27-årig mand kendes skyldig i drab på politibetjent

Manden skød og dræbte betjenten Jesper Jul i december måned sidste år.

Den 6. december blev den 43-årige betjent Jesper Jul skudt foran politistationen i Albertslund. (Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix 2017) (Foto: © Jens nøRgaard Larsen, Scanpix)

En 27-årig mand kendes skyldig i drabet på politibetjent og hundefører Jesper Jul.

Sådan lyder det i skyldkendelsen fra et enigt nævningeting i samråd med retsformanden, Trine Eriksen, og to juridiske dommere i Retten i Glostrup.

Procedure om strafudmålingen bliver præsenteret i retten og der forventes en dom i sagen i eftermiddag.

I retten er stemningen trykket, fortæller DR's retskorrespondent Trine Maria Ilsøe. Særligt familie og venner til den dræbte Jesper Jul er mødt op. Mange sidder med tårer i øjnene og er meget berørte.

Jesper Jul blev skudt i hovedet den 6. december sidste år, mens han stod ved sin patruljevogn foran Albertslund Politigård.

Han døde dagen efter på Rigshospitalet. Den tiltalte blev anholdt 40 minutter, efter Jesper Jul blev skudt.

Nævnetinget mener, at der er beviser for, at der var tale om en planlagt handling, hvor hensigten var at dræbe en tilfældig politibetjent.

Det bygger blandt andet på, at den tiltalte inden drabet trænede intensivt i en skydeklub og så programmer om politidrab. Motivet var, at den tiltalte i flere år har haft et generelt had mod politiet.

Anklagemyndighed kræver 16 års fængsel

Normalstraffen for et drab er 12 år. Men anklagemyndigheden kræver en fængselsstraf på 16 år, subsidiært forvaring. Det skyldes sagens grovhed.

- Videoen taler sit eget sprog. Handlingen er kynisk. Han har intet mellemværende med den konkrete betjent. Jesper Jul er forsvarsløs. Den tiltalte er så fej, at han sniger sig ind på ham. Han sigter direkte efter hovedet. Han affyrer, selvom han når at få øjenkontakt. Det er en likvidering med al den grusomhed, det indebærer, siger anklager Dorthe Vejsing i retten.

Hun mener ligeledes, at en strengere straf kan begrundes med, at drabet er begået på en politimand, fordi der skal være en tryghed omkring deres arbejde.

Anklagemyndigheden mener, at den tiltalte skal afsondres fra samfundet i så lang tid som muligt, så han ikke udgør en fare for nogen.

Forsvarer: Forvaring er stukket fuldstændig af

Forsvarer Ultik Sjølin Pedersen mener ikke at forvaring er den rette foranstaltning.

- Jeg synes forvaring er stukket fuldstændig af. Forvaring er til de unikke sager. Der er slet ikke så mange farlige mennesker i Danmark, som berettiger antallet af forvaringer i dag. Man kan godt få lyst til at bure min klient inde og knække nøglen, men det er ikke derfor, vi straffer i Danmark. Man straffer ikke for hævn, vi er nødt til at hjælpe folk på vej, siger han i retten.

I stedet anbefaler Ulrik Sjølin Pedersen en tidsbetemt straf, hvor hans klient idømmes en straf på 14 års fængsel.

- På den måde har vi sikret os en resocialisering, og jeg tror også, at han dermed kommer til at sidde længere inde end ved en forvaring, siger han.

En mentalundersøgelse, fremlagt i retten af anklager Dorthe Vejsig, viser, at manden ikke var sindssyg på gerningstidspunktet. Han var heller ikke påvirket af stoffer eller alkohol.

Dog anbefales der en forvaringsdom i mentalundersøgelsen, da man vurderer, at han er til varig fare for andre.

Det beskrives i mentalerklæringen, at han har en særlig vrede over for politiet, udviser grov ligegyldighed over for andres følelser og har en manglende evne til at forstå konsekvenserne af sine handlinger.

Tidligere skudt betjent med hardball-pistol

I tirsdags begyndte retssagen om politidrabet og her kom det frem, at den 27-årige mand kendte sig skyldig i grov vold med døden til følge. Han erkendte også at have stjålet gerningsvåbnet fra Rødovre Skytteforening i Brøndby, ligesom han erklærede sig skyldig i at være i ulovlig besiddelse af våben. Han nægter sig skyldig i manddrab.

Under retssagen tirsdag forklarede den tiltalte mand, at han var frustreret over, at han ikke kunne få tilladelse til at bære våben.

Forsvareren spurgte ind til, hvad der var sket lige inden, han gik mod politistationen i Albertslund, hvor den 43-årige Jesper Jul var hundefører. Han forklarede, at han var træt og frustreret, og at han ville konfrontere politiet.

Til spørgsmålet om, hvad der gik igennem hovedet på den tiltalte, og hvad planen var, svarede den 27-årige mand, at det ikke var meningen, at nogen skulle dø.

Han forklarede, at han vidste, at politibetjentene bar skudsikker vest på grund af terrorsituationen.

Han havde ifølge sin forklaring pistolen i hånden, da han gik hen mod rampen på politistationen i Albertslund. Han så betjenten på rampen og sigtede mod ryggen. Her vendte Jesper Jul sig ifølge den tiltalte om, hvilket overraskede ham, og så skød han én gang.

Under grundlovsforhøret i sagen kom det frem, at den 27-årige mand var kendt af politiet i forvejen. I 2012 havde han ligeledes på politigården i Albertslund skudt en betjent med en hardball-pistol, der affyrer plastikkugler. Det kostede dengang den 27-årige otte måneders fængsel.