Der bliver i disse dage heftigt debatteret om, hvorvidt unge er klædt rigtigt på til at begå sig på internettet, og om vi overhovedet rådgiver dem nok.
Det sker, efter politiet i sidste uge gik i gang med at sigte mere end 1.000 unge for at have distribueret børneporno.
De mange sigtede delte voldsomme videoer med krænkende seksuelle billeder. Videoerne blev delt på de sociale medier.
Og siden er delingen af billederne og videoerne eskaleret.
Digitale sexkrænkelser
Red Barnets rådgivningsside, SletDet, oplever mange spørgsmål om digitale sexkrænkelser.
På internetsiden, der åbnede i maj 2016, kan unge stille spørgsmål om alt fra digital mobning til tekniske funktioner, som hvordan man sletter et billede, som man har fortrudt.
Men langt størstedelen, 42 procent, af henvendelserne drejer sig om digitale sexkrænkelser.
- Digitale sexkrænkelser er et relativt stort problem, og det er især et problem for dem, som bliver udsat for sexkrænkelserne. For de billeder eller andet materiale, som kan være krænkende, det ligger som regel ude på nettet. Og der vil det nok være resten af deres liv, siger Kuno Sørensen, psykolog hos Red Barnet.
Han mener derfor, at det kan være svært for dem, som er udsat for digitale sexkrænkelser at få afsluttet det overgreb, der ligger i det.
Fem gode råd
Kuno Sørensen kommer derfor med fem gode råd til, hvordan man skal forholde sig, hvis man er blevet seksuelt krænket på nettet.
Et af rådene er, at man skal snakke med en voksen, som man stoler på, om den seksuelle krænkelse, man har været udsat for. Det vil nemlig skabe åbenhed om problematikken.
- Vi skal i dialog med de unge og lære dem, hvilke konsekvenser og grænser der er. Fordi det har de brug for. Samtidig skal vi give dem plads til at udforske og afprøve forskellige grader af deres seksualitet, siger Kuno Sørensen.
Få alle rådene i videoen øverst i artiklen.
Rettelse: Artiklen er opdateret, så det klart fremgår, at der var tale om krænkende billeder med et seksuelt indhold af voldsom karakter.