Advokater bruger private efterforskere til politiopgaver

Konkursadvokat bruger detektiver til at lede efter forsvundne værdier fra krakkede virksomheder.

Pernille Bigaard er en af de advokater, der benytter sig af private efterforskere i sit arbejde.

Private efterforskere oplever, at de oftere end før bliver hyret til at efterforske opgaver, der kunne ligge hos politiet.

To af de firmaer, der benytter sig af privat efterforskning, er Thorkild Høyer Forsvarsadvokater og advokatfirmaet Plesner.

Forsvarsadvokat Thorkild Høyer har brugt en tidligere kriminalkommissær til at efterforske for sig, når han ikke mener, at en straffesag er tilstrækkeligt oplyst.

- Det kan være i tilfælde, hvor jeg føler eller har en opfattelse af at politiets efterforskning ikke er nuanceret nok. Men det kan også være sådan helt banale ting, som at jeg har brug for at få et indtryk af et gerningssted, siger han.

Større efterspørgsel

Forsvarsadvokaten kender til andre advokater, der i stigende grad benytter sig af private efterforskere. Og han forudser selv, at han vil bruge privat efterforskning mere fremover.

- Det er blevet større, fordi politiet ikke har samme tid til at foretage en så grundig efterforskning som man har haft tidligere, siger Thorkild Høyer.

Thorkild Høier har blandt andet været forsvarer i Blekingebandesagen og terrorsagen fra Glostrup. I sidstnævnte sag brugte han privat efterforskning. (Foto: © Dr, DR)

Skyggede svindler

Pernille Bigaard er advokat og partner hos Plesner. Her består hendes job primært i at undersøge, hvilke værdier der gemmer sig i krakkede virksomheder og afgøre, hvem der skal have værdierne.

I den forbindelse har hun flere gange benyttet detektiver til finde kunst, smykker eller biler, der var forsvundet ud af konkursboerne.

Pernille Bigaard har blandt andet behandlet konkursboet efter OW Bunker, som er en af de største, danske konkurssager i nyere tid. (Foto: © Dr, DR)

Hun har også betalt private efterforskere for at skygge konkursramte personer, der for at undslippe en dansk domstol påstod, at de boede i udlandet.

- Vi engagerede en privatdetektiv til at holde øje med, hvor de pågældende var henne. Og vi havde held med at få konstateret, at de nok var noget mere hjemme, end de havde oplyst, fortæller Pernille Bigaard.

Hvordan kunne detektiven finde ud af det?

- Ja sådan noget helt gammeldagsdetektivarbejde, som jeg kun kender fra film. Men det var simpelthen et spørgsmål om at opholde sig i nærheden af den pågældendes bopæl eller arbejdssted og så holde øje med vedkommende.

I billedgalleriet kan du se eksempler på, hvilke metoder de private efterforskere benytter sig af.

  • En af de private efterforskeres metode er at observere. Nogle gange med kikkert, så de har lettere ved at skygge.
  • Private efterforskere må lige som almindelige borgere ikke gå ind på privat grund. Men de må for eksempel godt lede efter udsmidt dokumenter i en skraldespand, hvis den står på ude på fortorvet.
  • Private efterforskere er langt fra altid på farten. Meget af tiden bruger de foran computeren. Nogle af dem arbejder for virksomheder med at undersøge, om nogen har hacket sig ind i deres systemer.
  • At fotografere og på den måde fotografere er også en hyppigt brugt metode. Det kan for eksempel være at dokumentere, at en lastbilchauffør sælger noget af lasten, inden han er fremme ved den rigtige modtager af det godt, han kører med.
  • Private efterforskere bruger også sociale medier til at researche på de folk, de efterforsker.
  • At placere GPS'er på den bil, der tilhører den person, man skal overvåge eller efterforske, er også en metode, som flere private efterforskere benytter. Metoden er ikke altid lovlig, da den samler data ind på personer, uden at de ved det. Og det kan - afhængigt af situationen - stride mod persondataloven.
1 / 6

Politiet mangler ressourcer

Samarbejdet med private efterforskere betegner Pernille Bigaard som en succes.

Og også hun vil fortsætte med at benytte detektiver til opgaver, hvor politiet ikke kan træde til.

- Som situationen er nu og har været i en periode, har politiet ikke ressourcer til det her. Så skal opgaven løses, skal man have nogen til at gøre det. Der er anvendelsen af et detektivbureau en rigtig god ide, siger hun.

Politiforbund tager afstand fra detektiver

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Rigspolitiet.

Men formand for Politiforbundet, Claus Oxfeldt, er ikke overrasket over, at flere politiopgaver lander hos private efterforskere.

- Der er nogle opgaver - traditionelle politiopgaver, som vi desværre må bortprioritere. Derfor kan jeg godt forstå den her udvikling, siger han, men tager afstand fra detektivbranchen:

- Det er jo et fuldstændigt ureguleret marked. Så jeg synes virkelig, at det er rigtig skidt, og noget, som man politisk er nødt til seriøst at forholde sig til.

Hvis du er blevet overvåget af en privat efterforsker eller selv har hyret én, så vi vil gerne høre fra dig. Skriv til os på tipos@dr.dk. Vi behandler tip fortroligt.