Ældgammel dansk handskeproducent mister kendt kongeligt prædikat: 'Det gav mig en klump i halsen'

104 danske virksomheder og fem udenlandske mister prædikatet kongelig hofleverandør 14. januar.

Dronning Margrethe var tilbage i august 2023 på besøg i Rhanders Handskefabrik. Her ses hun sammen med Rina Hansen. (Foto: © Bo Amstrup, Ritzau Scanpix)

Når dronningen har abdiceret 14. januar, er det også slut for flere danske virksomheder at kalde sig kongelig hofleverandør.

Det oplyste kongehuset i går i en pressemeddelelse.

En af dem, der mister retten til at bruge prædikatet med kongekronen, er Rhanders Handsker. Virksomheden har rødder helt tilbage til 1250'erne, og for virksomhedens ejer, Rina Hansen, er titlen vigtig.

- Det gav en klump i halsen, da jeg læste det. Det betyder jo rigtig meget for os, siger Rina Hansen til P1 Morgen.

I vejledningen for prædikatet står der, at retten til at bruge blåstemplingen forsvinder ved tronskifte. Kongehuset oplyser dog i pressemeddelelsen fra i går, at der senere vil blive taget stilling til den fremtidige ordning vedrørende kongelige hofleverandører.

Prædikat betyder meget internt

Prædikatet betyder, at en virksomhed typisk leverer produkter til kongehuset. Desuden bruger mange virksomheder også prædikatet til at markedsføre sig over for sine kunder.

Rhanders Handsker leverer handsker til den kongelige familie og Livgarden, hvilket virksomheden har gjort i en lang årrække. Men der er mere end blot økonomi, der er forbundet med det at være kongelig hofleverandør, siger Rina Hansen.

- Det at være kongelig hofleverandør sætter tingene i et andet perspektiv. Det er ikke kun bundlinje, men det giver også et højere formål og nogle helt andre standarder, man skal leve op til. Det er en signalværdi først og fremmest internt om, at vi gør os umage med hvert produkt, vi laver, fortæller Rina Hansen.

Rina Hansen overtog Rhanders Handsker ved et generationsskifte for 11 år siden. (© PR)

Hun forstår godt, hvis det kommende regentpar vil tage stilling til, hvordan den kommende ordning skal se ud, men hun håber på, at prædikatet stadig vil blive brugt, når det er kong Frederik og dronning Mary, der tager over.

- Det vil ikke give mening for dansk kultur at afskaffe de kongelige hofleverandører. Det er noget, der er så indgroet i skandinaviske og europæiske kvalitetsstandarder. Det er ikke bare et kvalitetsstempel, men et stykke kulturarv, som virksomheder bærer videre, siger hun.

Prædikatet har tidligere skabt debat i medierne. Det skete, da den sønderjyske skoproducent Ecco fortsatte med at sælge sko til Rusland, efter Putins invasion i Ukraine.

Det førte til demonstrationer mod Ecco, og senere blev Ecco taget af kongehusets liste over hofleverandører. Kongehuset ønskede dog ikke at forklare, hvorfor selskabet mistede prædikatet.

Ecco begrundede det fortsatte salg med, at de tog hensyn til deres russiske ansatte, og at de tog kongehusets beslutning til efterretning.