, at man trækker sig ud af landet, er Taliban på fremmarch i Afghanistan.
Flere provinshovedstæder er allerede faldet til bevægelsen, og derfor frygter afghanere, der har hjulpet Danmark og andre vestlige stater, for deres sikkerhed.
Ifølge Venstres udenrigsordfører Michael Aastrup Jensen sikrer aftalen, at "ingen ansatte, der har arbejdet for Danmark, lades i stikken".
- Situationen i Afghanistan har ændret sig meget over sommeren, og derfor har vi også måtte handle hurtigt, hvis vi skulle leve op til vores ansvar, og det gør vi med denne aftale, siger han i en pressemeddelelse.
Radikale Venstre og SF er også med i aftalen, men ærgrer sig over, at det ikke var enighed om også at hjælpe afghanere, der har arbejdet for danske medier og andre civile projekter.
- Jeg vil fortsat følge situationen tæt omkring de afghanere, som gennem hjælp til journalister og civile projekter kan være mål for Talibans hævn, udtaler SF's udenrigsordfører, Karsten Hønge, i en pressemeddelelse.
DF frygter livsvarigt ophold
Peter Skaarup fra Dansk Folkeparti, der står uden for aftalen, frygter, at den midlertidige opholdstilladselse med tiden bliver permanent.
- Det er jo det, der har været situationen i fortiden. Sagen er, at de pågældende ender med at blive i Danmark. Derfor tror jeg ikke på, det kun er i to år. Jeg tror, at det er en lang periode, livsvarigt, at de pågældende bliver i Danmark, siger DF's retsordfører Peter Skaarup.